Гърция бие отбой, ако се спазва строгата карантина през април

Пловдивският завод „Юрий Гагарин“ дари 100 000 лева за борбата с коронавируса

Нашенци арестувани в Италия, принудили проститутка да абортира Семейство сводници работели въпреки коронавируса

Премиер се връща към лекарската практика Ще консултира по телефона

Правосъдният министър представи пред ЕС предприетите от България мерки по време на извънредното положение

Пътникопотокът на летище София през месец март значително намалява

Семейство от Разлог, болно от коронавирус, e настанено в благоевградската болница

Германия въвежда двуседмична карантина за гражданите, завръщащи се от чужбина

БФС търси нова дата за Конгреса

Любо Ганев, президентът на волейболната федерация: Общото събрание ще разгледа жалбата на „Хебър“

Предлагат родителите да не плащат пълните такси в частните детски градини

Гърция пусна телефон за психосоциална подкрепа

Веселин Маринов с онлайн концерт за Великден Изпълнителят отмени пролетното си турне заради пандемията

Доброволно формирование помага на полицията в Елена

Пътнически влак блъсна кола, няма пострадали

Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Най-мащабният ни проект, който в най-голяма степен повлия на обществото, безспорно е „Фермата”

В момента работим по три риалити предавания, довършваме един сериал, работим по сценариите на два други

„Къртицата” изгасна без време

„Сблъсък” има специално значение за нас

– Предстои финалът на “Фермата: Съединение”. Каква е равносметката ви за почти изминалия четвърти сезон на риалитито?
Андрей: За поредна година сме много доволни от сезона и надграждаме и като съдържание, и като гледаемост предишните. За съжаление аудиторията изобщо не вярва на думата “рейтинги”, но всички, които сме в телевизионната гилдия знаем, че сезонът на “Фермата – Съединение” беше повече от успешен.
Иван: Разделям отговора си на две части. Чистите цифри от рейтинг данните показват, че това е най-успешният сезон на “Фермата” досега. Средно четвърти сезон е гледан от над 1,076 зрители, като най-гледаният ни дуел е последният на Арената между Милена и Ваня. Тогава над 1,38 милиона от всички зрители са били пред малкия екран. Другата част на отговора е емоционална. Това е сезонът, който най-силно докосна зрителите и беше най-честен спрямо тях, защото в най-пълна степен оправда очакванията, заложени от темата на четвъртото издание, а именно: “Съединение”.

– Какви цели си поставихте този път и до каква степен смятате, че сте ги постигнали?
Иван: Голямата цел беше да покажем, че когато сме единни сме най-силни. Този сезон разкри много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим и в следващите сезони и откри една болна тема – имаме нужда от най-голямо съединение вътре в България. Вярваме, че тази година милиони хора зад граница са ни гледали и голяма част от тях са преосмислили желанието си да живеят в чужбина. Смятам, че голяма част от тях ще се върнат в България. Всички емигранти участници в четвърти сезон на “Фермата” заявиха, че ще се върнат в родината си. Постигнаха се много интересни в символичен план единения – Георги Янков прости на баща си и те се прегърнаха във фермата; Милена се помири с Господ и отново го прие в сърцето си.
Андрей: Голямата цел на “Фермата” в България е събуждането на интереса към традициите, историята и патриотичния дух. В световен мащаб тема номер едно на “Фермата” е връзката с природата, но някак си в България, въпреки че тя присъства, родолюбието, като че ли я поизмести. Темата за емиграцията и демографския колапс естествено присъстваше във всички сезони досега и самият факт, че хиляди българи по света кандидатстват за нашето предаване, ни накара да направим този сезон такъв. Смятаме, че посланията му бяха силни и ще се помнят.

– Как ще коментирате шансовете за победа на четиримата финалисти?
Иван: Преди всичко искам да кажа, че за първи път звезда от шоубизнеса и известен спортист стигат на финал на “Фермата” – това са Дидо от D2 и Ваня Стамболова. И друг път сме канили популярни лица, но никой от тях не успя да стане финалист. Смятам, че тази година финалът ще е по-интересен от всякога. За първи път финалистите са толкова равностойни, че не мога да предположа кой е фаворит. Освен това, не е за подценяване фактът, че за първи път тази година има реален шанс “Фермата” да бъде спечелена от жена, защото и двете ни жени финалистки – Ваня Стамболова и Росица Йончева, са изключително силни.
Андрей: Във “Фермата” победата е доста трудно предвидима, тъй като на финала има два сравнително равностойни компонента – зрителският вот и битките.

– Мислите ли вече за пети сезон и можем ли да кажем, че почти сигурно ще има такъв?
Андрей: Надяваме се да има. Вече мислим върху концепцията за следващия сезон.
Иван: Смятаме, че сезоните до момента се развиват с възходящ рейтинг и емоционален заряд. Не трябва да забравяме обаче, че голямата отговорност се носи от медията. Би Ти Ви ще реши коя от нашите концепции да избере и дали изобщо да има 5-и сезон.

– Разкажете ни за началото на “Фермата”. Как решихте да се захванете с такъв тип риалити шоу и какво ви костваше то да се появи на екран?
Андрей: Решението за “Фермата” не беше наше, а на Би Ти Ви. Появата му на екран ни костваше огромни усилия, тъй като това е много сложно за реализация предаване, с много компоненти и снимано в много трудни условия. Екипът, който стои зад предаването, е многоброен и ние за поредна година сме му много благодарни.
Иван: Слава Богу, през годините сме спечелили доверието на Би Ти Ви и те ни възложиха реализирането на “Фермата”. Оттам нататък, с много труд и късмет, нещата се получиха. Макар и да звучи самохвално, бих искал да добавя, че преди да реализираме първи сезон на предаването, почерпихме опит от екипи на “Фермата” в други европейски държави – Словакия, Румъния. От втората година нататък продуценти от всички европейски държави, в които се излъчва “Фермата” идваха в България, за да почерпят от нашия опит. Това е голямо признание на целия екип на шоуто.

– Обяснете накратко какви са процесите по създаването на един сезон от предаването.
Иван: Създаването на “Фермата” е голямо предизвикателство и за шоуто се работи целогодишно. Реализацията му се случва в рамките на няколко годишни времена. Само за пример ще кажа, че за да подготвим зеленчуковата градината, са необходими няколко месеца. Като цяло “Фермата” се прави през цялата година.
Андрей: Мисля, че това ще отнеме много страници от вестника ви, така че ще ви го спестя. Мога да ви кажа само, че ние работим по новия сезон още от преди настоящия да е приключил.

– В праймтайм на национална телевизия показвате уроци по история, селскостопански труд и народно обичаи. Как реагират зрителите на това?
Андрей: Ето, това е много интересно. Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще излъчваме уроци по история, български занаяти и селскостопански труд в праймтайма на национална телевизия и това ще е най-гледаното предаване за сезона, аз щях да го обявя за душевно болен. Очевидно обаче потребностите на аудиторията се променят и е неоспорим факт, че успяхме да наложим на пръв поглед некомерсиално съдържание, което да прави високо комерсиални резултати.
Иван: Благодаря ви, че сте забелязали. В началото това беше голям риск, защото не бяхме сигурни, че това е материя, която ще се възприеме добре в праймтайм. При всички положения решихме, че аудиторията е узряла за по-дълбоки послания и оказахме прави.

– Двамата сте на екран заедно повече от 20 години. На какво се дължи успешната ви телевизионна “връзка”?
Андрей: Най-вероятно на това, че сме много добри приятели, както и на това, че се допълваме. И на това, че се стремим да се обграждаме с качествени хора.
Иван: Бих казал, че нашата връзка е като в брака. Продължителността й се дължи до голяма степен на взаимни компромиси.

– Колко често се карате и по какви теми имате най-големи разногласия?
Иван: Вече не се караме. Всеки си върши работата. Колкото и странно да звучи, сега се караме много по-рядко, отколкото в първите ни години. Прави ми впечатление, при други ТВ двойки, каквито вече не останаха, че всички започват задружно, а после се скарват. При нас стана обратното – по-сприхави бяхме в началото, а сега връзката ни улегна.
Андрей: Все по-рядко се караме. И когато това се случи, по-често не е по професионални теми.

– Били сте водещи и продуценти на много предавания, сред които “Къртицата”, “Мюзик айдъл” и др. Имате ли любим проект или такъв със специално значение за вас?
Андрей: Всъщност вие изброихте два от най-любимите ми проекти. Най-специалният със сигурност е “Сблъсък”, защото с него започнахме. А един от най-любимите ни е предаването, чийто финал е тази неделя, на 16 декември – “Фермата”.
Иван: Проектът със специално значение за нас е “Сблъсък”, защото това беше началото ни. Най-мащабният ни проект, който в най-голяма степен повлия на обществото, безспорно е “Фермата”.

– Бихте ли “възродили” някое от тях, които вече са приключили?
Иван: По-голямата част от предаванията, които не се излъчват в момента, независимо дали са наши или на други продуценти, очевидно са си изживели живота. Има едно предаване, в което все още виждам потенциал за хит, и това е “Къртицата” – приключенско риалити. Обикновено предаванията минават през 1-2 опознавателни сезони и няколко сезони на пик, след което постепенно замират. Ето в момента “Фермата” е в своя апогей. “Къртицата” изгасна без време, защото медията, в която се излъчваше, бе закрита. “Сблъсък” например си изживя времето, защото в момента вербални сблъсъци има във всички предавания от сутрин до вечер.
Андрей: В момента работим по три риалити предавания, довършваме един сериал, работим по сценариите на два други, продължаваме да снимаме “Папараци” и честно казано не е на дневен ред връщането на стари предавания.

– Какво определяте за най-големия ви провал?
Андрей: Имаме няколко големи телевизионни провала, но категорично най-болезнен за нас беше неуспехът на вечерното ни шоу преди 8 години. Или както се казваше в една реклама за бисквити – още не бяхме готови.
Иван: Имали сме много успешни и някои не толкова успешни проекти, но от всеки от тях сме научили важни уроци.

– Ако не се бяхте захванали с телевизия, като какви щяхме да ви познаваме сега?
Андрей: Най-вероятно Иван щеше да е актьор, а аз или журналист или политолог.
Иван: Първата ми мечта бе да стана адвокат, след това бях сигурен, че ще стана артист и затова завърших НАТФИЗ. Сега мечтая да бъда пилот и да управлявам самолет. Един ден може би и това ще стане.

– И двамата сте семейни с деца, остава ли ви свободно време и ако да, какво предпочитате да правите тогава?
Андрей: Ами не, не ни остава свободно време. Но когато имаш деца, се налага някак си да планираш по-добре графика си. Моето дете е твърде малко, но се опитвам още от сега да си създам навици, така че да прекарвам повече време с него и, разбира се, с жена ми.
Иван: Аз съм голям домошар. Любимото ми е да съм си вкъщи с жена ми и децата или всички заедно да пътуваме нанякъде. Обичам да правя всичко с тях освен да пиша домашни, което и не правя. На мен се падат приятните задължения с децата.

Нашите гости
Иван Христов Христов е роден на 30 ноември 1979 г. в София. Учил е в 22 СОУ “Г.С. Раковски”, а висшето си образование завършва в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” със специалност актьорско майсторство за куклен театър. Интересите и хобитата му включват футбол, авиация, астрономия.
Андрей Василев Арнаудов е роден на 8 юни 1979 г. в София. Учил е в 22 СОУ “Г.С. Раковски”, след това следва в Софийския университет “Климент Охридски”, Факултет по журналистика и масова комуникация, специалност “Телевизионна журналистика”. Интересите и хобитата му включват футбол, история, пътешествия.
Първата им поява в медийното пространство датира от 1997 година с емблематичното авторско предаване “Сблъсък”. Двамата са водещи и продуценти на много хитове за българския ефир проекти като “Мюзик Айдъл”, “Къртицата”, “Фермата” и други.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Иван и Андрей, благодаря ви за този формат. Във фермата младите хора видяха и научиха как стоят нещата в реалния живот. Най малкото че доматите и чушките не ръстът по дърветата и млякото се дои от животните и т-н.

  2. Силни думи за липсата на съединението, което ни липсва на нас Българите, но за жалост – само думи. Кой каквото и да говори става въпрос за пари.
    Ако родните „бизнесмени“ развържат кесиите – емигрантите сами ще се върнат, а до тогава – всеки ще върви по пътя си, който счита удачен за него

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.