Здравословни барчета с овесени ядки (Рецепта)

В този период на пандемия и работа от вкъщи движението на всеки е ограничено. Поради тази причина не можем да си позволим високо калорична и нездравословна храна. Вместо да наблягаме на купешките кроасани, вафли и други десертчета, можем сами да си приготвим нещо сладко и полезно за здравето. По този начин ние знаем произхода, качеството на продуктите и най-важното – направено е вкъщи с любов. 

Настоящата рецепта не е строга и продуктите в нея могат да бъдат заменяни спрямо наличното по шкафовете или спрямо персоналния вкус на всеки. Бадемите могат да бъдат сменени с орехи, шам фастък или други ядки, сушените боровинки – с други сушени плодове като череши или кайсии и т.н. Възможно е да добавите кокосови стърготини или да замените кравето маслото с кокосово. Вариантите са безкрайни - всичко, което трябва да знаете, е основата. Овесени ядки, втвърдяваща се мазнина, мед и кафява захар. След това добавете всичко, което ви харесва.


Необходими продукти:

    • Класически овесени ядки – 2 ½ чаши (230 грама)
    • Бадеми – ½ чаша (80 грама) (или други ядки)
    • Мед – 1/3 чаша (110 гр.)
    • Масло – ¼ чаша (55 грама)
    • Ванилия – ½ чаена лъжичка 
    • Сол – 1 щипка 
    • Сушени плодове – ½ чаша (60 грама) (боровинки или други)
    • Шоколадови капчици – ¼ чаша (65 грама) (тъмен или млечен шоколад)

За рецептата е необходимо както овесените ядки, така и бадемите да бъдат печени. Можете да направите това във фурната или на тиган върху хартия за печене. И при двата варианта трябва да внимавате да не ги препечете, защото тогава ще придобият горчив вкус. 

В касерола загрейте на умерен огън маслото, меда, кафявата захар, екстракта от ванилия и солта. Важно е да се превърне в хомогенна смес и захарта да се разтопи. 

Когато ядките са готови, ги прехвърлете в голяма купа и към тях добавете маслената смес. Разбъркайте добре. Оставете да се охлади около 5 минути и включете сушените плодове и шоколадовите капчици. Отново разбъркайте. 

Прехвърлете овесената смес в облицована тава, след това използвайте гумена шпатула или с мокри ръце притиснете плътно сместа в съда. Важно е да упражните силен и продължителен натиск, за да може барчетата да не се разпаднат, след като се охладят и нарежат. Натискайте за около една минута.

Можете да поръсите още 2 супени лъжици шоколадови капчици върху разнесената вече смес и с помощта на гумена шпатула внимателно ги притиснете отгоре. Охладете за поне 2 часа, а след това нарежете на 12 барчета.

Съхранявайте барчетата в затворено пространство: плик или кутийка. За по-меки барчета поддържайте стайна температура, а за по-твърди съхранявайте в хладилника.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме