Ема Стоун: Успях и без диплома

Амазонка от Аризона

Комедията е първата ми любов

Пристрастена съм към “Бийтълс”

Не мога без импровизация. В Crazy, Stupid, Love, например, имахме страхотен сценарий, но и свобода да експериментираме с различни подходи

Още на 14 години подготвих една презентация, която показах на моите родители. Раздадох им пуканки и им обясних, че искам да стана актриса в Холивуд

На 31 години великолепната Ема Стоун е една от най-успешните млади актриси на планетата. Тя има “Оскар”, “Златен глобус” и страхотно тяло, с което бързо се изкачи на върха на хранителната верига в Холивуд. Ема демонстрира особено атрактивна и ефективна комбинация от момичешка невинност и сексуално сугестивна индивидуалност. С огромните си смарагдови очи и широката усмивка, разкриваща блестящи бели зъби, тя е една от най-разпознаваемите звезди на своето поколение. С ролите си във филми като “Бърдмен”, “Ла Ла Ленд” и “Фаворитката”, Стоун се утвърди като една от най-сериозните изпълнителки в ангроезичното кино. Израснала е в Аризона, но още в тийнейджърска възраст заминава за Холивуд с майка си в преследване на актьорската си мечта. И я постига удивително бързо.

[modula id="3482256"]

- Ема, липсва ли ви нещо от времето преди да станете известна актриса?

- Много неща от детството ми липсват, самото усещане да бъда момиче в Аризона, да съм в дома на прекрасните си родители. Но аз винаги съм искала да стана актриса. Никога не съм обичала училището. На 12 години бях сигурна, че няма да се целя в някакво впечатляващо образование, а няколко години по-късно направо прекъснах училище и заминах за Холивуд. В крайна сметта успях и без диплома.

- Как реагираха родителите ви?

- Още на 14 години подготвих една презентация, която показах на моите родители. Раздадох им пуканки и им обясних, че искам да стана актриса в Холивуд. Самата презентация озаглавих “Проект Холивуд 2004”. И проработи. Няколко месеца по-късно се преместих в Лос Анджелис. Наистина извадих голям късмет с моите родители. Чувствам се благословена да бъде родена в такова семейство. Те винаги са ме разбирали и са ме окрилявали по пътя на артистичното ми развитие. Много рано осъзнаха какво точно искам да правя аз. Те самите никога дори не биха си помислили да се качат на сцена или да участват във филм. По-скоро биха се скрили някъде. Но ме оставиха да избера посоката на живота си и ме подкрепяха през цялото време. Страхотни са.

- Как бихте ги описали?

- И двамата са доста възпитани и мили, напълно нормални, топли човешки същества. Докато аз съм някаква лунатичка. Не знам как точно в такова семейство се появи шумно, нахално, смешно момиче като мен. Но аз бях решена да следвам мечтите и целите си и имах късмета те да са зад мен. Дори нямах конкретен план какво да правя когато завлякох майка ми в Холивуд.

- А трудно ли беше да смените обстановката толкова толкова драстично на такава ранна възраст?

- Определено. За мен също беше шок да премина от живота на 15-годишна ученичка в Аризона до работеща актриса в Лос Анджелис. Нямаше нещо, което да омекоти този остър преход. Нямаше нещо, което да ме подготви. Учех се в движение.

- Още ли живеете в Лос Анджелис?

- Преместих се в Ню Йорк. Преди обожавах Лос Анджелис, дори го наричах моя дом, но сега някак си охладнях към града. Трудно е да живееш на място, където хората споделят една обща мечта. Същото може да се каже и за Вашингтон: всички работят в администрацията и разговорите им са свързани само с това. Никакви идеи, никаква друга тематика - затъваш в еднообразността като в блато. Преди нямаше толкова алтернативни начини да покажеш себе си, всички ходеха само на кастинги. Сега можете да заснемете кратък клип и да го постнете в социалните мрежи или в YouTube - всякакви варианти. Още от самото начало Лос Анджелис си е един омагьосан лабиринт: огромен брой актьори, които не знаят къде да се реализират. Ето защо се преместих. В Ню Йорк можете спокойно да отидете на театър или да вечеряте с приятели.

- Какво е за вас сега актьорската професия?

- Това ми е работата. Да, също така е призвание и осъществена мечта. На на едно много основно ниво аз просто искам да имам възможността да работя и да си плащам сметките.

- Имате ли предпочитание към роли и жанрове?

- Не съществува никакво съмнение, че комедията е първата ми любов. Толкова много обичам хумора. В драмата също има комедия. Разликата е в метода на актьорско изпълнение. Шегите като цяло изпълняват множество важни обществени и комуникационни функции. Шегуването е един от най-ефективните начини да се деескалира някаква неприятна или неудобна ситуация. Научих много за себе си в процеса на усвояване на занаята. Не просто как се играе пред камера, а как се живее. Научаването и изговарянето на тези дълги монолози, с очи вперени директно в обектива - това си е дълбоко променяща практика, кара те да се замислиш кой си и какво умееш.

- Как разпознавате добрата актьорска игра?

- Трябва да е естествено и автентично, да има ритъм, преход между емоциите, репликите да звучат органично и сякаш идват от твоя житейски опит, а не от страницата със сценария, който си наизустил. Другото е свързано с цялата постановка. В киното образите трябва да изглеждат и да се държат като реални човешки същества, които пасват на средата и контекста си. Направо полудявам, когато видя, например, сцена от филм, в която някаква обикновена учителка има страхотно изваяно тяло с добре очертани от тренировките бицепси. Направо ме вади от филма, от сюжета, от всичко и започвам да си мисля как тази актриса изглежда страхотно и явно тренира по много трудна програма.

- А обичате ли да импровизирате?

- О, да. Не мога без импровизация. В Crazy, Stupid, Love, например, имахме страхотен сценарий, но и свобода да експериментираме с различни подходи. Сякаш упражнявахме мускули, които никога досега не сме тренирали.

- Имате ли амбиции за професионално развитие и зад камерата?

- Разбира се, бих искала да продуцирам. Имам много идеи и желание да работя с много млади хора и режисьори, с креативни нови писатели, които имат какво да дадат на нашата индустрия. Бих искала да дам обратно на този филмов свят, който ми е дал толкова много. Както мен ме откриха и ми помогнаха, така аз искам, ако мога, да откривам таланти и да помагам на хора с идеи да успеят.

- Без какво не можете?

- Без музика. Хубава музика. Пристрастена съм към “Бийтълс” и периодично гледам филма Help. Страхотен е.

Коментари

Задължително поле