Как адвокат става натуропат и защо

Станислава Льокок ни разказва защо не е поела по пътя на американската мечта

При едва 3% шанс за зачеване и след два спонтанни аборта, пет инсеменации и неуспешна ин витро процедура тя вече се радва на двете си деца

Това преобръща живота ѝ, а в момента тя помага и на други двойки в начинанието

Станислава Льокок е натуропат, коуч по фертилитет и основател на Natural Conception Awareness. Тя е юрист по образование и работи 13 години в King & Spalding, голяма адвокатска кантора в САЩ.  Има натрупан опит в сферата за закрила на потребителя и масови искове за странични ефекти от лекарства. Майка е на две момчета, заченати естествено на 40+ години, след два спонтанни аборта, неуспешни осеменявания и ин витро процедура. Нейната история започва извън България, в САЩ, където лекарите са ѝ давали едва 3% шанс да забременее.

- Станислава, ти си натуропат, но преди това си била адвокат, как правиш толкова рязка промяна в живота си?
- Заминах за Америка на 27 години и там животът ми започна от нулата. Аз съм завършила „Право“ в България, след което в САЩ то не беше признато и се наложи да запиша и защитя дисциплината и там. 13 години работих за King & Spalding. Там защитавах фармацефтичните компании в дела за закрила на потребителя и масови искове за странични ефекти от лекарства. След толкова години в сферата за съжаление аз не успях да се идентифицирам с професията, защото винаги съм си представяла, че обратната връзка с клиента те възнаграждава за труда, който си полагал, а това там не съществуваше, тъй като клиентът беше фармацевтична компания и нямаше реална човешка връзка. Аз бях реално на обратната страна на барикадата. Работех върху искове и дела от потребители срещу фармацефтични компании за странични ефекти. Един от казусите бе за медикамент, който стотици майки са приемали през първия триместър на бременността, а страничните му ефекти причинявали сърдечни дефекти на бебенцата им, които в последствие изискват незабавна операция и това беше нещото, което много трудно преживях. Информацията по случаите бе много графична и подробно обяснена, а аз толкова много години исках да съм майка, а всъщност защитавах обратната страна. 

- Това ли беше повратната точка?
- Решението ми бе много трудно и имаше поне 5-годишен катарзис, но повратната точка беше дупката, в която изпаднах, заради неуспешна ин витро процедура и пет инсеменации преди това. Да не му се налага на човек да прави ин витро процедура в САЩ. Първо тя е изключително скъпа - около 25 хиляди долара, даже аз бях превилигирована със застраховка, която покриваше част от сумата, въпреки че до ден днешен изплащам на малки вноски остатъка от неуспешното ин витро.

- Ще ни разкажеш ли повече за натуропатията?
- Това е алтернативна медицина, която не слага диагноза и не лекува с медикаменти, не ползва фармацията за основа, а дава препоръки за промяна на основните житейски навици и полага основата си върху естествените способности на тялото да се самооздравява. До нея стигнах благодарение на трудностите, които имах със зачеването на двете си деца. Всъщност аз родих първото си дете на 40 години, а второто на 45 години. При първото за щастие попаднах на много добра ендокриноложка, която откри, че съм с диагноза ленива щитовидна жлеза и след коригирането на този проблем за щастие забременях сравнително бързо с първото ми момче. Мислех си, че след като веднъж съм коригирала проблема и следващото бебе ще стане бързо, но за да се получи, ми отне 4 години и половина, като през тези години минахме през пет вътрешноматочни осеменявания и едно неуспешно ин витро, след което аз се депресирах, изпаднах дупка, имах много въпроси „защо“ и започнах да чета и да търся отговор на всичките въпросителни, на които ендокринолозите не ми отговориха. Тогава се записах да уча натуропатия, но се оказа, че заедно с това, аз и съпругът ми можем да направим много неща, за да увеличим шансовете си за успех при естествено зачеване и след осем месеца много сериозна дисциплина бях бременна. А конвенционалната медицина ми даде едва 3% шанс за успех и ми казаха, че трябва да се обърна към донорство на яйцеклетка.

- Как обърна нещата в своя полза?
- Променихме начина си на хранене вкъщи, лично при нас се случи така, че се отказахме от глутен, захар и млечни продукти и от всякакви полуфабрикати. Направихме и детокс на домакинството, което означава да преосмислиш каква козметика ползваш.

- Помагаш ли на други майки да научат повече за естественото зачеване и възможно ли е то да се случи, ако имаш показания за репродуктивни проблеми? 
- Работата ми с двойките с репродуктивни проблеми или индивидуалните клиенти в момента протича чрез онлайн срещи, винаги имам обстойна консултация с тях при първата среща, която трае близо 90 минути, като целта ѝ е да придобия пълна представа за медицинската история на двойката, като след това преценявам мога ли да съм полезна или не.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл