Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Най-мащабният ни проект, който в най-голяма степен повлия на обществото, безспорно е „Фермата”

В момента работим по три риалити предавания, довършваме един сериал, работим по сценариите на два други

„Къртицата” изгасна без време

„Сблъсък” има специално значение за нас

- Предстои финалът на “Фермата: Съединение”. Каква е равносметката ви за почти изминалия четвърти сезон на риалитито?

Андрей: За поредна година сме много доволни от сезона и надграждаме и като съдържание, и като гледаемост предишните. За съжаление аудиторията изобщо не вярва на думата “рейтинги”, но всички, които сме в телевизионната гилдия знаем, че сезонът на “Фермата - Съединение” беше повече от успешен.

Иван: Разделям отговора си на две части. Чистите цифри от рейтинг данните показват, че това е най-успешният сезон на “Фермата” досега. Средно четвърти сезон е гледан от над 1,076 зрители, като най-гледаният ни дуел е последният на Арената между Милена и Ваня. Тогава над 1,38 милиона от всички зрители са били пред малкия екран. Другата част на отговора е емоционална. Това е сезонът, който най-силно докосна зрителите и беше най-честен спрямо тях, защото в най-пълна степен оправда очакванията, заложени от темата на четвъртото издание, а именно: “Съединение”.

- Какви цели си поставихте този път и до каква степен смятате, че сте ги постигнали?

Иван: Голямата цел беше да покажем, че когато сме единни сме най-силни. Този сезон разкри много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим и в следващите сезони и откри една болна тема - имаме нужда от най-голямо съединение вътре в България. Вярваме, че тази година милиони хора зад граница са ни гледали и голяма част от тях са преосмислили желанието си да живеят в чужбина. Смятам, че голяма част от тях ще се върнат в България. Всички емигранти участници в четвърти сезон на “Фермата” заявиха, че ще се върнат в родината си. Постигнаха се много интересни в символичен план единения - Георги Янков прости на баща си и те се прегърнаха във фермата; Милена се помири с Господ и отново го прие в сърцето си.

Андрей: Голямата цел на “Фермата” в България е събуждането на интереса към традициите, историята и патриотичния дух. В световен мащаб тема номер едно на “Фермата” е връзката с природата, но някак си в България, въпреки че тя присъства, родолюбието, като че ли я поизмести. Темата за емиграцията и демографския колапс естествено присъстваше във всички сезони досега и самият факт, че хиляди българи по света кандидатстват за нашето предаване, ни накара да направим този сезон такъв. Смятаме, че посланията му бяха силни и ще се помнят.

- Как ще коментирате шансовете за победа на четиримата финалисти?

Иван: Преди всичко искам да кажа, че за първи път звезда от шоубизнеса и известен спортист стигат на финал на “Фермата” - това са Дидо от D2 и Ваня Стамболова. И друг път сме канили популярни лица, но никой от тях не успя да стане финалист. Смятам, че тази година финалът ще е по-интересен от всякога. За първи път финалистите са толкова равностойни, че не мога да предположа кой е фаворит. Освен това, не е за подценяване фактът, че за първи път тази година има реален шанс “Фермата” да бъде спечелена от жена, защото и двете ни жени финалистки - Ваня Стамболова и Росица Йончева, са изключително силни.

Андрей: Във “Фермата” победата е доста трудно предвидима, тъй като на финала има два сравнително равностойни компонента - зрителският вот и битките.

- Мислите ли вече за пети сезон и можем ли да кажем, че почти сигурно ще има такъв?

Андрей: Надяваме се да има. Вече мислим върху концепцията за следващия сезон.

Иван: Смятаме, че сезоните до момента се развиват с възходящ рейтинг и емоционален заряд. Не трябва да забравяме обаче, че голямата отговорност се носи от медията. Би Ти Ви ще реши коя от нашите концепции да избере и дали изобщо да има 5-и сезон.

- Разкажете ни за началото на “Фермата”. Как решихте да се захванете с такъв тип риалити шоу и какво ви костваше то да се появи на екран?

Андрей: Решението за “Фермата” не беше наше, а на Би Ти Ви. Появата му на екран ни костваше огромни усилия, тъй като това е много сложно за реализация предаване, с много компоненти и снимано в много трудни условия. Екипът, който стои зад предаването, е многоброен и ние за поредна година сме му много благодарни.

Иван: Слава Богу, през годините сме спечелили доверието на Би Ти Ви и те ни възложиха реализирането на “Фермата”. Оттам нататък, с много труд и късмет, нещата се получиха. Макар и да звучи самохвално, бих искал да добавя, че преди да реализираме първи сезон на предаването, почерпихме опит от екипи на “Фермата” в други европейски държави - Словакия, Румъния. От втората година нататък продуценти от всички европейски държави, в които се излъчва “Фермата” идваха в България, за да почерпят от нашия опит. Това е голямо признание на целия екип на шоуто.

- Обяснете накратко какви са процесите по създаването на един сезон от предаването.

Иван: Създаването на “Фермата” е голямо предизвикателство и за шоуто се работи целогодишно. Реализацията му се случва в рамките на няколко годишни времена. Само за пример ще кажа, че за да подготвим зеленчуковата градината, са необходими няколко месеца. Като цяло “Фермата” се прави през цялата година.

Андрей: Мисля, че това ще отнеме много страници от вестника ви, така че ще ви го спестя. Мога да ви кажа само, че ние работим по новия сезон още от преди настоящия да е приключил.

- В праймтайм на национална телевизия показвате уроци по история, селскостопански труд и народно обичаи. Как реагират зрителите на това?

Андрей: Ето, това е много интересно. Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще излъчваме уроци по история, български занаяти и селскостопански труд в праймтайма на национална телевизия и това ще е най-гледаното предаване за сезона, аз щях да го обявя за душевно болен. Очевидно обаче потребностите на аудиторията се променят и е неоспорим факт, че успяхме да наложим на пръв поглед некомерсиално съдържание, което да прави високо комерсиални резултати.

Иван: Благодаря ви, че сте забелязали. В началото това беше голям риск, защото не бяхме сигурни, че това е материя, която ще се възприеме добре в праймтайм. При всички положения решихме, че аудиторията е узряла за по-дълбоки послания и оказахме прави.

- Двамата сте на екран заедно повече от 20 години. На какво се дължи успешната ви телевизионна “връзка”?

Андрей: Най-вероятно на това, че сме много добри приятели, както и на това, че се допълваме. И на това, че се стремим да се обграждаме с качествени хора.

Иван: Бих казал, че нашата връзка е като в брака. Продължителността й се дължи до голяма степен на взаимни компромиси.

- Колко често се карате и по какви теми имате най-големи разногласия?

Иван: Вече не се караме. Всеки си върши работата. Колкото и странно да звучи, сега се караме много по-рядко, отколкото в първите ни години. Прави ми впечатление, при други ТВ двойки, каквито вече не останаха, че всички започват задружно, а после се скарват. При нас стана обратното - по-сприхави бяхме в началото, а сега връзката ни улегна.

Андрей: Все по-рядко се караме. И когато това се случи, по-често не е по професионални теми.

- Били сте водещи и продуценти на много предавания, сред които “Къртицата”, “Мюзик айдъл” и др. Имате ли любим проект или такъв със специално значение за вас?

Андрей: Всъщност вие изброихте два от най-любимите ми проекти. Най-специалният със сигурност е “Сблъсък”, защото с него започнахме. А един от най-любимите ни е предаването, чийто финал е тази неделя, на 16 декември - “Фермата”.

Иван: Проектът със специално значение за нас е “Сблъсък”, защото това беше началото ни. Най-мащабният ни проект, който в най-голяма степен повлия на обществото, безспорно е “Фермата”.

- Бихте ли “възродили” някое от тях, които вече са приключили?

Иван: По-голямата част от предаванията, които не се излъчват в момента, независимо дали са наши или на други продуценти, очевидно са си изживели живота. Има едно предаване, в което все още виждам потенциал за хит, и това е “Къртицата” - приключенско риалити. Обикновено предаванията минават през 1-2 опознавателни сезони и няколко сезони на пик, след което постепенно замират. Ето в момента “Фермата” е в своя апогей. “Къртицата” изгасна без време, защото медията, в която се излъчваше, бе закрита. “Сблъсък” например си изживя времето, защото в момента вербални сблъсъци има във всички предавания от сутрин до вечер.

Андрей: В момента работим по три риалити предавания, довършваме един сериал, работим по сценариите на два други, продължаваме да снимаме “Папараци” и честно казано не е на дневен ред връщането на стари предавания.

- Какво определяте за най-големия ви провал?

Андрей: Имаме няколко големи телевизионни провала, но категорично най-болезнен за нас беше неуспехът на вечерното ни шоу преди 8 години. Или както се казваше в една реклама за бисквити - още не бяхме готови.

Иван: Имали сме много успешни и някои не толкова успешни проекти, но от всеки от тях сме научили важни уроци.

- Ако не се бяхте захванали с телевизия, като какви щяхме да ви познаваме сега?

Андрей: Най-вероятно Иван щеше да е актьор, а аз или журналист или политолог.

Иван: Първата ми мечта бе да стана адвокат, след това бях сигурен, че ще стана артист и затова завърших НАТФИЗ. Сега мечтая да бъда пилот и да управлявам самолет. Един ден може би и това ще стане.

- И двамата сте семейни с деца, остава ли ви свободно време и ако да, какво предпочитате да правите тогава?

Андрей: Ами не, не ни остава свободно време. Но когато имаш деца, се налага някак си да планираш по-добре графика си. Моето дете е твърде малко, но се опитвам още от сега да си създам навици, така че да прекарвам повече време с него и, разбира се, с жена ми.

Иван: Аз съм голям домошар. Любимото ми е да съм си вкъщи с жена ми и децата или всички заедно да пътуваме нанякъде. Обичам да правя всичко с тях освен да пиша домашни, което и не правя. На мен се падат приятните задължения с децата.

Нашите гости

Иван Христов Христов е роден на 30 ноември 1979 г. в София. Учил е в 22 СОУ “Г.С. Раковски”, а висшето си образование завършва в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” със специалност актьорско майсторство за куклен театър. Интересите и хобитата му включват футбол, авиация, астрономия.

Андрей Василев Арнаудов е роден на 8 юни 1979 г. в София. Учил е в 22 СОУ “Г.С. Раковски”, след това следва в Софийския университет “Климент Охридски”, Факултет по журналистика и масова комуникация, специалност “Телевизионна журналистика”. Интересите и хобитата му включват футбол, история, пътешествия.

Първата им поява в медийното пространство датира от 1997 година с емблематичното авторско предаване “Сблъсък”. Двамата са водещи и продуценти на много хитове за българския ефир проекти като “Мюзик Айдъл”, “Къртицата”, “Фермата” и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта