„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Започнаха коледните пости

Вече навлязохме в коледните пости, които ще продължат до Рождество. Някои ги спазват строго, други – не съвсем, трети – изобщо не. Въпрос на личен избор. Като всяко нещо, просъществувало много векове, постите имат своя смисъл и погледнато чисто прагматично, те помагат на тялото да се изчисти от животински мазнини и да се подготви за зимата, когато по традиция ядем повече месна и по-мазна храна. Ако сте решили да постите, знайте, че църквата признава безгръбначните – охлюви, миди, октоподи и други морски дарове – за постна храна.

 

Яхния с нахут

Необходими продукти:
1 ч.ч. нахут
1 глава лук
1 стрък праз лук
1 морков
парче корен или стрък целина
парченце джинджифил
2 скилидки чесън
1-2 домата – пресни или от консерва, или 1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. олио
сол
магданоз
1 с.л. препечено брашно, по желание

Начин на приготвяне:
Нахутът се накисва предварително във вода за 10-12 часа. Изплаква се, залива се със студена вода и се сварява. В тенджера под налягане е готов за 25-30 минути. Може да се използва и сварен нахут от консерва. Лукът и празът се нарязват на ситно, морковът, целината и джинджифилът се настъргват на едро ренде или нарязват на кубчета. Задушават се в сгорещеното олио до готовност. Накрая се добавят нарязаните на кръгчета скилидки чесън и след 1-2 минути – нарязаните на ситно домати или размитото в малко студена вода доматено пюре. Прибавя се отцеденият нахут и малко от нахутената вода. Посолява се на вкус и ястието се оставя да покъкри на тих огън още 10-15 минути. По желание, за сгъстяване на соса, 5 минути преди да се махне от огъня може да се добави препеченото брашно, размито в малко студена вода. При поднасяне се поръсва със ситно нарязания магданоз.

 

Зелена лазаня

Необходими продукти:
1 опаковка кори за лазаня
1 кг свеж спанак
1 морков
2 стръка праз лук
2-3 скилидки чесън
1 с.л. маргарин
150 г растителна сметана
200 г кашкавал с растителни мазнини
1 с.л. брашно
1 щипка индийско орехче
1 ч.л. риган
4 листа салвия
1 зеленчуков бульон
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Чесънът и празът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в сгорещения маргарин. Прибавят се риган и настърганият морков. Свежият спанак се почиства и се измива добре. Отцежда се в цедка и се нарязва на широки ивици. Добавя се към зеленчуците и се задушава за 3 мин. За соса отделно се запържва брашното до златисто и се наливат 2 чаши топла вода с разтворен зеленчуков бульон. Подправя се с индийско орехче и се добавя растителната сметана. Бърка се, докато кипне. Тавичката за печене на лазанята се намазва с маргарин и се налива един черпак от соса, за да покрие дъното. Слагат се ред кори за лазаня, ред зеленчукова смес със спанак. Корите леко се притискат, за да се изравни плънката. Третият ред кори се залива с останалия сос. Пече се около 35 минути в загрятата фурна на 180 градуса. След това се поръсва с настъргания кашкавал и черен пипер. Лазаняте се допича до златиста коричка. С листенца салвия се украсява всяко парче лазаня, готово за сервиране.

 

Пълнени чушки с ориз и гъби

Необходими продукти:
8 средно големи чушки
200 г ориз, може кафяв
200 г пресни гъби
1 глава лук
1 морков
1 с.л олио (зехтин)
чубрица
магданоз
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете морковите и лука на дребно. Измийте ориза със студена вода. Измийте и нарежете гъбите на дребно. Загрейте мазнината в подходящ съд и запържете морковите и лука. След това добавете ориза и гъбите. Залейте с 1 ч.ч. гореща вода и оставате още 5 минути на тих огън. Добавете сол, чубрица, магданоз и черен пипер. Измийте и почистете чушките и ги посолете от вътрешната страна. След като сместа е готова, напълнете чушките и ги сложете в предварително приготвена намазнена тавичка. Залейте ги с 2 ч.ч. гореща вода. Печете на 200 градуса около 30 минути.

 

Рататуй с ориз

Необходими продукти:
2 тънки тиквички
1 среден патладжан
1 жълта чушка (от големите)
1/2 червена чушка (от големите)
400 г чери домати (или 4 домата)
1-1,5 с.л. провансалски микс подправки
1 ч.л. сушен босилек
2 дафинови листа
сол и черен пипер
50-60 мл олио
2-3 с.л. кръгъл ориз

Начин на приготвяне:
Без да се белят, тиквичките и патладжанът се нарязват на колела, а след това на полумесеци или четвъртини. Чушките се надробяват ситно. Чери доматите се разполовяват. Не се белят. Лъжица-две олио се загряват в широк тиган с незалепващо покритие. Пускат се тиквичките и сотират на среден огън, докато станат свежи на цвят и омекнат леко (около 10 минути). Посоляват се. Вече готови, се прехвърлят в дълбока тенджера. На мястото на тиквичките се сотират по същия начин патладжаните. Долива им се олио и се посоляват. Щом омекнат и замиришат приятно, отиват при тиквичките. Същата схема се повтаря с чушките и доматите (все така поотделно). Когато всички зеленчуци са в тенджерата, се овкусяват с подправките, изброени по-горе, и се налива вряла вода колкото да ги покрие до половината. Налива се допълнително олио, регулира се и солеността. Тенджерата се затваря и всичко се готви 10 минути от момента на херметизиране, ако е под налягане, или 20-30 минути в обикновена тенджера. След това се добавя оризът, налива се още гореща вода (покрива зеленчуците на 2/3). Готвенето се подновява за още 8 минути в тенджерата под налягане или 20 минути в нормална. Ястието трябва да остане на мазнина и една идея сос (след като оризът е поел каквото ще поема при охлаждането). Рататуят е еднакво ароматен и вкусен както топъл, така и студен.

 

Пълнени патладжани с гъби

Необходими продукти:
3 патладжана
3 големи обелени домата
4 червени чушки
1 люта чушка
1 глава лук
6 скилидки чесън
2 моркова
500 г гъби
2 топки моцарела или 200 г кашкавал
сол, черен пипер
няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:
Разрежете на половинки патладжаните, издълбайте ги, след това ги посолете. Оставете ги за 20-30 минути да изтече горчивата вода. В загрят тиган с мазнина сложете нарязаните на ситно лук, моркови, чушки, домати, чесън, гъби, сърцевина на патладжаните и магданоз. Когато зеленчуците омекнат, овкусете със сол и черен пипер. Напълнете патладжаните със сместа и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато са готови, по желание може да добавите по две колелца моцарела или малко кашкавал и отново да запечете до златисто.

 

Постни кюфтенца от бял боб

Необходими продукти:
250 г боб
1 глава лук
3 яйца
1 ч.ч. счукан сухар
1 ч.ч. олио (зехтин)
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Бобът се сварява, прецежда през гевгир и се изсипва в съд. Може да се използва и готов от консерва. Лукът се изчиства, нарязва на много ситно и се изсипва при боба. Прибавяме яйцата, счукания сухар, солта и черния пипер. Разбъркваме добре и получаваме сместа за кюфтенцата. В сгорещената мазнина сипваме със супена лъжица от сместа и пържим.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.