Как Нидерландия храни целия свят с архитектурни иновации?

Холандия е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света и тайната на техния успех се крие, наред с други неща, в използването на архитектурни иновации.

Този рейтинг на Нидерландия всъщност е изключителен, ако вземем предвид факта, че само Съединените Щати са преди нея, които имат 237 пъти повече обработваема земя. Въпреки тази разлика, през 2017 г. Холандия е изнесла селскостопански продукти на стойност почти 100 милиарда долара и допълнителни продукти, свързани със селското стопанство, в размер на 10 милиарда долара.

Архитектурните иновации оказват значително влияние върху успеха на Нидерландия в тази област, което най-добре може да се види от въздуха. А именно, на снимките на Том Хеген, от поредицата The Greenhouse, можем да видим множество просторни оранжерии, някои от които са на площ от 70 хектара и със сигурност доминират в архитектурния пейзаж в южната част на Нидерландия. Интересно е, че тази страна има обща площ под оранжерии в размер на 93,3 квадратни километра.

В региона Вестланд, който National Geography нарича „столицата на оранжериите на Нидерландия“, оранжериите „запълват“ всяка част от пейзажа между градовете, предградията и индустриалните зони. Според техните описания, оранжериите са „огромни огледала, разположени в цялата област, които отразяват слънчевите лъчи през деня, а през нощта блестят с вътрешната си светлина“.

Във вътрешността на тези многобройни оранжерии фермерите използват технологията на хидропонните системи, както и геотермалната енергия, за да създадат изключително високи добиви с възможно най-малко потребление на ресурси. Например холандските оранжерии използват 1,1 литра вода на килограм произведени домати, за разлика от средното световно потребление от 27,3 литра за същото производство. В същото време холандските фермери произвеждат над 100 милиона домати годишно на 14 хектара, което е постигнато чрез затворена система за околна среда, където температурата, влажността и използването на пестициди са строго контролирани.

Това се постига чрез добра и устойчива архитектура. Покривите с двоен стъклопакет позволяват задържане на топлина, докато модулните стоманени конструкции позволяват лесно разширяване и регулиране на помещението, без да застрашават притока на естествена светлина.

Без пестициди и антибиотики

В началото на 2000-те години нидерландците се ангажират на национално ниво с нова форма на устойчиво земеделие. Един от най-големите резултати е пълното елиминиране на пестицидите от оранжериите и 60% намаляване на употребата на антибиотици.

С развитието на новите технологии и системи нидерландците ги следват, за да развият възможно най-добре и ефективно селското стопанство и да успеят да изхранят възможно най-голямото градско население в Холандия и по света. Този вид архитектурна трансформация в областта на селското стопанство и нарастващият стремеж към контролирано отглеждане непрекъснато ще се развиват, като се има предвид, че се прогнозира, че до 2050 г. на планетата ще живеят 10 милиарда души, спрямо сегашните 7,8 милиарда. Ще има нарастваща нужда от по-добри селскостопански добиви, но също така и изисквания за по-малко използване на вода, енергия и земя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии