Заплашва ни мигрантска суперкриза

Премиерът Бойко Борисов даде обширно интервю в сутрешния блок на Нова телевизия. Той отговаря на въпроси за предаването на турските власти на бизнесмена Абдуллах Бююк, за подновяването на проекта АЕЦ „Белене“, отношенията с Русия, бежанската криза и президентските избори. „ТРУД“ публикува интервюто със съкращения.

- Г-н Борисов, много остра реакция заради връщането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк в Турция, въпреки отказ на две инстанции на български съд да го направи. Защо са погазени върховенството на закона, конституцията? Политическо ли е това решение?

- Вярвам на колегите в МВР. Вчера (в четвъртък – б.а.) вътрешният министър Бъчварова ме информира за мерките - публично са ги заявили, детайли не е нужно да описвам. Оттук-нататък действително е неприятн, че са действали на ръба на закона. В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на никого. 25 000 души от началото на годината сме върнали от турската граница, хиляди от гръцката - всички по идентичен начин.

- Как по идентичен?

- Връщаме хора без документи - просто там е война и българските граничари и армия, които са там, денонощно са изправени пред такива проблеми. Ако ви прави впечатление последните 2-3 седмици се задържат по 200, по 300 имигранти в...

- Това какво общо има?

- Има много общо, нека да отговоря. Чухме всички неправителствени организации и всички, които считат, че ако подадем оставка, нещата ще се подобрят. На тях им говоря, на всички говоря пред какво сме изправени и какво правим. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете ни. Защото въпреки оградата и огромната работа, която вършат армията, полицията и Гранични войски, България има много дълга и морска, и сухопътна граница с Турция и сухопътна граница с Гърция. Македония я заградиха, Сърбия я заградиха, вече България буквално няма накъде да изтича, образно казано, влезлите мигранти.

- Какво е общото?

- Ще стигна до него. Въпреки че Вишеградската четворка съветваше да направим граници с Гърция, не направихме, защото винаги съм считал, че ЕС е именно това – свобода, демокрация, движение на хора. В тази ситуация сме изправени пред огромна криза между Турция и ЕС. Криза, в която всеки ден или някой от европейските ми колеги или лидери, или турският президент, или премиер, или външен министър си отправят публично най-тежки закани. Канцлерът на Австрия казва: „Никаква Турция, да се развали споразумението“. Това го казват и от Вишеградската четворка и кой ли не. Само че историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия. Там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите. Изключително съм притеснен какво може да очаква България. С Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения.

- С цената на какво?

- Ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България.

- Имало ли е условие от турска страна - дайте ни предателя или стигаме до Австрия, образно казано, поне като бежански поток?

- Ние се фиксираме само върху един от 25 000 случая.

- Бих искал да ви задам няколко въпроса, свързани със ситуация, която също е сложна, както този Бююк.

- Ще ми зададете. Същите тези хора (които го критикуват за Бююк – б.а.) обаче, ако им отворите постовете ще видите, че преди месец и половина-два, казваха, че трябва да направим флотилия заедно с Румъния, Турция, и Украйна. С военни кораби срещу Русия. Питам ги: Тогава Ердоган приемлив ли беше. Тогава пак същите хора ме атакуваха, че аз едва ли не се сбия с Русия, заедно с моите колеги от Украйна, Румъния и Турция. Добре че поне в това успях да се наложа, поне засега.

- Не сме ли по-лесни в този натиск, който очевидно от страна на Турция е насочен към нас, за да се върне въпросният предател.

- Ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими.

- Показано ли ви е това по някакъв начин спрямо конкретния случай и гражданин?

- Какво значи изказване „ще залеем Европа с бежанци“, при положение, че Европа е заградена навсякъде вече с телени огради? Демократична Европа, която има по устав свобода на движение. Какво значи ще я залеем? Ще залеем България, това значи.

- Казахте, че не се оттича, използвахте тази дума за потока от хора - какво означава това като количество?

- Използвах я, защото в момента границата със Сърбия се пази изключително добре, и с Македония. За Румъния не искат да ходят, не знам по какви причини, и всичко е концентрирано вече в България.

- Кажете как давате гаранция, че правата на гражданите ще бъдат защитавани и че върховенство на закона има, въпреки сложната международна обстановка, ако това е причината?

- Категорично, дори и коментарът за върховенството на закона е неуместен, защото то е така.

- Чухте омбудсмана (Мая Манолова – б.а.), самата вътрешна министърка, че има нарушение.

- Затова съм възложил на министъра да направи проверки, да уволним, да затворим, да напише нова наредба, ако има пропуски, всичко това ще стане факт, и се работи по него.

