Бюджетът на София от 1,722 млрд. лв. влезе за разглеждане в СОС

Орландо Блум ще озвучава принц Хари в пародиен анимационен сериал за британското семейство

Зрелищен арест на българин в Германия, застрелял сънародник с 14 куршума

Петима фенове на „Левски“ на срещата с Борисов, обявиха имената им

Кола се удари в стълб на столично кръстовище, един човек загина

Намаляха и птиците на язовир „Тича“

Решават за грипна ваканция в петък

Трима руски граждани с обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев

Карлос Контрера след СОС: София няма проблем с водата. Не си играйте със страховете на хората!

Шестима са ранените при верижната катастрофа с трамваи (СНИМКИ)

Финансовото министерство предлага намаляване на държавните такси за хазартните оператори

Белият дом отбеляза 15-годишнината на Тръмп и Мелания с невиждана снимка

Фолксваген плаща глоба от 196,5 милиона долара

Правителството прие правила за извеждане от експлоатация и ликвидация на язовирни стени

Безводие тормози община Свищов заради чести аварии на калпав водопровод за 2 млн.лева Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев: Вода има, но тя не може да стигне до над 30 000 домакинства

Икономистът проф. д-р Боян Дуранкев пред „Труд“: Българите нямат ясна “мечта за България” „Гражданското“ общество днес има много водачи, но малко интелектуалец и индианец

Светът става все по-различен. Доскорошни врагове се прегръщат, а стари съюзници си обявяват търговски войни. Какво можем да очакваме в близко бъдеще. И къде сме ние като държава и като общество на глобалната карта. Какви са поуките от приключващото българско председателство на Съвета на ЕС. За всичко това разговаряме с известния икономист проф. Боян Дуранкев.

– Проф. Дуранкев, вие сте известен с прогнозите си за политическото, икономическото и социално развитие на света. Последният път в интервю пред „Труд“ анализирахте започващата търговска война между САЩ, Канада и Европа. Оттогава минаха два месеца. Нещата като че ли ескалираха. Какъв е днешният ви коментар?
– Въпреки че търговските войни (не е една, а няколко – на различни територии) продължават във фазата „опипване на почвата“, те вече създават кахъри на повечето от „обичащите се“ (словесно) участници. Нека обаче да поясня: търговската война не е между САЩ и ЕС, например, а между системи от компании, които са във възможност да формират съответната национална (регионална) политика. Ако САЩ „не харесва“ изгодните мита за европейските автомобилни компании, това на практика означава, че американските производители на автомобили търсят свои ценови конкурентни предимства. Доналд Тръмп не „воюва“, просто – както твърдеше един политик – политиката изглежда като концентриран израз на икономическите интереси в съответния момент. Обратно, Европейският съюз издига ценови бариери пред символите на САЩ – „Ливайс“, „Харли Дейвидсън“ и „Джак Даниелс“ не по причината, че ги „мрази“, а понеже все някак трябва да се отговори на предизвикателството. Което не означава че европейците ще минат на български „каубойски панталони“, ще предпочитат мотопед „Балканче“ и ще вдигат наздравици с троянска сливова ракия…

– Кой е виновник за икономическите неудачи на САЩ?
– Всъщност, виновник за икономическите неудачи на САЩ са неолибералните политики, родени в… САЩ. Когато „еталонните“ компании преследват своята печалба, те намаляват разходите, като изнасят заводите си в по-слаборазвитите страни с евтин труд, практикуват офшоринг и крият данъци. Само от началото на новия век – и до сега – в САЩ са затворили врати към 100 000 фабрики, като същевременно няма отворили толкова броя нови фабрики; ценовата конкуренция на евтината работна сила – например, в Китай и Индонезия, е намалила крайните цени на много стоки на американския пазар, но спадът на реалните работни места – и съответно на доходите – е компенсиран от нарастването на кредитната задлъжнялост. За капак на всичко офшорките ограничават възможностите за данъчни постъпления във федералния бюджет, който също започва да се храни с кредити, дълговете нарастват, доверието в долара спада и … Тръмп пристига с гръм, за да „оправи работите“. Впрочем, същото се наблюдаваше и в България: заводите изчезват, смазани от ценовата и нелоялната външна конкуренция; по-скъпо платените работни места в другите страни на ЕС „крадат“ млада и умна работна сила; „българските“ производители се крият в офшорки. Но България е малка като потенциал на влияние и никакъв български Тръмп не може да си позволи да действа като американския Тръмп. „Чакай и се надявай“ (граф Монте Кристо), това е философията на българския политик.

– В същото време обаче беше постигнат голям пробив в отношенията между САЩ и Северна Корея. По-спокойно ли се живее след историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун?
– Светът не стана по-спокоен след „Малчугана“ и „Дебелака“(б. р. – атомните бомби над Хирошима и Нагасаки). Докато има ядрено оръжие, никой не може да бъде спокоен. Но се оказа че има „единство и борба на противоположностите“, която може да отведе нещата към благоприятна развръзка. Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун оставя началото на един дълъг път, който може да доведе до „началото на края на историята на атомната бомба“, ако перифразираме Фукуяма. Не количеството и качеството на бомбите прави света по-спокоен, а единствено тяхното отсъствие. Но как може да си представяме САЩ без ядрено оръжие? Само насън, засега. Но не е лошо да се припомни на Доналд Тръмп брилянтната мисъл на великия Джон Кенеди, че човечеството трябва да сложи край на войната, иначе войната ще сложи край на човечеството.

– На фона на тази среща имаше коментар от българската външна министърка Екатерина Захариева, че Северна Корея продължава да е глобална заплаха за България, защото има ядрено оръжие. Не беше ли прекалено крайно това нейно изказване?
– Г-жа Захариева очевидно има склонност да се забавлява, като се шегува. Всъщност, ако се озърне за изток-запад и на север-юг, тя ще открие много „локални“ заплахи за България. А българинът – като веселяк, който от време на време се опитва да дърпа руската мечка за опашката, или докато се разхожда по острието на османския ятаган, наистина може да открие и „глобални“ заплахи. Оптимизмът, че „НАТО нас ни пази“, не трябва да ни изолира от мисълта, че за други НАТО е заплаха и те (другите) имат право на превантивен удар. Мирът е нещо твърде важно, за да се остави на НАТО, генералите (по Жорж Клемансо) или Паси. Сега НАТО е най-силно, но да припомня, че навремето СССР имаше най-силната армия. И какво?!

– Да се върнем в България. Не минава ден без някакви европейски и световни класации. Ето например преди ден бе обявено, че София е на 175-о място в световната класация на най-скъпите градове за чужденци през 2018 г., изготвена от консултантската компания Mercer. Столицата е точно преди Букурещ и след Сан Салвадор. София се издига с 9 места напред в сравнение с миналата година и заема най-високата си позиция поне от 2015 г. насам. През 2016 г. тя бе на 182-о място, а година по-рано – на 187-а позиция. Трябва ли да се гордеем с тази позиция?
– София е в пакет между Сан Салвадор и Букурещ. 175-о място от 209 градове не е никак лошо. Но със средни български доходи е невъзможно да оцелееш в първите (по скъпотия) градове – Хонконг, Токио и Цюрих; но с такива доходи ще ти е по-леко около шията в столицата Виктория (Република Сейшели) или в Абиджан (Кот д’Ивоар). София остава малка столица в югоизточния ъгъл на Европа, която може да се гордее с добри хора, „Александър Невски“ и НДК, както и нов завод за боклук. Малко столици имат честта да се намират в близост до такава прекрасна планина като Витоша. Така че малкото и красивото е за предпочитане пред голямото и шумното, освен ако не си психопат.

– В същото време продължаваме да сме на опашката по доходи. И все ни обещават, че в близките години ще стигнем средноевропейските… Свидетели сме на решаване на проблемите на парче. Тръгва някой да протестира и веднага Министерският съвет взема решение за допълнителни средства. Излиза, че пари в държавата има?
– Шумотевиците на различни елементи на така нареченото „гражданско общество“ в края на краищата опират до пари и пари „прим“, като преди това се захранват (най-често) пак с пари. Всъщност прилагателното „гражданско“ съвсем обезсмисля съществителното „общество“. Тридесет и трима шумящи граждани не правят общество, а подяждат обществото, ако въобще някой си въобразява, че има нещо такова. Но тенденцията „групи за натиск“ да се маскират като „общества“, които „изискват“, стана твърде напоителна и даже… обществено опасна. Много искат, един дава. И когато един дава на парче на част от „обществото“, то възникват още по-големи дисбаланси. „Гражданското“ общество днес има много водачи, но малко интелектуалец и индианец.

– Независимо от бодряческите изказвания, продължава отливът на чужди инвестиции в страната. Себе си ли заблуждаваме, или статистиката не е вярна?
– В една „по-лоша система“ никой не мислеше за чужди инвестиции, а обществото осигуряваше натрупване за разширено възпроизводство. Питайте се, защо една „по-добра система“ не може да осигури обществено натрупване за възпроизводство, а най-много за саниране на стари сгради. И аз се питам. Но не отливът на чужди капитали е най-тревожният феномен. Много по-смъртоносен е феноменът на отлив на млада българска кръв към други страни. „Временно пребиваващите“ в другите страни не правят „български малцинства“ и не работят за България (в смисъл, че не плащат данъци). Оттокът на личности е най-унизителната илюстрация на факта, че в България се живее… трудно. И че няма „българска мечта“, освен за лятна почивка 3 дни на Халкидики.

– С променлив успех периодично се повдига въпросът за приемане на еврото. Но според международните финансови институции и Брюксел все още не сме готови, поставени бяха и някои нови изисквания за кандидатстване в „чакалнята“ – механизма ERM – 2. Кога ще се откажем от българския лев? И добре ли ще е това за България.
– Гърция, Италия и Испания са най-съществените предупредителни знаци, че не всеки, приел еврото, е прокопсвал. Ако България приеме еврото без съответните подкрепящи „плавен преход“ програми, шокът (най-вече за „работещите бедни“, а те не са малко!) може да е доста осезаем. Не повече кредити и повече лотарии, а по-високи доходи успокояват ситуацията. Но всяка страна-членка на ЕС, по дефиниция трябва да приеме еврото. Представете си САЩ с 50 валути и 50 официални езици – пълна какофония. Сближаването означава и универсална валута, но и универсални правила на труд и живот. Затова засега ЕС прилича повече на организирана какофония, а не на система за решаване на задачи.

– Страната ни приключва с председателството на Съвета на ЕС. Бихте ли изброили три положителни и три недотам положителни резултати от това председателство?
– Българинът със сигурност прави разлика между лидер на ЕС, управление на ЕС и председателство на Съвета на ЕС. Лидер не се назначава, управлението не е еднократен акт, а председателството е временна чест и задължение. От последното не се очакват чудеса, а смирение. Трите положителни неща, които се забелязаха, са: първо, българите отдавна не живеят по дърветата; второ, можем да организираме подобно мероприятие на прилично ниво и с достойнство; трето, повдигнат беше важен въпрос за т.нар. „Западни Балкани“, които нито някой любвеобилно ги иска, нито те пък се захранват достатъчно от ЕС. И понеже трябва да се посочи какво не ни достигна, за да остане „историческо“ нашето председателство, то ето го: българите нямат ясна „мечта за България“, която да отстояват! Второ, още по-лошо: през тези месеци България бе арена на неособено деликатни партизански битки на вождове и вождици, на партии и коалицийки, на дебели сметчици и тънки сметчици. И накрая, първото и второто не позволиха да имаме ясни изисквания какво ни е необходимо, за да се „оправим“.

– Все пак, нека обобщим: Кога ще се оправим най-сетне?
– Един пример. Когато Германия се обедини, се инвестираха над 1200 млрд. евро в това национално обединение – най-вече в Източна Германия чрез „Програма 2010“. Източна Германия имаше 16 млн. души население и сравнително добре развита икономика. България има 7 млн. души население и в нея за периода 2007-2020 г. ще бъдат отделени над 10 млрд. евро. Ако бяхме Източна Германия, щяха да ни отделят около 500 млрд. евро, грубо пресметнато (при нашето население). Но 45 години (още) стигат. За да се оправим. Забележка: при умни, некорумпирани и настойчиви политици; при работлив народ и сплотено общество.

