Защо Apple се отказа от зарядното за iPhone 12

От там мотивират решението си, че е заради опазване на околната среда

Apple мотивира своето решение да се откаже от зарядното устройство и слушалките, включени в пакета на iPhone 12 с грижата за околната среда. Но порталът The Verge посочва, че тази стъпка ще повлияе положително само на доходите на купертинците, а въздействието върху околната среда остава да бъде доказано. Наистина ли Apple се опитва да спаси планетата?

При представянето на iPhone 12 стана известно, че Apple реши да се откаже от практиката да окомлектова новите смартфони с адаптер за зареждане и EarPods. Сега, когато закупите смартфона на "ябълката" от 12-та серия, към самия iPhone, ще получите само кабел USB-C/Lightning.

„Стремим се да намалим въздействието си върху околната среда, затова премахнахме захранващия адаптер и EarPods от iPhone 12. Използвайте захранващия адаптер на Apple и слушалките, които вече притежавате, или ги си закупете отделно“, пише в официалния магазин на компанията.

Както отбелязва The Verge, компанията е предприела тази стъпка не само от грижа за околната среда, но и за да намали собствените си разходи. Освен това положителното въздействие върху околната среда от неизползването на захранващия адаптер и слушалките, включени в новия смартфон, все още не е доказано.

Според интервюираните от портала експерти, тази година, като се отказа от безплатните аксесоари, Apple се опитва да намали производствената цена на iPhone, която нарасна поради въвеждането на 5G технологията. Известно е, че детайлите, които позволяват на устройство да поддържа мрежи от 5G поколение, са по-сложни и по-скъпи от предишния комуникационен стандарт на връзка.

Съобщава се, че само радиочестотните компоненти в iPhone 12 струват 30-35% повече, отколкото в смартфоните от миналата година на Apple.

По този начин отсъствието на разходите за захранващите адаптери и слушалките в новата линия има за цел да компенсира леко увеличените разходи. Според анализатори, спестените пари за аксесоари няма да са достатъчни, за да може компанията да покрие изцяло разходите за 5G, но те все пак са някаква помощ.

Във всеки случай решението, взето от Apple, изглежда печелившо, гледано от всяка страна и в края на краищата то не само печели пари, но представя марката като природозащитник. Това обаче ще работи само ако хората, които решат да купят iPhone 12, вече притежават стари адаптери или слушалки, които все още могат да се използват.

Ако купувачът на новата джаджа ги няма, той ще трябва да ги закупи. Базовият модел безжични слушалки AirPods ще струва на руския потребител 15 990 рубли (една RUB е 0,0129 USD) , а захранващият адаптер - 1990 рубли. Управляващият партньор на компанията Loup Ventures Джина Манстър изчислява, че ако Apple продаде около 217 милиона iPhone 12s, както направи през 2018 г., и ако само 5% от купувачите решат да закупят AirPods, тогава дори толкова скромният брой хора по света ще донесе на компанията допълнителните $700 млн …

Що се отнася до опазването на околната среда, ситуацията тук не е толкова ясна, тъй като закупуването на адаптер или слушалки неизбежно ще доведе до увеличаване на отпадъците от опаковки, както и до емисиите от доставката на отделните поръчки.

В същото време, според експертите, компаниите за смартфони имат и други възможности да поддържат околната среда, но не ги използват.

„Продажбата на новия iPhone 12 без слушалки или зарядно устройство отвлича нашето внимание от по-голям проблем: защо Apple и другите производители на електроника не могат да разработят практика за повторната употреба и рециклиране, а по-голямата част от които отиват на сметищата по целия свят“, каза Скот Касел, главен изпълнителен директор на Product Stewardship Institute, организация с нестопанска цел.
Компанията би имала по-голямо въздействие върху околната среда, ако улесни актуализирането на своите продукти, така че те да не станат „остарели и ненужни след няколко години“, каза Касел.

(Превод за Труд – Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле