На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

Инвеститорите избират офис площите 70% от купувачите са от Централна и Източна Европа

Доходността от инвестициите в офиси е 8%.

Инвеститорите избират офис площите – 57% от сделките с бизнес имоти през втората половина на 2018 г. са били в този сегмент. След тях по интерес се нареждат търговските площи с дял от 29%, а останалите сделки са били с парцели (9%), индустриални площи (4%) и хотели (1%), сочат данни на компания за недвижими имоти.

Общата стойност на сключените сделки за втората половина на 2018 г. е 317 млн. евро, а за цялата година – почти 668 млн. евро. Сделките, генериращи доход, имат дял от 71% от общия обем на трансакциите с бизнес имоти. Останалите сделки са с имоти за лично ползване или със спекулативна цел. Международните купувачи, основно фондове от Централна и Източна Европа, са по-активните на пазара с дял от 70%.
Нивата на възвръщаемост във всички основни сегменти на имотния пазар намаляват постепенно от 2016 г. насам. Тази тенденция се запазва и през 2018 г. Към края на годината доходността е 8% при офисите, 7,25% при търговските площи и 9,5% при индустриалните.

На пазара на бизнес имоти 2019 г. ще бъде сходна с 2018 г., прогнозират от компанията. През следващите няколко години възможностите за строителство на нови проекти ще продължат да се реализират, което ще задържи вниманието на активните участници на пазара.

 

С увеличение от 5%

Вложенията стигнаха нов рекорд

Ниските лихви са решаващи

Ръстът на заплатите води до по-бърз темп на увеличение на БВП и до положително развитие на пазара на имоти.

Лихвените проценти в еврозоната през 2019 г. се очаква да останат без промяна. Това би трябвало да премахне притесненията, свързани със затягането на условията за кредитиране, ликвидността, цените и интереса на купувачите към имоти, се посочва в доклад “Outlook 2019: Climbing at the altitude” на компания за недвижими имоти. При отсъствието на финансова криза в еврозоната, финансирането чрез кредити би било полезно.

“Продължаването на тенденцията на увеличение на възнагражденията много над нивата на инфлация ще подпомогне потреблението и нивата на наемните през 2019 г. Това ще доведе до ръст на сектора на услугите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през следващите години и ще предпази региона от ефектите на рязък спад в глобалната икономика”, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания в компанията.

Наличието на евтино финансиране несъмнено е главен фактор за позитивното развитие на пазара на недвижими имоти в Европа и ЦИЕ през последните години. То доведе инвестиционните обеми в ЦИЕ-6 (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България) до нови рекорди през 2018 г. – 13,8 млрд. евро, което е ръст с 5% на годишна база. Както при много класове активи в глобален аспект, ликвидността на недвижимите имоти се увеличи. Печалбите са най-атрактивни в сектора на индустриалните имоти, като акцентът е върху логистичните площи пред производствените.

Прогнозите за развитието на потреблението имат водещо значение за притока на финансиране в недвижими имоти в ЦИЕ. Близо половината инвестиции в региона са в търговски и логистични имоти и хотели. Проучване показа, че ръстът на възнагражденията в държавите в Европа води до по-бърз темп на увеличение на Брутния вътрешен продукт (БВП). Както повечето работодатели в ЦИЕ вече знаят, този индикатор е съществена характеристика на икономическия цикъл, се посочва в доклада.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.