Трети мач без гол за ЦСКА

Борисов се срещна с външния министър на Саудитска Арабия (ВИДЕО) Има възможност България да бъде регионален център за газоразпределение на Балканите, заяви премиерът

Музеят събра 8000 лева за реставрация на икони

Светофарна сигнализация в Стара Загора избягва конфликти между пешеходци и шофьори

Професионални риболовци искат строги наказания за фирми, нанасящи щети на екосистемите Настояват риболовният билет да поскъпне с 5 лева

Васил Божков: Държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и ПФК „Левски“

Председателят на Асоциацията на заведенията: Протестът ни беше политически яхнат

Ашли с гурбетчийска песен Режисьор на видеоклипа е Ненчо Касъмов, сниман е в Сандански и Мелник

Германия спира производството на електроенергия от въглища до 2038 г.

МЗХГ стартира информационна кампания за директните плащания през 2020 г.

Томислав Дончев: България може да служи като пример за усвояването на евросредства по кохезионната политика

Пастир попалил имущество за над 50 000 лева, за да отмъсти на работодателя си

България се представя като ловна дестинация на изложение в Дортмунд

Д-р Полина Карастоянова: Политизирането на теми от дневния ред на туристическия сектор е абсолютно неприемливо

Председателят на комисията по хазарта е задържан за 24 часа 18 човека са били отведени на разпит

Зимни манджи, постни и блажни

Наближава Коледа, едни постят, други – не. Първите посягат към киселото зеле, боба и другите зеленчуци, вторите – към джоланчета, пържолки, сланина. Въпрос на личен избор. Важното е да се храним добре, за да имаме силен имунитет в студените дни, които престоят. А за него най-много допринасят белтъчините, независимо дали от животински или растителен произход. Затова през зимата и особено по времето, когато върлуват вирусни инфекции, не е препоръчително да се прилагат диети за отслабване. Напротив, хранете се добре, а за фигурата ще му мислите напролет.

 

Зимна чорба с кисело зеле

Необходими продукти:
1/2 кисела зелка
2 стръка праз
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
червен пипер
2-3 картофа
1 каф.ч. ориз
чубрица
оцет

Начин на приготвяне:
Нарязваме на дребно киселото зеле, заливаме го със 7-8 ч.ч. вода и го оставяме да ври на тих огън до омекването му. В отделен съд загряваме олиото и запържваме ситно нарязания праз. Когато празът омекне, поръсваме с брашното и червен пипер, разбъркваме добре и изсипваме запръжката при зелето. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и ориза и варим до готовност. Сваляме зелевата чорба от огъня и подправяме с чубрица и оцет. Може да поднесем супата както топла, така и студена.

 

Свински джолани в гювеч

Необходими продукти:
2 свински джолана
1 кг картофи
4 скилидки чесън
1 глава лук
3 моркова
1 ч.ч. бяло вино
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Измийте, подсушете и направете няколко надлъжни разреза на джоланите, за да се разтвори месото. Обелете и нарежете зеленчуците на едро. Посолете ги на вкус. В гювеча налейте виното и разпределете част от зеленчука. Посолете и поръсете джоланите с черен пипер и втрийте подправките в месото. Поставете свинските джолани в гювеча и разпределете останалия зеленчук между тях. Захлупете гювеча и го поставете в студена фурна, включете я на 200 градуса. Печете джоланите 2 часа до омекване на месото и зеленчука.

 

Печен джолан с лук

Необходими продукти:
1 свински джолан
1 глава лук
червен пипер
черен пипер
сол
дафинов лист
50-60 мл олио

Начин на приготвяне:
Джоланът се измива и почиства. В купа се смесват олиото и подправките заедно със солта. Джоланът се намазва със сместа. Поставя се в тава за печене. Около него нарежете лука на колелца, за да даде аромат на месото. Добавете малко вода и дафиновия лист за още аромат. Завийте тавата с фолио и печете 2-3 часа на 160 градуса. След това открийте месото, увеличете на 220 градуса и печете до получаване на коричка.

 

Пържоли с мед и бира

Необходими продукти:
600 г вратни пържоли
50 г масло
2 с.л. пчелен мед
50 мл бира
200 мл вода
1 щипка сол
1 щипка черен пипер

Начин на приготвяне:
Вратните пържоли се начукват леко и се овкусяват със сол и черен пипер. Нареждат се в тава за печене. Отделно се разбъркват медът с бирата, разтопеното масло и водата. Така приготвената смес се излива върху месото в тавата. Пържолите се слагат да се запекат за 30 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, без да се покриват с фолио. По средата на печенето ги обърнете и от другата страна, за да се опекат и овкусят равномерно.

 

Кисело зеле с ориз и праз

Начин на приготвяне:
1,2 кг кисело зеле
1 ч.ч. ориз, непълна
30-40 г маслини – черни, без костилки /по желание/
3 стръка праз лук
1 глава червен лук /по желание/
2 средни домата или белени от консерва
1 ч.л. куркума
1/4 ч.л. чесън на прах
червен пипер
черен пипер
целина
сминдух
девесил
сол на вкус или 2-3 щипки вегета
люта чушка /по желание/

Начин на приготвяне:
Оризът заедно с доматите, нарязани на ситно, и нарязаният на дребно праз лук, куркумата, червен, черен пипер и другите подправки, се приготвят в обикновена тенджера. Първо празият лук леко се запържва заедно с наситнените домати с малко олио. Може да се добави и глава червен или обикновен лук. Разбърква се за около 10 минути до омекване. След това се слага оризът с около 3,5 чаши вода, съответстващи на количеството ориз. Добавят се и нарязаните на дребно маслини. Бърка се. Слагат се и подправките. Готви се на средно силен огън за около 20 минути до получаване на хомогенна смес. Киселото зеле се освобождава от кочана и се нарязва на дребно в тава, леко изцедено. Може по-късно да се добави и малко зелев сок по желание. Слага се и малко олио и червен пипер. Пече се на умерена фурна около 70-80 минути на 250-270 градуса, до златисто. 10-15 минути преди края на запичането може да се изключи долното нагряване. Бърка се поне 3-4 пъти по време на запичането. Около 15 минути преди да стане готово ястието във фурната, се прибавя готовият ориз с подправките и се разбъркват заедно. Пече се до златисто.

 

Мързеливи сарми с кайма и кисело зеле

Необходими продукти:
500 г кайма
2 глави лук
1 малка глава кисело зеле
1 ч.ч. ориз
4-5 с.л. олио или мас
1 с.л. доматено пюре
сол и подправки по избор

Начин на приготвяне:
В сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният лук. Прибавят се оризът, каймата, размитото в малко вода доматено пюре, подправките и ситно нарязаното кисело зеле (количеството е по желание). Добавят се 3 ч.ч. вода и сол (или зелев сок). Ври на тих огън до готовност на продуктите.
Друг вариант – на дъното на съда се слагат листа от киселото зеле, отгоре се поставя сместа от лука, каймата, ориза, доматеното пюре и подправките и отгоре се завива с нов пласт зелеви листа. Ястието може да се приготви и в тенджера под налягане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.