Д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, пред “Труд”: 15 имами от Главното мюфтийство проповядват радикален ислям в джамиите

Заплахата от тероризъм идва от български граждани, а не от бежанци 

 

- Основателни ли са страховете, които изразиха жители на София, Ямбол и Варна на протест срещу бежанците в България?

- Въпросът не може да се разглежда като „за” и „против” бежанците. Държавата трябва да направи всичко възможно да се намали броят на бежанците и да нямаме повече бежанци не защото тези хора са лоши или защото не страдат, а защото икономиката на България и социалното положение не го позволяват, като имаме предвид, че повечето от тези бежанци не искат да стоят тук. Аз не говоря за бежанците като заплаха, а просто казвам, че нито за тях е удобно в България, нито за България е удобно да приеме толкова голям брой бежанци предвид малкото ни население. Държавата няма интеграционни програми, каквито има в други държави и които са свързани с големи финансови възможности, каквито ние нямаме. Безработицата е висока, бежанците трудно могат да намерят работа, т.е. да бъдат и интегрирани. В медиите въпросът с бежанците се представя като голяма заплаха и е нормално хората да се страхуват.

- Къде в България има уахабити и колко опасни са те?

- Може би на този етап не се усеща директна заплаха за обикновения човек, но специалистите знаят и виждат, че уахабизмът се разпространява в България. Има поне 15 имами в Главното мюфтийство, завършили в Саудитска Арабия, а там не могат да учат друга идеология освен уахабизъм и салафизъм. Като се върнат в България, те проповядват тази идеология в джамиите. Най-голямата концентрация на уахабити не е в ромския квартал в Пазарджик. Уахабити има и в други градове и села около Велинград, Кърджали, Гоце Делчев, Смолян.

- Политика на Главното мюфтийство ли е да назначава имами, проповядващи радикален ислям?

- Вече е политика. Преди Главното мюфтийство беше с ДПС. Независимо от резервите ми към тази партия ДПС нямаха интерес от ръст на политическия ислям в България. Сега забелязваме, че в редиците на Главното мюфтийство, което трябва да бъде лице на умерения и традиционния ислям, има привърженици на „Мюсюлмански братя”, уахабити и салафити, изповядващи радикален ислям. Трябва да се провери кой спонсорира мюфтийството.

- Как трябва да се намеси държавата, за да противодейства на тази радикализация?

- Държавата знае какво се случва, но по политически причини не се намесва. Ще ви дам пример с джамията в „Люлин”. Министърът на вътрешните работи заяви, че там не се изповядва радикален ислям. Не е направена дори данъчна проверка на собственика на фирмата, където се помещава въпросната джамия. Собственикът и капиталът на тази фирма са свързани с имам в Саудитска Арабия. Ако се направи проверка, ще се установи, че тази фирма финансира радикални елементи в България.

- Фактът, че до момента няма официално известен случай на българин, който да се бие в редиците на „Ислямска държава”, не означава ли, че опитите за радикализация в България не са успешни, че българското общество не приема тази идеология?

- Проблемът не е в това, че някой от тези радикални елементи ще извърши атентат. Проблемът е, че те са свързани с чужди държави и финансирани от Саудитска Арабия и Катар. Тези хора, радикализирайки мюсюлманите в България, поддържат чуждото влияние на тези държави у нас и в бъдеще могат да бъдат използвани за заплаха на единството на българския народ и територии.

- Ако говорим за радикалния ислям като световна заплаха вследствие на войните в Близкия изток и в частност в момента в Сирия, как може да бъде решен конфликтът там?

- Единственото решение е политическото. Всички участници в този конфликт се разбраха, че няма военен изход. Но как ще се стигне до това политическо решение, при положение че терористичните групи контролират големи територии в Сирия, а държави като САЩ продължават да им помагат. Говоря за терористични организации, обявени за такива с резолюция на ООН. САЩ ги наричат умерена опозиция. Как може една опозиция да бъде умерена, когато е ислямистка, въоръжена, реже глави и няма разлика между тях и „Ал Кайда” и „Ислямска държава”. Една от групите, класифицирани от САЩ за умерена опозиция, наскоро обезглави 11-годишно дете за шпионаж във видеозапис. Ако САЩ, Саудитска Арабия и Катар спрат да подкрепят тези групи, войната може да намери политическо и демократично решение, при което с избори под наблюдението на ООН сирийският народ сам да реши кой да го управлява. Войната в Сирия е свързана пряко с хода на войната в Ирак. Битката за Мосул е такъв пример. В момента иракската армия с помощта на експерти от Иран воюва срещу „Ислямска държава”. САЩ настояват този град да бъде атакуван от три, не от четири страни, така че да се даде възможност на „Ислямска държава” да напусне. В момента в Мосул има не повече от 3000-4000 членове на „Ислямска държава”. Останалите се изтеглиха в Сирия. Защо не бяха бомбардирани в пустинята, преди да стигнат Сирия?!

- Защо?

- Защото американците имат интерес от продължаване на войната в Сирия, докато Башар ал Асад не падне от власт. Освен това продължаването на войната изтощава сирийския режим, „Хизбула”, Иран и Русия.

 

Нашият гост

Д-р Мохд Абуаси е роден в град Рамала в Палестина. Заселва се в България през 1984 г. Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” и защитава докторат по политология. Основава Център за близкоизточни изследвания. Професионалните му интереси са свързани с ислямския фундаментализъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта