Ивет Горанова от Плевен: Програмата на доктор Емилова е създадена за шампиони

С грижа за опазване на здравето от заплахата COVID-19 медицинският център временно преустановява работа. За консултации и съвети може да се ползва приложението Нealee.

Младата жена е носител на европейско злато по карате

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Ивет вече не брои отличията, които е получила през последните 10 години. Тежестта им се измерва не само в злато, сребро и бронз, а и в отговорността да си спортна слава на България. И да умееш да я носиш без показност и афиширане, както го прави талантливата млада каратистка.

Казва, че след първия златен медал на републиканско първенство през 2010 г. има само две загуби в многото си участия на престижни изяви у нас и по целия свят.

Карате започнала да тренира още на 9 години в училище. Били много момичета и момчета от различни възрасти, привлечени от този спорт, но с траен интерес останали десетина. В пети клас приели Ивет в спортно училище и тренировките станали много сериозни. Явно попаднало на точното място, момичето било все по-заинтригувано от света на каратето и с лекота се справяло с ритъма на натоварванията. Преди спорта няколко години играла в състав за народни танци и имала рано изградено отношение към дисциплината и организацията на времето.

От 2016 г., когато каратето става олимпийски спорт, Ивет е професионален състезател в категория кумите в националния отбор. Клубът ѝ в Плевен е “Петромакс”. Голямата цел сега е отлично представяне на олимпиадата в Токио през 2021 година, отложена заради корона вируса.

Пътят ѝ за там тази есен минава през медицинския център на д-р Емилова. Заради пандемията и принудителните тренировки у дома Ивет качила килограми, но от опит знае, че трайно и по най-лесен начин може да ги свали с програмата на плодове и чай. През 2017 г. заради обездвижване след контузия момичето увеличило теглото с 8 кг само за месец и се налагало бързо да влезе в норма, защото предстоял европейски шампионат.

Тогава Ивет пристигнала в медицинския център на д-р Емилова. Останала 5 дни, после продължила самостоятелно до 14 дни и се захранила. Била на спортен лагер със сериозни натоварвания, но от програмата се чувствала много заредена и енергична. Споделя, че при опитвани по-рано най различни диети сваляла килограми за кратко, но била отпаднала и сърдита на света.

От д-р Емилова разбрала важните секрети за грижа за здравето и отличната физическа форма с природосъобразно хранене. Ивет спазила стриктно съветите на лекарката, носела на лагера рецептите за захранване и всичко се приготвяло точно по схемата и препоръките на медицинския център. Веднага след програмата при д-р Емилова каратистката спечелила златен медал от европейското първенство и по-късно -второ място на световно.

Шампионката е признателна на треньора си, подкрепил я в гладуването. Той препоръчал програмата на медицинския център, за която знаел от майка си. Заедно със своята състезателка останал на плодове и чай и толкова отслабнал, че костюмът за официалните церемонии по награждаване на Ивет му станал твърде широк.

Храненето си по-рано младата жена определя с една дума- неправилно. Консумирала много млечни храни, сладкиши, месо и не спазвала режим за часовете. Ядяла, когато има време. За новия си стил на живот, възприет от д-р Емилова, казва, че започва първо в мисленето. Ако си стриктен, и го промениш, природата отваря пред теб неподозирани преживявания. Лекотата от свалените килограми върви заедно с хармонично отношение към желаните резултати в спорта, без обсебващ страх и притеснения от неубедително представяне.

Лекотата и скромността, с които Ивет разказва за тренировките, лагерите и постиженията, са човешка шампионска категория, зад която има огромен труд и дисциплина. Потвърждава го фактът, че въпреки ангажираността и натоварванията, е започнала да изучава икономика на търговията в Стопанската академия в Свищов. Избрала специалността с убеждение, че след годините в спорта иска да се развива и в други насоки. Според д-р Емилова младата жена със сигурност ще успее, защото вече е доказала всеотдайността си в избраната кауза.

След наученото в медицинския център Ивет е променила основно храненето си. Консумира много зелени салати, от животинските продукти- предимно риба, харесва свежи сокове и смутита.

През тази есен Ивет е била в медицинския център отново, този път с олимпийска мисия. Започва дългия път към Токио 2021 от морския бряг край Варна. Д-р Емилова се шегува, че този път дисциплината на младата жена е 3 по 10. Целта е да свали 10 кг, натрупани по време на принудителната изолация от корона вируса, с плодове и чай за 10 дни и захранване от 10 дни. Националката в каратето била много стриктна в програмата, попивала всички лекции на лекарката и всеки ден имала занимания с треньора си.

За Ивет и други претендентки за олимпийски титли предстои най-важният квалификационен турнир. Той е планиран за юни догодина и ще се проведе в Париж. Най-трудно е да се вземе квотата за участие, казва Ивет, а д-р Емилова и целият екип на медицинския център обещават да стискат палци за олимпийско злато.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Зеленчуци с овесени ядки /1 порция/

Продукти за 1 порция:
По 15-20 г. почистен морков, обелена тиквичка, обелена целина глава, прясна чушка, 10 г. нарязан на ситно лук, 30 г. овесени ядки, 3-4 листенца пресен босилек, по 1 щипка риган и куркума.

Приготовление: Нарязаните зеленчуци се поставят в подходяща тенджерка и се сваряват с около 150 мл вода. Когато са готови, се прибавят овесените ядки, накълцания босилек и подправките. Разбърква се добре и се отстранява от огъня. Оставя се в покрития съд 10 минути. Консумира се по желание с малко магданоз и сок от лимон.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов 

Фреш с ябълки 

Продукти за 2 порции:
Сок от 2 бр. големи ябълки,
1 банан,
по 2 суп. лъжици малини и боровинки /може и замразени/

Приготовление: Сокът от ябълките и останалите плодове се блендират до получаване на гладка смес.

Коментари

Задължително поле