Индийската космическа станция приближава Слънцето

Ако новата индийска мисия е успешна, то сондата ще бъде първата, която азиатска държава извежда в орбита около Слънцето.

Апаратът „Адитя-L1“ бе изстрелян на 2 септември за четиримесечна мисия

Намира се на 1,5 милиона километра от Земята

Индийската космическа станция, изпратена да изследва Слънцето, измина 920 000 км, което е повече от половината път до целта, предаде АФП, като цитира Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Апаратът „Адитя-L1“, чието име на санскрит означава „слънце“, беше изстрелян на 2 септември за четиримесечна мисия. Той е снабден с научни инструменти за наблюдение на външните слоеве на Слънцето.

Станцията е напуснала „сферата на влияние на Земята“, поемайки към точката на Лагранж L1, обявиха от Индийската организация за космически изследвания. Тя се намира на 1,5 милиона километра от Земята.

„Това е вторият пореден път, в който ISRO изпраща космически апарат извън сферата на влияние на Земята, като първият е мисията „Марс Орбитър“ (2013-2014 г.), добави космическата агенция.

Япония и Китай също са изстреляли свои собствени мисии за наблюдение на Слънцето, макар и в околоземна орбита.

Ако новата индийска мисия е успешна, то сондата ще бъде първата, която азиатска държава извежда в орбита около Слънцето, отбелязва АФП.

САЩ и Европейската космическа агенция (ЕКА) имат космически апарати за изучаване на Слънцето, като се започне с програмата „Пионер“ (Pioneer) на НАСА през 60-те години на миналия век.

На 23 август т. г. Индия стана първата страна, която приземи космически апарат близо до южния район на Луната. Преди нея само САЩ, СССР и Китай бяха извършили успешно такава операция.

Връзката с лунохода, доставен на естествения спътник на Земята през август в рамките на мисията „Чандраян-3“, обаче беше изгубена. Засега той не е реагирал на опитите на специалистите да я възстановят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука