Ина Асса се закичи със „Златна игла“

Ина Асса със статуетката, дело на бижутера Анжело Красини

Кралица Елизабет Втора има брошка, изработена от дизайнерката

Най-престижното отличие за мода в България - “Златна игла 2020”, беше връчено за 26-и път от Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков. “Дизайнер на годината” стана Ина Асса. Принцеса Мириам де Унгрия получи “Златна игла 2020” в категория “Бижута”. Създателите на Beyond - Борче Ристовски, Дорбомир Киряков и Галена, взеха приза “Модна къща на годината”. Диляна Матеева стана “Най-добър млад дизайнер”. За “Моден фотограф” беше награден Ивомир Пешев, а в категория “Модна иновация” - Теодора Спасова, дизайнер на “Миноар”.

Ина Асса-Костова е добре позната в модните среди у нас и в чужбина не само като дъщеря на художника Греди Асса. Талантливата млада дама сама пробива пътя си, тръгвайки направо от сърцето на модата - Париж. Там се озовава след английската гимназия, подготвителен курс по архитектура в Ню Йорк и едногодишно обучение по графичен дизайн и архитектура във френската столица. Това време й е достатъчно, за да се увери какво иска да прави в бъдеще и да кандидатства в най-старото училище за мода “Есмод”.

Там през втората година има късмета да срещне преподавателка, работила за имена като Алберта Ферети и Соня Рикел, която оглавява студиото на Пако Рабан. Нашето момиче е забелязано от тази дама и получава работа като асистент в централата през 2005 г. Следва време на доказване и утвърждаване, на придобиване на нови знания. Ина специализира дизайн на обувки в Central Caint Martin’s School of Design в Лондон. Създава щампи, чанти и аксесоари за дизайнери като Рикардо Тиши, Ели Сааб, Валентин Юдашкин, за бранда “Живанши”. Чантите и обувките са нейната слабост. В момента е главен дизайнер на БНТ. Има собствена линия дамски дрехи “Mademoiselle Credo by Ina Assa” и е дизайнер на голяма част от колекциите бизнес облекло в българския бранд Credo.

Колкото и богата да е творческата й биография, Ина Асса стана известна у нас след като съпругата на президента Румен Радев - Десислава, се яви с нейна рокля на аудиенцията по случай 24 май 2017 г. при папа Франциск. Президентшата се довери на дизайнерката и при посещението си в Китай миналата година. Освен това тя притежава брошка от сребро и камъни “Сваровски”, изработена по проект на дизайнерката. Подобна брошка бе поднесена като подарък на кралица Елизабет Втора при визитата на президента Радев в Обединеното кралство през 2018 г. За изработването й Ина Асса се вдъхновила от българска шевица.

Коментари

Задължително поле