Зловещото покушение срещу свободата

BBC

Направиха нов опит да спрат победоносното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом

В определен смисъл, опитът за това убийство е колективно дело

Враговете на Свободата направиха нов опит да спрат победоносното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Вече десетилетие правят всичко, на което са способни, мислимо и немислимо, за да го отстранят не просто от управлението, но и от публичната арена. Да го изличат, да поругаят успехите му, да се изгаврят с провалите му. Либерал-прогресистки медии, говорещи глави от всякакъв калибър, холивудски знаменитости, налудни woke-активисти и папагалстващият ги локален планктон по света и у нас заливат неговата личност, неговите идеи и политика, неговите поддръжници и съидейници с безогледно отрицание и сатанинска злоба. С долнопробни лъжи и манипулации. С грамади от фалшиви новини, тиражирани от самотитуловащи се за „качествени“ медии. С открити призиви за насилие и саморазправа. С безпрецедентен език на омразата. С тормоз и дискриминация на MAGA-привърженици. Разнасяха с диаболична наслада „отрязаната“ му глава, от която капе бутафорна „кръв“, докато в техните „балони“ из социалните мрежи се носеше пронизителен либерален кикот от задоволство. Уринираха върху звездата му на Алеята на славата в Холивуд. Мачкаха бизнеса му с бойкоти, проверки и съдебни дела. Като по Оруел го забраниха в социалните мрежи. Лягат и стават с една фиксация - да го осмиват, проклинат и унижават.

Всуе! Нищо от това не го спря. Нито него, нито милионите, които го подкрепяме. Затова се принудиха да го арестуват и да скалъпят бутафорни съдебни процеси, на които – по думите на изтъкнатия американски конституционалист проф. Алън Дершовиц - биха завидели дори Сталин и Вишински. Но и така не успяха да го спрат. И когато Върховният съд на САЩ защити върховенството на закона, като посече с две свои решения този съдебен произвол, не им остана нищо друго, освен да се опитат да го ликвидират физически. Не се поколебаха - вчера се опитаха да убият Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания. В навечерието на националната конференция на Републиканската партия, която ще издигне официално неговата кандидатура за 47-ми президент на САЩ.

Атентатът срещу Тръмп не може да се омаловажава, защото фактите сочат безпрекословно, че целта е била да бъде убит. Не сплашен, не разколебан, а убит. ФБР вече официално определи случилото се като „опит за убийство“. Само Божията намеса го спаси – за части от секундата преди куршумът да го застигне, той завъртя глава към аудиторията. Ако не беше го сторил, щеше да бъде прострелян смъртоносно. Но казано е в Светото писание: „Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?“ (Римляни, 8:31). ФБР вече идентифицира атентатора – 20-годишен, участвал в погромите, организирани от крайнолявата екстремистка групировка „Антифа“ в Портланд, Орегон, през 2020 г., които бяха възхвалявани от либерал-прогресистките медии, включително и от родното соросоидно малцинство в общ хор с лоботомираната русофилия, която пък привиждаше в това „антифашизъм“ и „революция“ в Америка.

Тепърва ще се разгръщат пропагандни войни и всевъзможни интерпретации, догадки и измишльотини във връзка с този атентант. Конгресът ще разследва „Сикрет сървис“ и ФБР за допуснатия пробив в сигурността. Ще се търсят доказателства дали е индивидуално дело или по-широк заговор. Но извън всичко това, истината е, че опитът да бъде убит Доналд Тръмп по време на едно от неговите емблематични и многохилядни събрания, е пряка и непосредствена последица от легитимирането на омразата и насилието в политиката от страна на либерал-прогреситките медийни централи, говорители и политици. Израждането на някогашната идеология на Свободата - класическия либерализъм - в днешната хунвейбинска идеология на либерал-прогресизма, която не подбира средства, за да задуши Свободата, е процес, чието развитие съм анализирал в монографията „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“ (2019 г.). Атентатът срещу Доналд Тръмп е зловещата кулминация на този процес.

В определен смисъл, опитът за това убийство е колективно дело. Защото беше систематично насъскван, окуражаван и дори глорифициран от цялостната психологическа атмосфера в обществото, създавана от либерал-прогресистките кръгове през последните години. Личи си и сега по циничните опити за омаловажаване, които се леят от този тип медии, говорещи глави и активисти още в първите часове след атентата. Словото на публичната арена е могъщо средство за формиране на нагласи и настроения, за мотивиране на поведенчески актове и изграждане на образи и митове сред масовата аудитория. Думите могат да убиват. Те са код и парола, които, попаднали в подходяща социална среда, произвеждат действие. Без да се правят излишни внушения и спекулации, трябва да се спомене, че в тази атмосфера по своеобразен начин се вписа и политическият език, използван от все още действащия американски президент Джо Байдън. Само преди броени дни, на 8 юли т.г., водещи американски медии разпространиха неговите думи, с които се обръща към събрание от видни донори: „Време е да поставим Тръмп под прицел“ (англ. It’s time to put Trump in a bullseye). И ето, че се намери кой да го постави под прицел и след това да стреля по него. Въобще, пороищата от думи – коя от коя по-зловещи! – изричани от либерал-прогресистките рупори през последните години по адрес на Доналд Тръмп и на всички, които го подкрепяме, са дълбинната причина, формирала мотивацията за това покушение. Така, както атмосферата, създавана от расизма през 60-те години на 20 век, беше хранителната социална среда за убийствата на Джон Ф. Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Но за разлика от тях, по Божията воля, Тръмп не само оцеля, но и ще продължи битката за Свободата още по-силен.

Преди „ерата на Тръмп“ либерал-прогресистите бяха установили на практика идеологически монопол в медии, университетски катедри, в публичния дискурс като цяло. И моделираха света според кафкианските си съновидения. Свят, в който демокрацията на национално ниво е подменена от наднационални институции, откъснати от демократичен контрол и подчинени на глобалния елит. Свят, в който светското начало е заменено с агресивен атеизъм, полът и семейството са релативизирани, свободата на словото и съвестта - отменени по силата на „политическата коректност“, а свободната икономика – окована от драконовски ограничения в името на „климатичните промени“. Очакваното ново завръщане на Доналд Тръмп като лидер на Свободния свят ги хвърля в първичен ужас, защото ще върне нормалността.

Какъв житейски път! В началото на 90-те години на миналия век той беше изправен пред фалит, но бързо се изправи на крака и пак стана колос в света на бизнеса. Тогава написа биографичната книга „Голямото завръщане“. Днес е много вероятно да осъществи своето голямо завръщане и в Белия дом. Но дори и това да не се случи по някаква причина, вече самата История с главно „И“ пише неговото „Второ голямо завръщане“. А снимката на окървавения Доналд Тръмп, който се изправя изпод телата на охранителите, вдига юмрук и призовава привържениците си за борба, вече е не само иконичен исторически образ, обиколил за броени часове целия свят. Това е новият символ на Свободата, която се възправя непоклатимо срещу всички онези, които се опитват да я убият.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи