Жилищата в страната поскъпнаха със 7,3%

България се изкачи с три позиции в класацията на страните по поскъпване на имотите.

Нареждаме се на 15-то място от общо 56 държави

Китай оглавява класацията

Жилищата в страната са поскъпнали със 7,3% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, което нарежда България на 15-то място от общо 56 страни, включени в индекса на консултантска компания на пазара на имоти. Страната ни се изкачва с три места спрямо първото тримесечие на тази година, когато заемаше 18-то място. Между четвъртото тримесечие на миналата година и второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата у нас са се увеличили с 3,6%, а спрямо предходното тримесечие ръстът достига 2,6%, сочат данни на компанията.

Китай оглавява класацията за първи път от 2010 г. насам. С повишение на цените на жилищата от 10,9% на годишна база това е най-ниското равнище, достатъчно за първото място в класацията от първото тримесечие на 2009 г. досега. Топ 10 се допълва от Малта (годишен ръст на цените от 10,8%), Чехия (9,4%), Люксембург (9,3%), Мексико (9,2%), Унгария (9,2%), Чили (9,1%), Словения (8,4%), Тайван (8,4%) и Португалия (7,8%).

Австралия е на дъното на класацията със спад на цените на жилищата на годишна база от 7,4%, следвана от Финландия с понижение от 2,6% и Италия и Мароко с 0,8%. Това са и единствените четири пазара с понижение на цените на жилищата през второто тримесечие.

Индексът на цените на жилищата на консултантската компания отбелязва забавяне в общия ръст на цените на имотите в света. Търговските войни между САЩ и Китай, и Япония и Южна Корея, Брекзит, политическите протести и прогнозите за забавяне на световната икономика натежават върху нагласите на купувачите въпреки понижаването на лихвените проценти.

Въпреки това през второто тримесечие 93% от попадащите в индекса страни са регистрирали положителен растеж на цените на жилищата на годишна база, отбелязват от консултантската компания.

Анализът показва, че Латинска Америка е най-силно представилият се регион в света в 12-те месеца до юни 2019 г. Мексико, Чили и Колумбия са регистрирали годишен ръст на цените на жилищата от над 7%. Ръстът на икономиките, повишаването на заплатите и подобряването на достъпа до кредитиране стимулират търсенето в региона.

В Европа се открояват някои интересни тенденции - Австрия изпреварва Германия с ръст на цените на жилищата съответно от 7,3% и 5%. Португалия (7,8%) се изкачва в класацията, а страните от Централна и Източна Европа се представят много добре - Чехия (9,4%), Унгария (9,2%) и България (7,3%), отбелязват от консултантската компания.

Великобритания пада от 36-о място преди една година до 48-о място заради ситуацията около Брекзит.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти