Гл. комисар Николов: Вече има инциденти заради валежната обстановка в страната, но ситуацията е спокойна

Кметът на Банско изригна във фейсбук: Какво още искате “зелени” господа?

Прокуратурата внесе протест срещу домашния арест на агресивен и дрогиран шофьор на пътя

През проходите „Рожен”, „Пампорово” и „Превала” коли задължително трябва да се движат с вериги

Убиецът от „Банишора“ остава в ареста

Наоми Кембъл в полупрозрачна черна рокля на дефиле в Париж

Акция срещу черен пазар на дърва в Шуменско

Габровец е в болница с прободни рани след сбиване Ударите с нож били нанесени от жител на Дряново

Повдигнаха обвинение на пенсионер, държал контрабанден тютюн за 26 550 лева Мъжът е с мярка парична гаранция от 300 лева

Зелен автомобил на 2019 г. е Honda Хибридът Insight спечели наградата в САЩ

Шуменка в „акция“ хвърли 22 грама злато от тераса

Вижте докъде е стигнало строителството на „Адванс Бизнес Център“ в Младост (ВИДЕО)

Изправят пред съда четирима, откраднали злато за близо половин милион лева от пенсионерка

Бебето, починало в болница в Плевен, не е било болно от грип

Цветанов: За Европа е ясно, че без САЩ трудно може да гарантира сигурността си

Жилищата в Русе поскъпват най-бързо В София нарастват цените само при старото строителство

В Бургас цените на жилищата в старите сгради нарастват с 5,5% за година, а при новите има спад с 8,1%.

В Бургас има спад при новите апартаменти

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с доста по-бързи темпове. През първото тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите се отчита в Русе. От януари до март апартаментите в крайдунавски град са поскъпнали с 13,2% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София поскъпване с 8,3%. Като прави впечатление, че и през всяко от тримесечията на миналата година, увеличението на цените на апартаментите в Русе изпреварва поскъпването в столицата.

През първото тримесечие на годината Пловдив и Варна също изпреварват София като регистрираното поскъпване на жилищата там е съответно с 12,2% и 10,6%. Така се оказва, че София остава чак на четвърто място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата са само Стара Загора и Бургас. В Стара Загора имотите поскъпват с 5,9%, а в Бургас намаляват средно с 2,7%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора поскъпването на старите жилища в рамките на година значително изпреварва повишението на цените при новите, като в редица големи градове при новото строителство дори има спад в цените. Изключение прави Варна, където преимущество има новото строителство, но с минимална преднина.

София остава на четвърто място по повишение на цените на апартаментите през първото тримесечие на 2018 г.
София остава на четвърто място по повишение на цените на апартаментите през първото тримесечие на 2018 г.

В София поскъпването при старото строителство е в размер на 13,5% докато при новите жилища, които излизат на пазара, дори се отчита намаление на цените с 2,5% спрямо първото тримесечие на миналата година. Най-драстична е разликата в Бургас, където цените на апартаментите в старите сгради нарастват с 5,5% за година, а при новите е отчетен спад с 8,1%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища. В София вече три поредни тримесечия се отчита спад на цените на новите жилища спрямо предходното тримесечие. През третото тримесечие на миналата година този спад е с 0,3%, през четвъртото се задълбочава до понижение с 1,9%, а през първата четвърт на 2018 г. спадът е с 0,5%. През първото тримесечие понижение на цените на годишна база се отчита и в Стара Загора – с 0,6%.

Общо за страната цените на апартаментите са нараснали със 7,1% през първото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НСИ. При новото строителство увеличението на цените е с 2,3%. Но при съществуващите апартаменти ръстът е над четири пъти по-голям като в рамките на година те са поскъпнали с 9,7%. При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията е подобна. При новите жилища поскъпването е само с 0,2%, докато при старото строителство повишението на цените е с 1,3%.

 

Класация

Нареждаме се на 11-о място сред страните от ЕС

Най-голям ръст има в Латвия и Словения

Имотите в Латвия са поскъпнали най-много в рамките на година.
Имотите в Латвия са поскъпнали най-много в рамките на година.

С поскъпване на жилищата със 7,1% през първото тримесечие на годишна база, България се нарежда на 11-о място сред страните от ЕС, сочат данните на Евростат. Най-голям ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на годишна база е регистриран в Латвия (13,7%) и Словения (13,4%). На следващите места по поскъпване се нареждат Ирландия с 12,3%, Португалия с 12,2% и Словакия с 11,7%. Минимален спад на цените на жилищата е отчетен само в Швеция и Италия с по 0,4%, както и във Финландия с 0,1%. Спрямо предходното тримесечие най-голям ръст на цените е регистриран в Латвия (7,5%), Унгария и Словения (по 4,4%) и Португалия (3,7%), а най-голям спад е отбелязан в Малта (-4,7%), Кипър (-1,8%) и Швеция (-0,8%).

Общо за страните от ЕС цените на имотите са нараснали с 4,7% спрямо първото тримесечие на миналата година, и с 0,7% спрямо предходното тримесечие. Само за страните от еврозоната движението на цените е по-малко – нараснали са с 4,5% в рамките на година и с 0,6% спрямо предходното тримесечие.

Друго изследване на Евростат показва, че цените както на новите, така и на съществуващите жилища и апартаменти в страните членки на ЕС са варирали значително между 2006 г. и 2017 г. Годишният ръст в ЕС е бил около 8% през 2006 г. и 2007 г., последван от спад от 4% през 2009 г. в резултат на финансовата криза. Цените са започнали да растат отново през 2014 г.

Като цяло цените на жилищата в ЕС са нараснали с 11% между 2010 г. и 2017 г. и с 6% в еврозоната. Сред страните с най-голям ръст през този период са Естония (73%), Швеция (56%), Австрия (49%), Латвия (47%) и Люксембург (40%). Най-голям спад е отчетен в Испания (-17%), Италия (-15%) и Кипър (-9%).

В България след пиковия ръст от 28,9% през 2007 г. и 25% през 2008 г. цените на жилищата са се понижили рязко с 20,4% през 2009 г. вследствие на световната финансова криза и спукването на балона на жилищния пазар у нас, и са се върнали към скромен растеж от 1,4% през 2014 г. Миналата година средният ръст на цените на жилищата в страната ни е 8,7%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.