Какво развълнува света през 2019 година

Скулптурата на заек от неръждаема стомана, продадена на търг за рекордните $91,1 млн.

Появи се американски ориз в Китай, снимаха черна дупка и други интересни неща

В САЩ за първи път доставиха бъбрек с дрон

Отлитащата 2019 г. ни хвана неподготвени за много от случките, които белязаха годината завинаги. Ще запомним най-колоритните събития, заради ефекта им не само върху бъдещето, а върху развитието на човечеството като цяло. Ето и списъка на най-запомнящите се и любопитни събития през тази година:

 

Заснеха за първи път в историята как изглежда черна дупка

За първи път в историята астрономи успяха да заснемат как изглежда реално черна дупка. Международните усилия, включващи осем радио наблюдения от четири континента, нямаше да са успешни без 29-годишния компютърен учен Кейти Боуман. Тя е виновникът за забележителната снимка, показваща ореол от прах и газ, намиращ се в галактиката Месие 87, на около 500 млн. трилиона км., или 55 млн. светлинни години от Земята. Случката беляза месец април.

 

 

Продадоха скулптура за рекордните 91 млн. долара

Скулптурата на заек от неръждаема стомана от 1986 г. на американеца Джеф Кунс беше продадена на търг в Ню Йорк за рекордните 91,1 млн. долара през май тази година. Заекът се превърна в най-скъпата творба от жив автор в света. Лъскавият огромен заек без лице, който е захапал морков, е вторият в серия от три, създадени от Кунс през 1986 г. От аукционна къща „Кристис” обявиха, че това превръща Кунс в най-скъпия жив творец, задминавайки рекорда, поставен миналата година от художника Дейвид Хокни с неговата творба от 1972 г. „Портрет на артист (басейн с две фигури)”, която тогава беше продадена за 90,3 млн. долара.

 

Компасите в Гринуич сочеха на Север за първи път от 360 години

За първи път от 360 години насам през септември компасите в Гринуич сочиха на Север. През повечето време компасите не сочат към истинската посока (географския северен полюс на Земята), а вместо това сочат към магнитния полюс на Земята. Заради изместващия се магнитен северен полюс на Земята, от стотици години за Великобритания деклинацията е отрицателна, което означава, че стрелките на компаса тук са насочени на запад от истинския север.

 

САЩ продаде 40 тона ориз на Китай

Стогодишна компания, базирана в Калифорния, САЩ, в разгара на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай през юли тази година, стана първият американски производител на ориз, който изнася за Китай. Те са сключили сделка за 40 тона ориз, като споделиха, че се опитват да пробият на азиатския пазар от цели 15 години.

 

Най-големият самолет в света полетя

Stratolaunch - най-големият самолет в света полетя за първи път на 13-ти април 2019 г. Toй има размах на крилата 117 метра, а под корпуса си има космическа капсула със собствен ракетен двигател. Той е предназначен за изстрелване на ракети в космоса и има нов собственик, който не стана ясен. До 2022 г. компанията се надява да използва двукорпусния, самолет с шест двигателя в катамарански стил, за да изстреля ракети за първи път в космоса. Ракетите ще се изстрелват в орбита, след като самолетът се издигне високо в атмосферата.

 

 

 

 

НАСА изпрати две жени в космоса

Първото излизане в открития космос изцяло от жени космонавти в 61-годишната история на НАСА най-накрая се случи през октомври тази година. НАСА изпрати две жени - Астронавтките Кристина Кох и Джесика Меир на борда на Международната космическа станция (МКС). Те се разходиха в космоса, за да свържат нови по-мощни акумулатори със слънчевите панели на станцията.

 

Откриха два нови вида динозаври

Японски учени са идентифицирали нов вид динозавър от скелет, който е бил най-големият открит някога в страната, с дължина осем метра. След като са анализирали стотици кости, датиращи от 72 милиона години, екипът, ръководен от Университета Хокайдо, стигнал до заключението, че скелетът някога е принадлежал на нов вид хандрозаврид динозавър, тревопасен звяр. А в Канада беше открит нов тип летящ динозавър - научното му име означава „замръзнал дракон на северния вятър” - с размах на крилете с размер на малък самолет.

 

Доставиха бъбрек с дрон

В САЩ за първи път доставиха бъбрек с дрон. Получателят, 44-годишен мъж от Балтимор, е чакал осем години за трансплантацията, която се извършила в Медицинския център на Университета на Мериленд. Дронът е специално разработен да следи състоянието на органа и да сигнализира за изменения, имал е резервни батерии и дори парашут, за да извърши полета на 4,5 километра.

Коментари

Задължително поле