 

Нашият гост
Боян Дуранкев е роден на 2 май 1951 г. Икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. – професор. Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Леко сенилно… неоспоримото доказателство е изказването за западните балкани.

  1. „западните балкани“ май имат главни буквички, мъдрецо?!

   1. И с малки и с големи, това за сенилността си остава.

 2. Жалко, че и професорите ни са на нивото на Дура(н)кев. Защо и по какви причини, „професоре“, тези които са извън НАТО имат право на „превантивен удар“? Стой си при икономиката, която поназнайваш малко, но по-далеч от политиката, моля.

  1. Жалко е че част от читателите са в графата „ниска топка“. Но това е България….

 3. За разлика от другите изяви на професора ,които имаха повече назидателно – хокаш стил ,сега има голяма ирония .Това е хубаво и грамотния четящ сам може да си отговори на вьпроса – кога ще се оправят бьлгарите. ИРОНИЯТА показва, че гледаш от високо на случващото се -а това е най-добрия поглед , НАЗИДАТЕЛНИЯ стил е поглед отдолу -никому ненужен. СОКРАТ е бил най-скьпия учител ,който е изслушвал ученика без да промьлви дума и така ученика е трябвало сам да стигне до правилното решение. Сега стила в дьржавата е назидателно – нахокващ и произвежда – ПРОСТАЦИ И ГЛУПАЦИ , КОЙТО ИМАТ УНИКАЛНАТА СПОСОБНОСТ САМИ ДА СИ ПРЕЧАТ, НО СЕ ПРЕВРЬЩАТ В СУПЕР ИДИОТИ , КОГАТО ПРЕЧАТ И НА ДРУГИТЕ .

 4. Един ИНДИАНЕЦ ни е достатъчен.
  Защо са ни повече, я какви мизерии е натворил.

 5. Колко мнго „монографии“, „статии“, „научни есета“…
  „Тежката артилерия“ на „лявата вълнА“ (а не лявата вЪлна) дава интервю!
  Че що не даде интервю на запад? Че що на запад НЕ ГО ЦИТИРАТ ПОНЕ ВЕДНЪЖ?
  (И как да го цитират, като е от „икономистите“, които могат да оглозгат която и да е държава по-лошо от атомна бомбандировка!)

  Ами щото го знаят, че е КУХА ЧУГУНЕНА ПЕТОЛЪЧКА!
  Защото знаят, че каквото е научил при „тато“ – това си бае и до днес!
  Единствената му теза е „НАМАЛЯВАНЕ НА НЕРАВЕНСТВОТО МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ“!
  Върти, сучи, па го тръсне – ЛИКВИДИРАНЕ НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК! Те това е неговото „верую“!
  И МАРКС начело, разбира се!
  И той щеше да става СОЦИАЛЕН ПРЕЗИДЕНТ! Не можа! Леваците – до един негови приятели – му БИХА ШУТА! НЕ СТАВАЛ!
  И ето го днес – ДЕБЕЛИ ТИТЛИ, ДЕБЕЛИ ТОАЛЕТИ, ДЕБЕЛ ВРАТ – пак за РАВЕНСТВОТО приказва!
  Товаришч, Дур Анке,
  Не ни хабете времето с вашите левашки измишльотини!
  По-добре кажете като как да ВДИГНЕМ В ПЪТИ брутния продукт на глава от населението!?
  По-добре кажете като как да вдигнем КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТТА както на цялата държава, така и на глава от населението!?
  По-добре ни кажете как да оправим транспорта и АДМИНИСТРАТИВНИТЕ УСЛУГИ!?

  Това интересува ЦЕЛИЯ СВЯТ! И на всякъде по света го подобряват!
  А вие – намаляване на неравенството…

  Жалък и смешен ЛЕВАШКО БОЛШЕВИСТКИ ПРОПАГАНДАТОР!
  Е – проповядвайте на децата смешните си лъжи! Кичете се с титли!

  А българския народец лека-полека върви напред и нагоре и не ще и да чуе за „ЛЯВО“!
  Защото знае – дойде ли „лявото“ – идва и ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ!
  Някой до сега да е чувал за ПАРТИЗАНИН, НЕОБИРАЛ МАНДРИ?

  Ей такива – по-далече от властта! И техните ПРОПАГАНДАТОРИ – по-далеч от микрофоните!
  Само парцали като „труд“ да ги „печатат“!

  1. „Труд“ не е парцал, но под нивото на парцал е мръсен мъдростта на някои „коментатори“.

 6. Питаш как да вдигнеш БВП – В ПЬТИ . ЯВНО СИ ПО- НЕГРАМОТЕН И ОТ ПАРТИЗАНИТЕ. Борисов увеличава БВП ОТ 65 НА 95 МЛРД. Понеже е кухо тоест само на документи, хората няма как да го усетят, в ЕС го знаят но нaли трябва Борисов да взема заеми от излишька на Германия го приемат – така високия БВП се дели на кредитите и процента е ниськ ,което позвоволява да се вземат нови кредити без да противоречи на валутния борд . В един момент БВП ще се срути, както в Гьрция и тогава задльжнялостта на дьржавата ще скочи. АКО ТИ НАПИША КАК борисов ПОВИШАВА БВП ЩЕ ТЕ ТЕ ОБВЗЕМЕ НЕУДЬРЖИМО ЧУСТВО И ТИ ДА СИ ОТ СИМИТЛИ ЗА ДА МУ ГО НАЧУКАШ .НАВЯРНО СИ ОБИКНОВЕН ОЗЛОБЕН ОТ КОМУНИСТИТЕ ЖАЛЬК ЧОВЕЧЕЦ – НЯМА ДА МОЖЕШ ДА ПОНЕСЕШ СРИВА НА БАЛОНА-БВП НА БЬЛГАРИЯ

  1. Охоооо – още един с левашки наклонности!
   Какво не разбра?
   Как по-добре да задам въпроса си:

   КАК ДА ВДИГНЕМ В ПЪТИ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ?????

   Простичък въпросец до леваците, който ги СМАЗВА С ПРОСТОТАТА СИ! И ги води ДО БЯС!
   Просто защото НЯМАТ ОТГОВОР НА ТОЗИ ВЪПРОСЕЦ!

   И започват да се ПЕНЯВЯТ!
   Ама Бойко бил направил нещо си, което било лошо! Било фатално! И т.н.

   Абе ЦЪРВУЛИ КРАДЛИВИ!
   Отговорете на въпроса КАК ДА ВДИГНЕМ БВП НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!
   Затова какво е направил Бойко не ми приказвайте!

   Ако все още на разбираш какво те питам – то да ти го кажа като на ТЪП И ПРОСТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАТМАК:
   „Каква е лявата алтернатива по вдигане на БВП на глава от населението“??????

   Ако не можете да отговорите – НЯМА ДА ВИДИТЕ ВЛАСТ И 100 години!

   Не искаме КРИТИКИ!
   Искаме алтернатива!

   Ама няма1 Нямааааа!
   само едни бесни комунета-критикари! Т.е. сволочи, чакащи да плъзнат по магазинчета да обират хорицата за да „творят новия живот“!
   Дайте си ПЛАТФОРМАТА – ИКОНОМИЧЕСКАТА, леви изчадия!
   Нямате!
   Ето затова ви и НЕ ЩЕМ!
   Стойте си ГЛАДНИ И С НАЛЕТИ С КРЪВ ОЧИ!

   1. до това ЛУДО МОМЧЕ КОЕТО ИСКА ДА Е АМЕРИКАНСКИ ИКОНОМИСТ каза:

    ОТГОВАРЯМ НА ВЬПРОСА – БВП на глава от населението се получава като разделим БВП на сраната на броя на жителите на дьржавата,или ако намалим населението до 5 млн, без да правим нищо ще го вдигнем .Това и става неграмонто човече затова ти писах ,че ти ще си пьрвия ,който няма да издьржи.

    1. Ха ха ха ха ха!
     Ето, че доказахте тезата ми – тъпи и прости, но алчни и крадливи – това сте комунетата!
     ВСИЧКИ ЗНАЕМ що е то БВП на глава от населението!
     И НИКОЙ НЕ ВИ ПИТА ЯО Е ТО БВП на гва от населението!
     Въпросът е:
     КАК КАК КАК КАК
     да ВДИГНЕМ В ПЪТИ БВП на глава от населението?????
     В ПЪТИ В ПЪТИ В ПЪТИ ???

     На което великите титуловани докторя, професоря и т.п. ми отговарятче:
     „ако намалим населението на България от 7 млн на 5 млн, а СЪВКУПНИЯ БВП остане същият – то БВП НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ще се вдигне в ПЪТИ“!

     Ето – смятаме :
     БВП=100, население=7 БВП на глава=100/7=14 (приблизително!)
     намаляме населението на 5 и БВП на глава=100/5=20
     делим 20 на 14 и получаваме 1.42 – с други думи ще увеличим
     БВП на глава едва с 42%
     ПРОФЕСОРЕЕЕЕЕЕ – едва с някакви процентчетаааааа!!!!!

     ПИТАМ ЗА ПЪТИ, жалко бг счетоводителче, което от примера ми означава да
     ВДИГНЕМ БВП НА ГЛАВА НА 200, на 300, на 800…
     ТОВА Е В ПЪТИ!!!!

     Е – имате ли алтернатива ????
     Н И К А К В А!!!
     Затова ви казваме – Ж А Л К И С Т Е!!!
     И затова НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС!
     Стойте си ГЛАДНИ И С НАЛЕТИ С КРЪВ ОЧИ!!!

     П.П. ако алтернативата ви е да намалите броя на българите от 7 млн на 1 млн – то тогава наистина ще постигнете 7 пъти увеличение на БВП на глава!
     Само, че и ПОЛ ПОТ не успя в това си начинание, та вие – НЕКАДЪРНИЦИТЕ ЛИ!?!?!?

 7. Е…и…? Ми няма как да ги стигнем американците, те вече одържавяват банките, и… все по малко предприятия изнасят, че почти не останаха, та на това му се казва по понятието на дяда ни Маркс – държавен социализъм!!! У нас въпреки тоталната липса на предприятия, банките все още като частни смучат кръвчицата на оцелелите гладуващи, с поглед към западните „ценности“ и щастливото им бъдеще. И КАКВО ИМА ОЩЕ, НЯКОЙ ЩЕ ДОПЪЛНИ ЛИ ПРОФЕСОРА, ИЛИ ТОЙ НИ ЯДОСВА С ИСТИНАТА КОЯТО ПОКАЗВА?

 8. Дуранкев, ти си на 70 години. Късно се разви в УНСС-то като учен бавно и много мъчително. С яко подмазване. Днес вече си напълно изветрял. Впрочем така си още от малък. Затуй, успокой се. Запали една цигарка, пусни ТВ-то, разходи се в парка на свободата и се отдай на заслужен отдих. С една дума – скрий се и не се показвай повече. Адио…

 9. Петров ще те размажа говедо. Знам те кой си. Просто ще те смачкам протеже на говедото Борислав Борисов

  1. Горното не принадлежи на мен.

 10. Дуранкев, ти ли ще ме размажеш бе педерас долен. Ибрикчия на другия педерас Борислав Борисов. Джендъри

 11. Iisus kaza za fariseite – slushaite kakvo kazvat, ala ne pravete tova koeto varshat !

 12. Асистент Петров, просто ще те смачкам говедо. Ти никога няма да защитиш. Ще мобилизирам целия си творчески потенциал, ще ангажирам моя другар и приятел почетния ректор на УНСС проф. Борислав Борисов и двамата ще те унищожим. От теб ще остане само пепел, искърско Говедо ! Аз и великия (макар някои да казват подлецът) Борислав Борисов сме голяма сила Петров и ти скоро ще го усетиш на крокодилската си кожа.

 13. Дуранкев, и горното и долното принадлежи на теб и тапака Борислав Борисов – крадливия подлец. Гюдерии смрадливи

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.