- Въпросът е в политическото решение, аз не искам въобще да влизам в процедури.

- И политическото решение в случая няма никакво значение за мен кой стои отсреща в Турция. Важно да запазим такива отношения, че умишлено те да не предизвикат тази вълна, а обратното – заедно да пазим границата. Това ми е жизненоважната задача, докато съм на този пост.

- Какво значи „да заповяда“?

- Те мислят, че това е игричка, лека работа, че не изисква безсънни нощи и свръх напрежение на психиката.

- Лесно ли взехте това решение или си дадохте сметка, че ще предизвика скандал?

- Решението са го взели институциите и службите, които се занимават с тази дейност.

- По тема „Турция“ шеф на дирекция не може да вземе сам решение.

- По тази тема знам, че трябва да се опитам всячески да запазя отношенията с правителството, в лицето на Йълдъръм (премиерът на Турция – б.а.), и президента Ердоган, Оттам нататък считам, че тези заплахи, когато се отправят на няколко пъти в един момент трябва да се изпълнят на тяхна страна, те трябва да кажат, да покажат, че могат да го правят, а не са само думи и затова сега ежедневно контактувам с колегите в Брюксел.

- Като министър-председател не може да използвате крайни реплики, и да наречете един режим диктаторски, а ареста на журналисти „пълно безобразие“.

- Разбира се, че е безобразие. Ние, когато сме говорили за арест на съдии, на прокурори, сме изказвали своето мнение.

- Въпросът е, когато един рекетьор, какъвто и да е той, говоря в общ контекст, поиска нещо и го получи като разменна монета, каква е гаранцията, че няма да поиска нещо допълнително в следващата ситуация?

- Надявам се с европейските колеги много ясно да се отчете този факт. България и Гърция са изправени пред огромен проблем, това го споделих и с колегата Алексис Ципрас и той с мен като беше в София. Те не могат повече, имат към 50-60 хиляди в момента в Гърция, максимум могат да поемат още…

- Препозиционира ли България отношенията си с Русия? Ердоган и Путин ли са вече партньорите на България?

- Толкова са динамични отношенията, че преди 2 месеца ние говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия. По-точната формулировка е за общи учения, патрули и какво ли не на територията на Черно море. И тогава Турция и Русия бяха в, едва ли не, военни събития – сваляха си самолети, мразеха се. След 2 месеца ситуацията е съвсем различна. Връщам се на „Белене“, защото така коментирано е много важно да обясним на хората, че имаме много променена обстановка.

- Каква?

- Променената обстановка е, че съдът в Женева вече е казал България да плати 557 милиона евро, или около милиард и 200 милиона лева, като всеки ден 167 хиляди евро са лихвите. Тук вече не става въпрос за 2 реактора - дали искаме, дали не искаме, дали е изгодно или не. Тук е казано България колкото може по-бързо да плати. С една дума вече хипотезата не е дали ни трябва „Белене“, а какво да правим с реакторите, които ще платим.

- Така и така ще платим много. Това ли е вашата логика - дайте да ги построим? Но вие сте казали, че10 милиарда ще излезе на гьола.

- За гьола досега сме дали 708 милиона евро, значи милиард и 400 милиона като държава от 2006 г. насам. Плюс още 1 милиард и 200 – до тук имаме грубо казано 2 милиарда и 800, близо 3 милиарда похарчени. И като ги платим тези 557 милиона, ще имаме в България 2 реактора. Тези 2 реактора едните казват, че са рентабилни. Ако те са рентабилни толкова, защото държавата и сега няма 20% от брутния си вътрешен продукт да заделя за строежа, да го направим частен проект през Агенция за приватизация с различни варианти. Колко да е делът на държавата – миноритарен, златна акция, 50%, има кой да каже като експерт кое е най-изгодно.

- България рестартира и строи „Белене“ с двата реактора и разчита на парите на частния инвеститор с минимално държавно финансиране, така ли?

- Точно така. Това е нашият план.

- Продължават ли руски самолети да навлизат в нашата зона за сигурност по линия на НАТО?

- Няма го в момента този проблем.

- Как си го обяснявате? Има ли връзка с промяна на отношението на България във ваше лице към Русия?

- България по отношение на НАТО и ЕС не само че няма алтернатива, няма промяна и не може да има промяна.

- Извинявайте, но Турция, за която говорихме предните 20 минути, е ключова част от НАТО.

