На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо В София повече нарастват цените при старото строителство

Във Варна има спад при новите апартаменти

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с доста по-бързи темпове. През второто тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите се отчита в Пловдив. От април до юни апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 12,9% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София поскъпване с 8,3%.

През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в крайдунавския град е с 10,5%. Така се оказва, че София остава чак на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Бургас, Варна и Стара Загора. В Бургас имотите поскъпват в рамките на година с 6,4%, във Варна – с 5,6%, а в Стара Загора – с 5,8%.

В Стара Загора цените на жилищата в старите сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%.
В Стара Загора цените на жилищата в старите сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора поскъпването на старите жилища в рамките на година значително изпреварва повишението на цените при новите. Изключение прави Бургас, където преимущество има новото строителство. За разлика от първото тримесечие обаче, когато в редица големи градове при новото строителство дори беше отчетен спад в цените на годишна база, през второто тримесечие има ръст както при новото, така и при старото строителство във всичките шест града с над 120 хил. души население.

В София поскъпването при старото строителство е в размер на 10,1%, докато при новите жилища, които излизат на пазара, повишението на цените е само с 4,4% спрямо второто тримесечие на миналата година. Най-драстична е разликата в Стара Загора, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.

В София три поредни тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца. През третото тримесечие на миналата година този спад е с 0,3%, през четвъртото се задълбочава до понижение с 1,9%, а през първата четвърт на 2018 г. спадът е с 0,5%. През второто тримесечие обаче тази тенденция вече е прекратена като при новото строителство се отчита сериозно поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март.

Спад през второто тримесечие спрямо първото се регистрира само при новите жилища във Варна, като намалението на цените е с 2,3%.

Общо за страната цените на апартаментите са нараснали със 7,5% през второто тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НСИ. При новото строителство увеличението на цените е със 7,2%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-голям – със 7,7%. При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията обаче е различна. При новите жилища поскъпването е с 3,9%, докато при старото строителство повишението на цените е по-малко – с 2,3%.

 

Сделките в региона с 19% ръст

Търсят къщи около Тепетата

Повишава се интересът към старите панелки

20-02Нараства търсенето на къщи край Пловдив, отчитат брокери на имоти. Големият интерес към къщите се дължи на това, че за 20-30 хил. евро може да се купи къща на 15 км. от Пловдив, но не и апартамент в самия град.

Продажбите на имоти в Пловдив и региона през първото тримесечие на 2018 г. са нараснали с 19% спрямо същия период на миналата година. На територията на Пловдив най-търсени са жилищата в близост до индустриалните зони. Най-често своето първо жилище купуват хора на възраст между 25 и 35 години.

От началото на годината половината имоти в града са били продадени “на зелено” т.е., докато все още са били в строеж. 30% от жилищата в Пловдив и региона са били закупени с кредит, казаха брокери на имоти. Интересно е, че в последните месеци брокерите отчитат повишен интерес към покупка на панелни жилища. Причина за това е, че новото строителство предлага по-малки по площ апартаменти.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ми никой не ще да живее на майна си райна…

  2. Кой луд купува жилища в България при тази мизерия не ми е ясно. Икономика нула. Здравеопазване под всякаква критика. Безрабитица над 35 процента. Замърсяване на въздуха и околната среда най тежко от целият ЕС. Обезлюдяване над 150.000 човека на година. Смъртност по пътища и болниците равна на тази в Конго. Бандитизъм и грабителства като в Колумбия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.