Ердоган: Гласуванията в Европейския парламент нямат стойност

Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви, че готовността на Европейския парламент да замрази кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС заради мащабните репресии след опита за преврат „няма стойност“.

„Искам да кажа предварително на целия свят, който гледа телевизионни екрани – това гласуване няма никаква стойност, без значение какъв резултат се очертава“, заяви Ердоган по време на среща на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Истанбул, предаде "Фокус"

„За мен не е възможно дори да резюмирам съобщението, което те искат да изпратят“, добави турският държавен глава.

Във вторник (22 ноември) основните групи в Европарламента съобщиха, че ще гласуват да се замразят преговорите за членство на Турция в ЕС, поради репресиите, последвали опита за преврат през месец юли.

В същото време Ердоган разкритикува Европейския съюз заради това, което той определи, като "позиция срещу новоизбрания американски президент Доналд Тръмп".

„Имаше избори в Съединените американски щати. Планът се провали. Планът беше различен. След гласуването хора излязоха по улиците в различни страни в Европа и започнаха да го наричат диктатор“, заяви Ердоган.

„Не сте ли демократи? Не опира ли демокрацията до урните? Не е ли (демокрацията – б.р.) за уважаване на резултата? Защо не уважавате резултата от урните?“, попита турският държавен глава.

Коментирайки антиислямската реторика на Тръмп по време на президентската му кампания, Ердоган обясни, че тази „грешка ще бъде поправена“.

Коментари

Задължително поле