- То и Гърция е ключова част от НАТО, но това не й пречи да поеме целия руски газ. Когато натовците толкова уверено говорят по тази тема да имат и тези икономически аргументи. Как Холандия разреши на „Северен поток 2“ да мине при тях? Нима Холандия са по-малко натовци от нас? Ние имаме Ново село, Безмер. Имаме до 5 хиляди американски войници на година в България. Какво повече да направим, когато учения с танкове, с артилерия между българската и американската армия, учения „Бриз“, ракетни стрелби на Шабла? И между другото към летците да се обърна, защото 2012 г. и някак си това мина тихомълком, беше приватизирана „Авионамс“. За вашите зрители да кажа, че „Авионамс“ е завод, стотици декари, огромни халета на самата писта на военното летище Граф Игнатиево. Тогава се приватизира, за да се стигне, че там да се загуби лицензът за ремонт на самолетите и ние да бъдем принудени да ги ремонтираме в Полша. Вчера е дошло писмо от Държавен консорциум мисля, е се води в Русия, след нашия разговор, че канят ръководството на „Авионамс“ да отиде, отново да си върнем лиценза и да се ремонтират и МиГ-овете, и СУ-тата, а и новите самолети.

- Като стана дума за самолети – генерал Румен Радев е името, което коментирахте и то още в началото когато стана ясно, че БСП има намерение да го номинира за свой кандидат-президент. Приемате ли го за сериозна конкуренция?

- Разбира се, че аз приемам всеки кандидат за президент, щом се е издигнал и то от цялото ляво, за сериозен конкурент на ГЕРБ и на дясното.

- Решихте ли вече дали вие ще се включите в кампанията или на този етап няма да кажете?

- Едва ли. Толкова ми е далечна тази кампания, че въобще даже и мисъл не ми идва за нея в момента. Трянва много сложни неща в следващите няколко седмици да решим.

- Искате ли да останете министър-председател с тези правомощия, които имате на този пост, или предпочитате да се включите в битката за президент?

- За съжаление в президентската институция не могат да се вземат нито едно от тези решения, за които говорим в момента. Така е по конституция. И действително, надали това някой го интересува или му се вярва, но цялата ми енергия е да се измъкнем от тези капани от 2006 г. Защото вече хипотезата „Белене“ не съществува, тя трябва да се строи по някакъв начин или за 3 милиарда да имаме в музея на Вежди Рашидов, който направи, за социалистическите паметниц,и и да ги сложим тези 2 реактора. България се опари вече много пъти, сами, когато вземаме дадено решение или подписваме договори, след това несъгласувани с Брюксел, резултатите са явни.

- Въпросът, господин Борисов, тръгна от там дали предпочитате да сте министър-председател или ще се включите в президентската кампания.

- Ако днес са президентските избори, те ще минат и ще заминат, ще възникнат 3 много по-големи въпроса от президентските избори. Първо, кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията и тази сплав от разнородни министри при това крехко мнозинство в парламента?

- Исторически обаче президентите, които са били лидери на партии, ги губят във времето.

- В момента, в който отидеш за президент трябва да забравиш за политически партии.

- Не сте готов за такова забравяне?

- Не съм готов.

- По отношение на ГЕРБ?

- Не, не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент.

- Обяснявате рисковете, които представлява Турция с репликите „ще ги пусна в Европа“, което вие тълкувате „ще залеем България“…

- Те откъде ще минат, за да ги пуснат в Европа? Ние сме в тежката хипотеза на суперкриза, мигрантска. Ако те ме бяха послушали преди година и половина вече да затворим едновременно всички граници на ЕС.

ТЕМИТЕ

За ГЕРБ

Партия ГЕРБ е последна грижа на хората - партията има яки структури, вече мина и през опозиция, доказа се, много силни в местна власт. ГЕРБ ще оцелее.

За Ердоган

Ако иска друг да заповяда, да отиде да се разбере с Ердоган, да се разбере с всички останали и да види. Споразумението с Анкара, в частта с имигрантите да остават на територията на Турция, трябва на всяка цена да се спази.

За АЕЦ „Белене“

И ако този проект е, както казват БСП, „толкова жизнен“, ще дойдат частници, които ще го купят и ще го направят заедно с нашия съпорт (подкрепа – б.а). Това е решението. То няма друго решение, няма друг коментар. Ако БСП са искали да правят нещо по темата, да са я построили по времето на техния мандат.

За Брюксел и Путин

Обърнахме тактиката – Европейската комисия напред заедно с нас, европейски газов хъб, в който, освен от находището на Хан Аспарух, на Силистар, от Румъния, да идва и руска газ. И затова президентът Путин в Санкт Петербург каза, че за да се случи това, иска аргументи и то дадени от ЕК.

Коментари

Задължително поле