Езеро и вулкан приютяват кафето в земята на маите - Гватемала

Мнозина вярват, че кафето е въведено за първи път в страната на маите от йезуитите около 1750-та година, въпреки че има сведения за това, че се отглежда и консумира в страната още от 1747 г.

270 хиляди хектара с плантации изхранват местните

Юнеско защитил един от регионите, който ражда уникални череши

През 1871 г. зърната се превръщат в гръбнака на икономиката

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!

Разнообразие и сложност - това са двете думи, които описват гватемалските кафета най-добре. Качеството е третата. Причината е, че във всеки регион за отглеждане в страната има тотално различни условия - от плодородна вулканична почва до глинена почва с варовик. Различните райони на територията на Гватемала предлагат много разнообразни сортове, а най-добрите местни марки, които може да опитате, са El Injerto, Fat Cat, El Cafetalito, Cafe Azotea, Paradigma, La Fabrica и Cafe Leon.

Макар страната да не е сред най-големите производители на кафе в Централна Америка и в света, тя се слави със своето кафе с отлично качество. Стоката помага на икономиката на Гватемала повече от 100 години, категорични са местните.

Мнозина вярват, че кафето е въведено за първи път в страната на маите от йезуитите около 1750-та година, въпреки че има сведения за това, че се отглежда и консумира в страната още от 1747 г. Както в Ел Салвадор, кафето става важна култура в Гватемала след 1856-та г., когато в света откриват химическите оцветители и търсенето на основната комерсиална култура в страната - индиго намалява.

Правителството е направило доста опити да разграничи начините на производството на кафе от индиго. През 1845 г. се формира Комисията за отглеждане и популяризиране на кафето, която произвеждала образователни материали за производителите в страната и също помагала за установяването на цените и нивата на качеството. През 1868 г. правителството разпределя около един милион кафе семена, в усилие за допълнително стимулиране на индустрията.

Когато Джусто Руфино Бариос идва на власт през 1871 г., кафето се превръща в гръбнака на икономиката. За жалост, неговите реформи довеждат до това коренното население на Гватемала да се лиши от земята си, като продаде около 990 000 декара на държавата. Така се формират големи плантации за кафе. Усилията за стимулиране на производството на кафе със сигурност работи и до 1880 г., като кафето достига около деветдесет процента от износа на Гватемала.

Класация по височина

Плантациите до 900 метра - с най-добро качество

Езерото Атитлан приютява дърветата

Подобно на други страни от Централна Америка, Гватемала използва версията за оценката по височина, която започва от 488 метра и стига до около 2000 метра, в зависимост от региона. Първокласното кафе се отглежда на 750 - 900 метра надморска височина. До 1050 м е екстра - първокласно, полутвърдо зърно се отглежда на 1050 -1220 м, докато твърдо зърно (HB) на до 1300 метра. Строго твърдо зърно (SHB) отглеждат на над 1300 метра. Колкото по-високо, толкова по-сложно на вкус.

Общата площ на земеделската земя, на която се отглежда кафе в Гватемала, е 270 000 хектара. Сортовете кафе, които отглеждат в Гватемала, са основно Арабика, Типика, Катуай, Катура, Бурбон. Обработката на реколтата е два вида - мокра и чрез сушене на слънце в по-сухите райони.

Кафетата от региона на езерото Атитлан се отглеждат върху вулканична почва, а водата често се използва за мократа обработка на продукцията. Норма в този регион е торенето да бъде органично, без каквито и да е пестициди. Затова и всичките им кафета са много вкусни. Тук кафе фермите са разположени предимно около езерото на 1500 метра над морското равнище. Езерото е завладяло умовете на туристите в продължение на много години, поради зашеметяваща си красота. Късно сутрин и рано следобед, силните ветровете са често срещани и са известни локално като “xocomil”, “ветровете, които отнасят греховете”.

В региона има частни резервати, създадени за запазване на биологичното разнообразие, които също помагат за предотвратяване на обезлесяването. Кафе производството там обаче е под натиск, поради увеличените разходи за труд и конкуренция за работната сила. Градското разрастване е също създава нарастващ натиск върху използването на земята и някои фермери откриват, че е по-изгодно да продават земята си отколкото да продължат да отглеждат кафе.

На кафе производителите

От Сан Маркос до Кобан - тропически гори и долини пазят тайните

Труден и скъп транспорт на чувалите

Сан Маркос е едновременно най-топлият и най-дъждовният за отглеждане на кафе регион в Гватемала. Дъждовете идват по-рано към планинските склонове които са с лице към Тихия океан, така че цъфтежът на дърветата обикновено също се случва по-рано. Валежите могат да направят предизвикателно сушенето след прибиране на реколтата, затова някои фермери разчитат на смес от изсушаване на слънце и механично сушене.

Производството на кафе в Акатенанго е съсредоточено около долината, кръстена на вулкана в района. В миналото много от местните производители продавали кафето си на “койоти”, които го изпращали до района на Антигуа, за да го обработят там. Антигуа е имал по-добра репутация за отглеждане на кафе и съответно - по-висока цена.

Кобан e регион, кръстен на градa, който процъфтява благодарение на германските производители на кафе, които са били доста влиятелни до края на Втората световна война. Буйната тропическа гора дава много валежи, което се явява като предизвикателство при сушенето на кафето. Регионът също е донякъде отдалечен, правейки транспорта по-труден и скъп, но въпреки това кафетата, идващи оттук, са зашеметяващи.

Уникално разнообразие

Колкото региони, толкова вкусове

Шоколад и какао вплетени в аромата на чашата

Широка гама от вкусове присъства в кафетата от Гватемала, от по-леки и много сладки, плодови и сложни кафета, може да стигнете до по-тежките, по-богатите и шоколадови чаши.

За сравнително малка страна, Гватемала има много различни по климат и състав на почвите региони. Голяма част от тях имат богата и плодородна почва, заради близостта с различни вулкани. В други е предимно глинеста, с примеси на варовик. В някои райони на страната вали много дъжд, а в други пък - по-малко. Някои области са с по-голяма надморска височина, други са по-ниски.

Кафето расте в почти всички департаменти на Гватемала, като Националната асоциация за кафе идентифицира осем основни региона, които предлагат различни профили в чашата ви с кафе. В рамките на тези региони има големи вариации от аромат до аромат, повлияни от сортовете и местния микроклимат.

Факти

Фраяанес - вулканична дейност застрашава столицата

Хуехуетенанго е един от по-известните региони за производство на кафе в Гватемала и най-приятният за произнасяне. Името се превежда като “място на древните”или “място на предците”. Тази област е с най-високата надморска височина при не вулканични планини в Централна Америка, които са подходящи за отглеждане на кафе. Този регион е може би най-зависимият от износа на кафе и там се отглеждат наистина удивителни кафета.

Фраяанес пък е плато, в което се отглежда кафе, заобиколено от столицата Гватемала Сити. Това е зона с доста редовна вулканична дейност, която носи ползи на почвата, но от време на време също застрашава живота и причинява проблеми с инфраструктурата. За съжаление количеството земя за отглеждане на кафе продължава да намалява поради растежа на града.

Антигуа е може би най-известният регион за производство на кафе в Гватемала и в света. Районът е кръстен на град Антигуа, известен със своята испанска архитектура и част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Регионът е защитен с наименование за произход през 2000 г. под името “Истинско антигуа кафе”, след като пазарът бил обезценен от измамно обозначено кафе като Антигуа. Това е попречило на кафето от друг регион да се продава като Антигуа, но не е спряло измамната практика на донасяне на кафеени череши от други региони за обработка тук. Въпреки това, е възможно да се намерят ясно проследими кафета от Антигуа и докато някои са надценени, други са с отлично качество и си заслужават търсенето.

През 1930 г.

Въвлича се в политиката на страната

Кафето се въвлича в политиката на страната по време на глобалната депресия през 1930 г. Когато Хорхе Убико идва на власт , започва да работи за понижаване на цената на стоката, за да помогне за стимулирането є за износ. Той построява обширна инфраструктура, но дава повече власт и земя на Обединенената Плодова Компания (UFC), американска корпорация, която се превръща в изключително могъща. В крайна сметка Убико подава оставка заради протести срещу него. Последва период на демократична свобода на словото и президентът Арбенц предлага Закон за поземлена реформа през 1953 г. за отчуждаване на земя, до голяма степен тази, контролирана от UFC, която да се преразпредели за селскостопански цели. През 1954 г. чрез преврат ЦРУ сваля правителството на Арбенц и предложените поземлени реформи така и не се провеждат. Това засилва страната по пътя към гражданска война, продължила от 1960 до 1996 г. Много от проблемите, провокирали войната бедност, разпределение на земята, глад и расизъм към коренното население - все още са проблеми в Гватемала и днес.

Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com

Коментари

Задължително поле