Отчетоха рекордно ниска безработица във Варненска област

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Двама ще лежат по 15 г. в затвора за зверското убийство на пенсионер Проникнали дрогирани в дома му да търсят пари, ограбеното проиграли на хазарт

Обявиха грипна ваканция във Велико Търново от 29 януари до 9 февруари включително

Смяна на стави по нов метод спестява кръвопреливане и съкращава периода на възстановяване

Полицията изсели над 1000 мигранти от северната част на Париж

Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

Шофьорка с 3,66 промила блъсна паркирала кола

Над килограм марихуана и старинни предмети иззеха в Пещера

СОС реши София да помогне на Перник заради водната криза (СНИМКИ)

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград

От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Откраднали 70 мъртви пилета от контейнер

Никол Станкулова се показа без грим, предизвика и Гери Малкоданска (СНИМКИ)

Изследват с радар замъка на Дракула

Археолози са изследвали миналата седмица с радар основите на прочутия замък на Дракула – Корвин в Трансилвания. Там, според сведения, Влад Цепеш е бил заточен в продължение на седем години. Изследователите са открили следи от няколко помещения, за чието съществуване историците не са знаели. Това съобщава изданието Live Science.

Няма стаи за изтезания

„Не открихме нито една стая за изтезания на Дракула, но открихме следи от сграда, построена през XVII век. По-скоро тя е изпълнявала административни функции. Във всеки случай находките ще ни помогнат да възстановим историческия вид на замъка. Защото не е съхранена нито една пълна карта, което затруднява неговото изучаване и реставрация.“ Това заявява Изабел Морис от Принстънския университет (САЩ).
Можем да направим същото в българското му обиталище.

Смята се, че Влад Цепеш е от български произход

Припомняме, че през юни екип oт наши aрхeoлoзи, нaчeлo c прoф. Никoлaй Oвчaрoв, извърши рaзкoпки нa крeпocттa Кaлeтo в Cвищoв, за която се знае, че е владяна от Влад Цепеш. Тя cъщecтвувa дo нaчaлoтo нa XIX вeк. Дo тoзи мoмeнт ca рaзкрити някoлкo плacтa. Архeoлoзитe ca стигнали дo XIII-XIV вeк.

„Няма никакво съмнение, че Дракула е човек, свързан с българската царска династия. Говорим и за влашките велики воеводи от 15-16 век. Имаме стотици техни грамоти на прекрасен български език. Това е бил техният език поне до 17-18 век“, каза тогава проф. Николай Овчаров в ефира на Нова тв.

Той  отбеляза, че в писмо от 1742 г. Цепеш съобщава за 17 превзети от него крепости, включително Свищов. „Няма румънци, защото Румъния се създава в средата на XIX в., а Влашкото и Молдовското велики войводства са формирования, създадени през 13-14 в. на базата на български болярства“, каза още археологът по отношение на общата история между българи и румънци.

По думите му първото име на всички велики войводи от 15-16 в. е Йоан, което произлиза от покровителя на България Иван Рилски.
Литературният герой граф Дракула е

най-известният „вампир“ 

в световната литература, наричан и с истинското  прозвището Цепеш (от румънски – „кол“). Той всъщност е втората по популярност личност в литературата след Шерлок Холмс.

Цепеш е управлявал Влахия във втората половина на XV век. Прочул се е с невиждана дори за онова време жестокост, изтезания и масови екзекуции на боляри, врагове и турски пленници.

Практически от първите дни на властването си княз Влад враждува с унгарския воевода Януш Хунияди. По заповед на последния били убити бащата и по-големият брат на Дракула.

Поражението на унгарските войски и славянските князе в Косовската битка през 1448 година позволява на Цепеш да върне своята власт. Но след само половин година Хунияди и съюзниците му разпръсват войската на Дракула. И връщат трона на Владислав II, убиеца на неговия баща.

Бъдещият „набивач на кол“ Дракула бяга в Молдова, където попада в плен и е затворен, както твърдят някои влашки хроники от онова време, в родното гнездо на Хунияди – замъка Корвин, в околностите на съвременния румънски град Хунедоара. Той прекарва няколко години в плен. Успява да надживее самия Хунияди, умрял от чума през 1456 година, и да си върне своите земи и могъщество.

Мнозина историци не вярват на тези теории, тъй като е изключително малко вероятно Дракула да е заминал за Молдова през 1448 г., знаейки, че там управляват съюзници на Хунияди.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.