Интериорният дизайнер Биляна Милушева пред „Труд news”: Всеки цвят в дома носи определено значение

Снимки: Анита Иванова и Pixabay
Биляна е убедена, че всеки цвят носи послание

Неутралните цветове в интериора ни приближават до природата

Интериорният дизайнер Биляна Милушева има усет към цвят и пространство. Тя може да преобрази всяко кътче и да му вдъхне „живот“ чрез силата на цветовете.

Има афинитет към различните нюанси и умело борави с палитрата от багри.

Срещаме се с Биляна в едно от нейните ателиета. Разбира се, седнала на възможно най-цветния диван, тъй като обича да има настроение около себе си. Убедена е, че всеки цвят носи послание и пред „Труд news” споделя за силата на нюансите, усещането за уют и индивидуалност в дома.

„За първи път гърците наблюдавали, че пречупвайки се през прозореца на храма, слънчевата светлина се разлага на цветове. Хората в храма избрали цвета, който, според тях, може да ги излекува. Днес вече има много школи за лечение чрез цветовете, от които и аз се интересувам. Всеки цвят носи определено значение при обзавеждането на дома“, разказва пред нашата медия Биляна. 

Тя преминава през цялата палитра цветове, като започва с белия...

Бял цвят

„Той е символ на чистотата и характеризира съвършенство. Белият цвят управлява функциите на ендокринната и зрителната система. А освен това се смята, че е символ на лукса. В интериора белият цвят е вечна класика. Той внушава спокойствие и хармония в дома. Основното му предимство е, че може да се съчетае с много други цветове в дома и също така факта, че визуално разширява помещението“, разказа ни тя.

Жълт цвят

„Жълтият цвят олицетворява ума и вниманието. Той е най-гъвкавият и прониква навсякъде, като подобрява концентрацията и мисленето. Под въздействието на жълтия цвят се взимат бързи решения. Жълтият цвят символизира интуицията и оригиналността. Харесвам този цвят, макар че у дома не е сред основните интериорни цветове“, допълва Биляна.

Червен цвят

„Това е цветът на силата, могъществото, лукса, богатството и волята за победа. Достатъчно е да си припомним червените килими в държавни институции или на церемонията по време на връчването на наградите „Оскар“. Когато става дума за използване на червения цвят в интериора, спорове винаги има. Той е топъл, вълнуващ и открояващ се. Най-често се свързва с огън, страст, любов и дори агресия. Има качеството на дневна светлина силно да привлича вниманието, а на по-тъмно да стеснява пространството“, убедена е тя. 

Розов цвят

„Това е цветът, който означава – романтика, любов, страст, доброта. Той предизвиква чувство за комфорт и успокоява, и помага в кризи. Обикновено първата ни асоциация, свързана с розов цвят у дома, е с детска стая на малко момиченце. Нежната красота на розовото обаче е приложима за всички помещения в жилището, стига да се използва правилно и ненатрапчиво. Подходящо подбраните деликатни розови нотки ще придадат свежест, настроение и романтика на всички стаи. С изключение на детската стая, където розовото може да се използва смело, а в останалите помещение е добре то да бъде само акцент“, съветва интериорният дизайнер. 

Зелен цвят

„Той балансира и влияе положително, като внася релакс и спокойствие към обкръжаващата среда. Мнозина терапевти и психолози смятат, че пребиваването в помещения, наситени със зелен цвят, има много положителен ефект върху настроението на човек. Именно това го прави толкова влиятелен цвят що се отнася до интериор, уют и цветно влияние. Модерно е напоследък да се правят кухни в зелен цвят“, казва Биляна.

Син цвят

„Синият цвят символизира постоянство, упоритост, настойчивост и строгост. Хората, които го предпочитат, се стремят към ред. Синьото възстановява нервната система и помага при разсеяност, сърцебиене и балансира емоциите. Характерно е да се използва в баня и също така в помощения, като хол, където може да има много силни акценти по стените и тавана, например, и това да засили излъчването на море. Синият цвят е подходящ и за момчешка детска стая, с тема „Космос“, например“, разкрива ни още тя.

Сив цвят

„Сивият цвят може да символизира хармония, но също така да навява меланхолия и тъга. Сивото в интериора често пъти може да бъде възприемано като обикновен, безличен цвят. Най-доброто при него е, че може да бъде съчетано с всички цветове, текстури и материали, като това го прави лесен цвят за работа в интериорния дизайн“, откровена е специалистът по дизайн.

Кафяв цвят

„Това е цветът, който носи стабилност, успокоява по време на тревога и вълнения. Влияе добре при изтощение. Кафявото е топъл цвят, който носи огромна доза положителна енергия и предлага голям брой опции за интериорни решения. Той е неутрален, земен и естествен. Предлага богата гама от нюанси – от бежово през медно, до шоколад и кестен. Може да се използва много добре в кухнята, дневната, спалнята“, казва дизайнерката.

Неутрални цветове

„Неутралните цветове в интериора ни приближават до природата. Те създават чувство за хармония и баланс. Усетът от допира до естествените материали компенсира стресови и дисхармонични състояния. Изборът на естествени материали ни позволява да живеем в по-устойчива и здравословна среда“, обобщава Биляна Милушева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта