САЩ наложиха санкции на фирми и физически лица за връзки с ИДИЛ

Приеха 13 деца в болница в Ямбол със симптоми на хранително натравяне

Вдигат наемите на магазини в моловете Откриха нови 60 хил. кв. метра

„Фолксваген“ решава до края на годината за завода в Турция

$3 млн. за жилище на круизен кораб

Разбиха международна престъпна група за трафик на артефакти в Италия

Камерите за тол такси ще следят и горивата Рамките по магистралите засичат тежестта на цистерните

Трима убити при стрелба в Оклахома (ВИДЕО)

Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери Имунизациите предпазват от четири щама - “Бризбейн”, “Канзас”, “Пукет” и “Колорадо”

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло Само месец и половина след раждане, звездата е във върхова форма

Признават ли се болничните дни за трудов стаж?

Турция заплаши да възобнови военната операция в Сирия

Стара Загора ще се потопи в коледни светлини на 5 декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 ноември 2019

Без опозиция в парламента на Беларус Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

Живко Георгиев, социолог: „Визия за България“ предлага дебат за бъдещето на страната

– „Визия за България” не е управленска програма, какво всъщност представлява този документ?
– Този тип документи не са често срещани в нашето политическо и обществено битие. Това е нещо по-сложно и лишено от връзка с текущата конюнктура. Това е стратегически документ, който има за цел да представи разбирането, виждането на БСП като политическа сила затова какво бъдеще на България си струва да преследваме, да искаме и да изграждаме, така че това бъдеще да гарантира ново качество на живот. Документът е платформа за дебат за бъдещето.

– Как ще отговорите на упреците, че за моделите, които БСП предлага са необходими много средства, а във Визията не се посочва откъде ще дойдат те?
– Явно критиците не са чели достатъчно внимателно. Аз виждам много индикации как могат да се търсят средства. Това, за което става дума във Визията предполага ресурсите на сериозно експертно колективно мислене на тема „Какво бъдеще искаме днес”, предполага интелектуални ресурси, предполага политическа воля и едно от много неща е финансовият ресурс. Страните, които са успели да реализират такива визии до голяма степен са успели в режим на доста сериозни финансови ограничения.

– В кои страни има реализирани подобни визии?
– В почти всички азиатски тигри – Южна Корея, Китай, най-пресните примери са Сингапур, Малайзия… Но няма защо да ходим толкова далеч. Подобни документи разработват и в някои европейски страни, макар че при тях е направено доста повече и няма толкова пропуснати възможности.

– Не разбирам каква е целта на Визията.
– Целта е преодоляване на няколко много тревожни тенденции, които носят рискове за бъдещето. Това е демографската криза, която е силно инерционен процес и много труден за обръщане, но със силно негативни тенденции върху пазара на труда, върху качеството на живота и върху съдбата на цели региони в страната. Има стратегически решения в областта на икономическото развитие и най-вече привличане на инвестиции, които от 10 г. трайно спадат и т.н. Предлага се алтернатива на днешното политическо ежедневие, което може би за някои за някои изглежда много комфортно, а други ги дразни, трети са отчуждени. Визията предлага сериозен дебат по темата накъде вървим и какво бъдеще искаме. Ако нямаме отговор на тези въпроси ще вървим по инерция, а инерцията не е завела никого нагоре и напред. Тя води само надолу.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Кой ще познае от три пъти каква е Визията на Боко?

  2. Кой ще познае от три пъти каква е визията на кУрнелия?
    1.) Вдигаме данъците!
    2.) Вдигаме таксите!
    3.) Продаваме всичко на кремъл! Което не можем да продадем им го подаряваме!
    4.) Всичко това само ако остана на власт!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.