Искат напълно обзаведени жилища

Все по-често купувачите искат напълно готови и дори обзаведени жилища.

Ипотечни кредити взимат предимно мъже със заплати над 3500 лв.

Средният размер на заемите за покупка на дом нарасна до 160 хил. лв.

22% купуват за инвестиция

Купувачите на имоти са все по-малко склонни да дават пари и да губят време, за да правят ремонт и дори да обзавеждат жилищата си. Все по-често те искат да купят напълно завършен апартамент, разказаха брокери на имоти. Цените на напълно обзаведените жилища са по-високи, но предимството за купувача, е че може да се нанесе или да го отдаде под наем веднага.

Други купувачи обаче предпочитат сами да изберат подовата настилка и мивката за банята и затова търсят нови имоти на шпакловка и замазка. Обикновено това са взискателни купувачи, които знаят точно какво искат или държат сами да изберат използваните материали и цветове. Някои купувачи дори са готови да платят надпазарна цена за наистина отличните имоти, които напълно отговарят на изискванията им.

С ипотечен кредит се реализират около 63% от сделките с жилища, показват данни на компания за недвижими имоти. Над 20% от ипотечните заеми покриват максималния размер от цената, финансиран от банките - около 80%. В унисон с ръста на цените на недвижимите имоти, се наблюдава нарастване и на средния размер на ипотечните кредити, който вече надхвърли 160 хил. лв. Най-често купувачите взимат ипотечен кредит за срок от 25 години.

Хората, които взимат ипотечен заем за покупка на жилище, са предимно семейни мъже, на възраст между 30 и 45 години, с добра кариера и заплата над 3500 лв. Но има купувачи на имоти от всички възрастови групи. Своето първо жилище купуват и много млади хора, които работят в сферата на информационните технологии и имат високи заплати. Хората в по-напреднала възраст най-често купуват по-голям дом за семейството си или с цел инвестиция.

Сделките с тристайни жилища имат дял от 39% от всички реализирани продажби, а тези с двустайни апартаменти са повече и имат дял от малко над 45 на сто, показват данни на компанията за недвижими имоти.

С инвестиционна цел са 22% от реализираните сделки. Хората купуват предимно жилища за собствено ползване. Купуват или своя първи дом или имот, с който да повишат стандарта си, като се пренесат в по-просторен апартамент или в имот в по-добър район. Продължава да има и голям интерес и към имоти извън града.

Балансът между търсене и предлагане е устойчив, коментират брокери. Но купувачите не са готови да дадат парите си за какъвто и да е имот. Те са много добре информирани за пазара и правят огледи само на онези оферти, които отговарят на изискванията им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти