BMW X5 – и по-красив, и по-умен, и по-проходим

Каракачанов: Корупция няма, армията не може да стои гладна "Чашата ми преля за Македония", призна вицепремиерът

Прокурор: Самоубийство е основната версия за смъртта на шефа на КАТ-Казанлък

Валентин Касабов: Манипулация принуди Валери Симеонов да подаде оставка

В Симитли видяха на живо Купата на шампионите, притежание на Реал Мадрид

Спасеният в Пирин младеж: Усетих, че не мога да продължа

Защо Нова година е като тъщата?

ЕК покани Русия и Украйна на преговори за газа

Донецка народна република приведе аемията си в пълна бойна готовност

Валежите продължават и днес

400 оръдия осигуряват ски сезона в Банско Електромобили ще могат да зареждат на две екологични станции

Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Златко Живков – кмет на община Монтана: Градим малката ни татковина като модерен, зелен и спокоен град!

– Г-н Живков, повечето градове имат един празник, а Монтана след деня на Свети Дух, отбелязва тържествено и 2 декември. Какви са значението и смисълът на този празник за историята и живота в града и общината ?
– Свети Дух е духовният покровител на града и жителите му, а на 2 декември отбелязваме второто градско начало на селището след Освобождението – денят, когато е даден отново градски статут на селището, съществувало като град още от римско време. Тази дата слага начало на строежа на нова Монтана, на създаването на градския й облик, в който са втъкани отговорността и любовта на поколения предишни управници и граждани към „малката ни татковина”. Техните идеи и труд са превърнали града ни в модерен административен, икономически, културен и спортен център на региона. И наш дълг е да продължим да работим за развитието и подобряването на градската среда и жизнения стандарт.

– Как посреща Монтана своята 127 градска годишнина и какви са посоките й за развитие?
– Посрещаме градския си празник с реализирането на проекти за обновяване на паркове и модернизиране на образователната и културна инфраструктура , в които са инвестирани над 10 млн. лева. Пред завършване е храмът Свети Дух – новият символ и стожер на вярата и духа на Монтана. Осъществяваме и много проекти в социалната сфера. Основен акцент в работата ни е и осигуряване на условия за развитието на съществуващите 2400 микро, малки и средни фирми в града и общината, които са двигател на икономиката в региона и привличат кадри от целия Северозапад. Всичко това пренася Монтана в ново измерение, каквото подхожда на бързо развиващ се за мащабите на Северозападна България град. Посоките ни за развитие са свързани с реализация на мащабни екопроекти – за ограничаване на замърсяванията на въздуха, опазването и разширяването на зелените площи. Пред пуск е депо за опасни отпадъци на стойност 3 млн. лева, ще строим компостираща инсталация за 6 млн.лева. Монтана е сред първите пет най-екологични общини в България. Продължаваме с реконструкцията и обновяването на улици и пътища. Монтана се утвърждава като зелен и спокоен град. Надявам се тези промени да дадат възможност на хората да останат, а други да дойдат, за да живеят и работят тук за развитието на града ни, така както са го правили предците ни.

– Какво ще пожелаете на жителите на града и общината?
– Пожелавам им здраве, късмет и реализация на личните и професионалните им планове. Нека да почитат и пазят постигнатото дотук и с поглед напред да продължат да градят своя живот и бъдещето на града и децата ни!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Браво на Монтана и жителите й! Помнят си историята, а тя е още от траките – 4 хил. г. преди н.е., когато там е имало селище. Римският период е само част от нея.В момента е най-бързо развиващия се град в северозапада и в икономическо и в културно отношение!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.