Инфлацията засилва желанието да имаме собствен дом

Високата инфлацията води до ръст на желаещите да имаме собствен дом.

Сигурна инвестиция

Последиците са дългосрочни

Недвижимите имоти са много търсени по време на висока инфлация, показва изследване на Училището по мениджмънт към Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. “Смятаме, че в тази ситуация хората избират да купуват, а не да наемат, защото се притесняват от бъдещата инфлация, която може да повиши както наемите, така и цените на имотите. Това е особено вярно, ако могат да финансират покупката си с ипотечен кредит с фиксирана лихва, който ги предпазва от бъдещата инфлация”, казва икономистът от UCSD Алекс Стейни Уелшо.

Проучването показва, че личният опит с инфлацията е движеща сила за притежаването на жилище. “Хората, които са преживели висока инфлация в миналото, могат да очакват по-висока инфлация в бъдеще, което ги кара да съжаляват, че не са собственици на жилища”, казва Алекс Стейни Уелшо. Тя добавя, че последиците от високата инфлация през 2022 г. и 2023 г. ще имат трайно въздействие върху жилищните пазари. Хората, които станаха свидетели на тази инфлация, ще имат по-голямо желание да купят жилище през следващите години.

В проучването са интервюирани хора от Австрия, Германия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания. 50% от анкетираните смятат, че “недвижимите имоти са добра инвестиция, когато има инфлация”. 21% от хората, които вече са изпитали висока инфлация, са по-притеснени от бъдеща инфлация, а 74% смятат, че инфлацията е повлияла на решението им да купят жилище.

Данни на Европейската централна банка показват, че покачване на инфлацията само с няколко процента води до ръст на желаещите да имат собствен дом. В страни, където е имало висока инфлация, повече хора са собственици на имоти. Във Франция, която предлага по-голяма стабилност на цените, само 57% от местните притежават жилище. В съседна Испания, страна с дълга история на инфлация, този дял е 82%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти