На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Европейската централна банка: През 2016 г. финансовата интеграция в еврозоната бе в застой

ЕЦБ приканва държавите членки на ЕС да наблегнат върху плановете за създаване на пълномащабен банков съюз в блока
Според Европейската централна банка (ЕЦБ) през изминалата година финансовата интеграция в еврозоната е била “в застой”, поради което тя приканва държавите членки на ЕС да наблегнат върху плановете за създаване на пълномащабен банков съюз в блока.

В последната си двугодишна оценка за състоянието на споделянето на финансовия риск в 19-те страни от еврозоната ЕЦБ заяви, че този индикатор за интеграция се е “понижил” през изминалата година, слагайки край на плахия напредък след дълговата криза в еврозоната.

Застоят отчасти се дължи на “различните икономически перспективи в отделните държави, на глобалните колебания в поносимостта към риск и на политическата несигурност през годината”, коментират от ЕЦБ.
Финансовата интеграция и повишеното споделяне на риска се разглеждат като ключови фактори за бъдещата устойчивост на икономиката в еврозоната към сътресения от рода на забавяне в икономическия растеж, проблеми в банковия сектор и лоши инвестиционни нива.

След дълговата криза от 2010 г. еврозоната предприе планове за създаване на единен банков съюз, който в крайна сметка да гарантира депозитите в целия блок, да наложи единни банкови регулации и да позволи безпроблемно кредитиране от страна на банките в рамките на единния пазар в ЕС.

Но цялостното завършване на банковия съюз бе затруднено от политическите разногласия между Германия и останалите страни членки.

“Банковият съюз и съюзът на капиталовите пазари са несъмнено двете основни политически инициативи, които ще послужат като катализатор за финансовата интеграция в ЕС през идните години”, каза вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констансио.

“Двата проекта следва да се разглеждат като взаимно подсилващи се инициативи, които могат да тласнат единния пазар на финансови услуги към следващо по-високо ниво”, заяви в петък португалският централен банкер.
Докладът на ЕЦБ констатира, че “споделянето на риска между държавите все още е ниско, а споделянето на частния финансов риск не допринася много за него”.

Централната европейска банка заяви, че подкрепя мерките за създаване на съвместно депозитно застраховане в Еврозоната – мярка, на която се противопоставя финансовото министерство в Берлин.

Друго потенциално средство за обединяване на разпокъсаните кредитни пазари е създаването на повече общоевропейски банки, което “би могло да подпомогне финансовата интеграция и да насърчи споделянето на риска чрез кредитните пазари на дребно”, се казва още в доклада на ЕЦБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.