Избирателите залагаха на сигурните системни партии

С десет мандата повече и без „реформатори“ ГЕРБ има много по-богати възможности да маневрира при формирането на ново правителство

Още на 20 ноември м. г., дни след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка, „Труд“ писа, че си струваше да изиграе този добре премислен ход дори само за да се отърве от раздрипаната коалиций­ка Реформаторски блок, а на следващите парламентарни избори ГЕРБ най-вероятно отново ще се класират първи. И ето, двата най-важни резултати от гласоподаването на 26 март са точно според прогнозата.

Пак според прогнозата БСП загуби, както се случи и както с гласовете на избирателите се класира за президент чужда кандидатура. Спечели обаче позитанската клиентела на председателката Корнелия Нинова. Преди време при всеки пореден избор на Сергей Станишев за партиен шеф Бойко Борисов изразяваше задоволство, тъй като това силно улесняваше победите на ГЕРБ. Несъмнено предстои да изпитва приятни емоции и от победите на Нинова срещу БСП.

НФСБ и ВМРО очевидно отчитат значително по-малък успех във вид на обединени с „Атака“ патриоти. Двете партии не се отърваха своевременно от Сидеров и се прекараха, както и прогнозирахме тук на 20 ноември. Сидеровщините по границата с Турция донесоха малките преки за тях политически щети, тепърва ще носят по-големите късни последствия.

Партията с фалшивите документи „Воля“ влезе в парламента, на ход са един съд да реши има ли тя място там, а друг съд да прецени не е ли мястото на шефа й Марешки на друго топло място. Но и да остане, скоро ще се разпилее на „независими“ депутати я към ГЕРБ, я към други.

ДПС понесе забележими електорални загуби от ДОСТ, огромни и разнообразни средства наля Анкара в Ердогановата партия. Сработи и натрупаното недоволство сред мюсюлманите у нас от дълго и комфортно участващите във властта депесари, както по времето на председателя Местан, така и преди това. Обществото, политическите кръгове и медиите у нас с напрегнато внимание ще наблюдават как и доколко ДПС ще покрият с дела в близкото бъдеще родолюбивите си предизборни декларации.

Тежко, може би фатално поражение понесе Първановото АБВ. Сториха великата политическа глупост авансово да подкрепят всестранно и активно Корнелия Нинова за председател на БСП, тя за благодарност им заби няколко кухненски ножа в гърба. Впрочем, върна им се с лихвите за същото тяхно поведение преди спрямо БСП, Жан Виденов и Михаил Миков, не изчислиха, че е способна да действа по тяхната рецепта и с техните маниери.

ГЕРБ бяха отслабени чувствително след парламентарни избори 2014 г. В резултат на тежките провали в дадените на „реформаторите“ министерства и други управленски структури, както и на немалко собствени грешки. Но и в това състояние сега получават цели десет мандата повече и много по-богати възможности за Борисов да маневрира под неизбежния натиск от Вашингтон и Брюксел при формирането на ново правителство.

На външните фактори за пореден път им се натъртва, че в България отново нямат през кого друг да прокарват желанията и натиска си. Колкото и да му се мусеха за едно или друго, колкото и ресурси да изхарчиха за ялови „реформатори“, преизхабени десебейски клоуни и сбърканяци като прокопиевските тартюфи. И все пак у нас продължава да е най-изгодно да се пребивава в опозиция, тъй като над Вашингтон и Брюксел небето все още не се е прояснило.

За какво им е на гербаджиите да бързат да съставят кабинет и дори въобще да го правят? С още по-приятната и преди изборите перспектива да наблюдават сеира на евентуална коалиция на червените мераклии за власт, ДПС и каквито още „следовници на Апостола Левски“ се изпъчат. Таман си има служебно правителство с нахъсани да реформират министри в него. В Холандия, Испания и Белгия такива кабинети управляваха много месеци. Като нищо може да пробваме нещо от западния опит в съвсем различните наши условия.

„Труд“ съобщи, че висшестоящи фигури в Берлин и Брюксел са сондирали мнения в ГЕРБ и БСП за сформиране на голяма коалиция между тях. Своевременно и удобно за тукашните и тамошните важни политически фигури председателят на НФСБ Валери Симеонов сподели, че най-доброто за България е коалиция между ГЕРБ, БСП със и дори без патриотите. Такава дясно-лява коалиция беше натрапена на икономическия гигант, но политическо джудже Германия. Тук още по-лесно ще я наложат, голям праз, че лидерите тук дълго се тръшкаха, че е абсурдна и не я рачат.

Инсталират германски проект след изборите, с основание прогнозира изданието ни днес. Ляво-дясната клиентела на Корнелия Нинова отдавна е подготвила „крайно неприемливия“ завой. В „Труд“ Чавдар Найденов е безпощадно точен: „... това бяха избори, в които нямаше лява партия... „Позитано“ съзнателно стесни адресата на своите обещания до идеализирания герой на „Икономедия“... Дори коалицията „БСП - Лява България“ специално премахна от името си прилагателното „лява“ и стана БСП за България“.

Ще мине време, разбира се, преди такава неприемливост да бъде приета публично. Дотогава можем да очакваме пудрене, театрални пози и чупки, кършене китки и пръсти, клетви в името на народа, Европа и международното положение. Накрая вероятно ще сервират голямата си коалиция на уморения и отвратен български гражданин като спасителен вариант с някой като Герджиков за премиер. Или направо с кристалния евроатлантик Соломон.

Коментари

Задължително поле