На 16 февруари 2019 да почерпят

Нишан Джингозян: Голяма част българите във Великобритания няма да получат статут

ЕС с пакет от мерки в помощ на сделката за Брекзит на Тереза Мей

Брекзит е с все по-неясна съдба “Голдман Сакс” дава прогнози 50/50 за успех на премиера

НАСА обяви марсоход за мъртъв Последният му контакт със Земята бе през юни м.г.

Медведев пристига у нас на 4 март

Андрей Ковачев: Пакетът „Мобилност“ остава за следващия Европейски парламент

Тодор Чобанов: Няма недостиг на места в детските градини, проблемът е в яслените групи

Митьо Очите кацна на летище София

Мадуро преговаря тайно с Белия дом Надява се скоро да се срещне лично с Тръмп

Авторите на разследването за руския агент „Федотов”: Българските тайни служби са инфилтрирани от руското разузнаване

Столтенберг и Лавров не постигнаха съгласие по договора за ракетите

Турция ни предаде Митьо Очите

АПИ сменя пътните табели към границата със Северна Македония

Полицаи хванаха 13 афганистанци край ямболско село

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

От известно време огромна и донякъде незаслужена популярност в българския ефир придоби парчето “Защото снощи правих кекс”.

В музикално отношение то е скромно, но ритъмът е натрапчив и прилепчив, текстът – иронично смешен, а визията е подскокливо-игрива. Това между другото е перфектната рецепта за печеливши песни за “Евровизия”, но “сериозните” български композитори и певци още не са дозрели дотам.

Автор на хита е Papi Hans. Зад артистичния псевдоним се крие симпатичният млад поет Константин Трендафилов. Той е известен сред младата аудитория с емоционална лирика, а една от най-споделяните фрази от него е “За кого се сещаш, когато се сещаш за някого”, както е озаглавена и едноименната му книга с поезия.

Константин Трендафилов е един от идолите на новото поколение, изключително известен е сред тийн общността. Участието му в “Черешката на тортата” му спечели още по-голяма фен аудитория.

Палавото му парче ни дава повод да представим на нашите читатели как се прави кекс по света:

Английски

английски кекс

Продукти:
яйца – 4 бр.
кисело мляко – 1 ч.ч.
сода бикарбонат – 1 ч.л.
брашно – 15 с.л.
сол
черен пипер
ким
магданоз
копър
колбас
сирене
кашкавал

Начин на приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко, всички продукти се объркват добре брашното, яйцата, киселото мляко, черният пипер, ким, копъра, ситно нарязания магданоз, колбасът нарязан на кубчета, сиренето и настърганият кашкавал.
Сместа се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма.
Пече се в загрята фурна на 250 градуса.

Руски

руски кекс

Продукти:
3 яйца
250 гр. захар
250 гр. нарязани орехи
100 гр. стафиди
100 гр. фурми
4 супени лъжици брашно
1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
Яйцата са разбиват със захарта, а след това се прибавят брашното и бакпулверът. Фурмите се нарязват на дребни парчета, орехите се нарязват на по-едро, а стафидите се поставят цели. Плодовете бавно се прибавят към разбитата смес, леко се разбърква и тестото се прехвърля в тавичка или форма по желание (намазана с олио или покрита с хартия за печене). Пече се до суха клечка в предварително загрята до 180-200 градуса фурна.
Този сладкиш е много вкусен и поради спойката на съставките може да се реже на по-тънички парчета.

Израелски

израелски кекс

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
4 бр. яйца
1 ч.ч. олио
2,5 бр. моркови
пудра захар

Начин на приготвяне:
Намазваме формата за кекс с олио. Затопляме фурната на 180°С. В купа разбъркваме заедно всички сухи съставки (брашно, бакпулвер, сода бикарбонат, канела).
В друга купа с миксер разбъркваме яйцата и захарта. Към тях прибавяме олиото постепенно на струя, след което прибавяме сухите съставки и настърганите моркови. Разбъркваме до получаване на гладка смес.
Печем около 45-50 минути, докато кексът е готов (пробождаме с клечка трябва да излиза суха). След охлаждане поръсваме кекса с пудра захар.

 

Песента

Константин Трендафилов, как се прави кекс

Съседът ми одра колата
(но всичко е точно)
Намалиха мойта заплата
(но всичко е точно)
Откраднаха ми колелото
(но всичко е точно)
Ударих си кутрето в леглото
(но всичко е точно.)
Защото снощи правих кекс…
На плажа заваля порой
(но всичко е точно)
Животът ми е в застой
(но всичко е точно)
Майка ми не ме обича
(но всичко е точно)
Осъзнах безсмислеността на своето съществуване и илюзорността на най-дълбоките си мечти и надежди. Но всичко е точно.
Защото снощи правих кекс…
Брашно, захар, олио, яйца, сода, мляко, какао, какао. Пудра захар, стафиди, жълт кантарион, любов, гмо, набухвател, още набухвател.
Кекс, кекс, кекс, кекс, кекс…

* Материалът е от списанието „Труд Фамилия“, което излиза всяка събота и се разпространява заедно със съботния брой на вестника

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.