Зоуи Салдана: На филмите им липсва секс

Обичам екшън сцените

Трябва да променим Холивуд

Аз приемам своята възраст. Не искам вечно да бъда някаква екранна красавица

Аз съм в пълна хармоня с моето тяло, познавам движенията си до най-малките детайли

Зоуи Салдана е шоколадова богиня и екзотична сензация в съвременния холивудски пейзаж. Стройната и атлетична амазонка е родена в Ню Джърси, в семейството на доминиканец и пуерториканка. Има ливански, ирландски, ямайски и индийски корени. Говори английски и испански. По-голямата част от ранното си детство тя прекарва в Куинс, Ню Йорк. Учи балет в една от най-престижните танцови школи. През 90-те започва участието си в театралната трупа Faces в Бруклин. Играе в Нюйоркския младежки театър и е забелязана от Холивуд. Преди десет години играе синята извънземна мацка Нейтири в мегапродукцията „Аватар” и става световна звезда. Продължава с блокбастърите с роли в „Пазители на Галактиката”, „Отмъстителите” и „Стар Трек”, а догодина ще я гледаме в първото от подготвените четири продължения на „Аватар”.

[modula id="3518361"]

- Зоуи, какво мислите за трусовете и скандалите в Холивуд през последните години?

- Всяка криза е възможност за промяна. Трябва да променим Холивуд. Трябва ни повече свобода и по-малко предразсъдъци. Аз бих искала да се ограничавам и да влизам в кутийката на един етнически или жанров стереотип. Не бих искала постоянно да ме наричат латино изпълнителка. Играла съм роли, предназначени за бели актриси. Смятам, че е е редно да ме оценяват заради таланта ми, а не заради произхода. За щастие засега в моята кариера се случва точно това. Но никога не се знае какво има зад ъгъла.

- Колко важен за вашият бекграунд в среда като шоубизнеса?

- Произходът е нож с две остриета. Винаги съм твърдяла, че трябва да се внимава със стереотипите и табелите, които толкова често слагаме за улеснение. Хората често смятат латино жените за огнени и буйни, което често е истина. Но качеството, което най-много харесвам в латино дамите е тяхната сила. Латино кръвта е гореща като лава и аз се гордея, че тече във вените ми.

- Какви други проблеми пред съвременното кино?

- Склоността към автоцензура и прекален пуританизъм. На филмите им липсва секс. Имаме нужда от повече художествено репрезентирана интимност на екрана. Прекалено много се цензурираме. Къде са еротичните сцени в новите филми? Темите за възрастни вече в сериалите, а киното се вдетинява. Сексът е естествен и трябва да бъде важна част от изкуство. Но днес комиксовото кино владее света, а там няма много място за секс.

- Вие се наложихте в жанрове като екшън и фантастика. Бяхте ли планирала такав траектория на кариерата си?

- Никога не съм била целенасочено фокусирана върху определен жанр. Мисля, че просто така се случи. Разбира се, всичко започна с феноменалния успех на „Аватар”. Този филм наистина промени всичко. После започнаха да ме канят за филми с много екшън, специални ефекти, тежък художествен грим, сложна хореография на движенията на изпълнителите. Била съм синя, зелена, всякаква. Играла съм извънземни персонажи и образи на странни и екзотични жени-воини. Но трябва да отбележа, че същите тези филми притежават още сърце, емоция, романтика и хуманистично послание. Не всичко се изчерпва с ефекти и експлозии.

- Помогнаха ли ви танците в подготовката са сложните екшън роли с много каскади и бойна хореография?

- Танците бяха и са извънредно важна част от моя преход към актьорския занаят. Дългите години на тренировки, дисциплина, строго хореографирани движения и в същото време свобода за пластична изява на тялото ми дадоха огромно предимство пред камерата. След толкова много време мога да твърдя, че съм в пълна хармоня с моето тяло, познавам движенията си до най-малките детайли и нюанси. Балетът ме направи физически силна и фокусирана.

- Много актриси казват, че след определена възраст за тях няма роли. Вие как гледате на тази ситуация?

- Остаряването е естествено процес и мисля, че трябва да бъде по-богато и творчески представено във филмите. Има толкова много интересни истории. Аз приемам своята възраст. Не искам вечно да бъда някаква екранна красавица. С опита и мъдростта идва различен тип красота. Важно е да се усещаш комфортно в своята кожа. Но Бог ми е свидетел, че аз ще се опитам да запазя това дупе възможно най-дълго и без да правя нищо срещу природата.

- Как се промени отношението Ви към киното след като станахте майка?

- Децата ми донесоха неописуеми количества щастие. Няма да се отказвам от киното, но майчинството ме промени из основи и вярвам, че ме направи по-добър човек, които има какво да даде на света и своите близки. Разбира се, работата няма как да остане същата. Но моята цел винаги е била да участвам в истории, които си струва да бъдат разказани. Независимо дали аз играя главната роля, част съм от актьорски ансамбъл или съм основния злодей

- Как участието в „Аватар” промени живота ви?

- Още ми е трудно да опиша колко много научих и колко много се забавлявах по време на „Аватар”. Продълженията ще бъдат нещо специално. Джеймс Камерън е филмов бог. Не искам да издавам нищо, но наистина ни очаква приключение от друго измерение. Невероятно е как този филм успя да премине промени цялата индустрия. Аз съм щастлива и за мен е привилегия да бъда част от подобно културно явление

- А сега участвате в цели четири продължения на фантастичния мегахит. Какво е усещането?

- Специално и неповторимо. „Аватар 2” ще бъде събитие. Няма да се изненадам да повтори и да задмине успеха на оригинала от 2008-а година. Въображението на Джеймс Камерън е несравнимо. Едно продължение просто нямаше как да бъде достатъчно. Никога не съм работила с такъв човек, който разказва филмови истории с подобен бецпрецедентен мащаб и размах. Наистина ни очаква приключение от друго измерение. Вълнувам се и като изпълнител и като зрител.

Коментари

Задължително поле