Искат 6500 евро за квадрат край Докторския паметник

Продаваните апартаменти в района на Докторския паметник най-често са луксозно обзаведени.

Цените в района достигат средните за апартамент в Берлин

Клиентите предпочитат имоти, които не се нуждаят от ремонт

В Люлин започват от 1000 евро за кв. м.

Цените на апартаментите в района на Докторския паметник в София достигат до 6500 евро за кв. м, показа проверка на “Труд news”. На такава висока цена продават луксозни и напълно обзаведени жилища. Търсенето на апартаменти в района превишава предлагането и затова цените са много високи. Жилище в района на Докторския паметник могат да си позволят само хора, със значителни финансови възможности.

Оказва се, че най-скъпият район в столицата може да се конкурира по цени с апартаментите в Берлин. В столицата на Германия средната цена на жилищата е около 6000 евро за квадрат. Разбира се, в района на Докторския паметник има и по-евтини жилища, но цените започват от над 3000 евро и най-често са около 4000-5000 евро за квадрат. Продаваните жилища в района обикновено са след ремонт, голяма част от тях са и обзаведени. Повечето хора не искат да се занимават с майстори и предпочитат да купят имот, в който могат да се нанесат веднага. За такива апартаменти купувачите са готови да дадат по-висока цена.

Въпреки високите цени, жилищата в района на Докторския паметник остават по-евтини отколкото в Париж. В столицата на Франция средната цена на апартаментите е около 10 хил. евро на кв. м, а за луксозните жилища с гледка към Айфеловата кула искат и над 20 хил. евро на квадрат.

Хората с ограничен бюджет могат да намерят подходящо жилище в столичния квартал “Люлин”. Там цените на апартаментите са в пъти по-ниски отколкото в центъра на София. В “Люлин” може да бъдат намерени и жилища за малко над 1000 евро на квадрат. Но тази цена е за малки апартаменти, които се нуждаят от основен ремонт. Ако жилището има голяма тераса и не се нуждае от ремонт, цените и в “Люлин” са значително по-високи. Най-голямо е търсенето на двустайни и тристайни апартаменти и затова техните цени са по-високи от тези на едностайните.

И в крайните квартали на столицата купувачите предпочитат имотите ново строителство или тези, на които е направен ремонт, и в които могат бързо да се нанесат. Сред причините за това са високите цени на ремонтите. При покупката на жилище, в което трябва да се прави голям ремонт, човек трудно може да прецени още колко средства ще трябва да даде.

Освен това купувачите най-често нямат време да се занимават с майстори. Но има и хора, които са готови да купят апартамент, който се нуждае от ремонт, да го оправят и да го пуснат за продажба на по-висока цена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти