Калин Попеску-Търичану, председател на румънския Сенат: Протестите и у нас се финансират от Сорос

Във г-н Калин Попеску-Търичану разказа какво се случва в момента в Румъния, коментира скандалните разкрития във връзка с борбата с корупцията там през последните дни. Той сподели, че са пострадали много невинни хора и изрази разочарованието си от бездействието на румънския президент Клаус Йоханис и европейските си партньори. Днес ви предлагаме втората част на интервюто с шефа на румънския Сенат г-н Търичану, който бе любезен да приеме екип на „Труд“в кабинета си.

- Господин Търичану, бихте ли ни дали съвет, който да ни предпази от румънските грешки? Проблемът с корупцията и при нас е един от основните, а и г-жа Кьовеши бе тук по време на предизборната кампания миналата година.

- Ако имате предвид грешките, които се направиха в Румъния, тогава може да се опитате да ги избегнете. Ако ще правите институция, която да е над закона, и ако ще поставите лица, които да смятат, че са над закона, тогава ви гарантирам, че ще стигнете до същата ситуация като при нас. Лаура Кьовеши смята точно това – че е над закона. Когато беше поканена в специалната парламентарна комисия, разследваща това, което ние наричаме паралелна държава, и от която самата Кьовеши е част, тя отказа да дойде. Конституционният съд (КС) беше сезиран няколко пъти относно междуинституционалните конфликти, създадени от Държавната агенция „Антикорупция” (ДНА). И решенията на КС подчертаха много ясно, че ДНА се е намесила неправомерно, скрито и противоконституционно. Нищо обаче не стана. Както ви казах, госпожа Кьовеши се чувства недосегаема. Върховният съдебен съвет в Румъния има необходимите лостове за контрол, но той не ги използва. И е ясно, че в този случай се ражда тумор, който е голям проблем.

- Известно е, че САЩ не са харесали някои от промените във вашия Наказателен кодекс. Разбрах, че сте изпратили писмо до Департамента на Щатите, в което искате да знаете кои текстове ги притесняват. Имате ли отговор?

- Изпратихме Декларация по този въпрос, но не е задължително американците да ни пишат гледната си точка и да ни отговарят. Моята позиция и на коалицията, която представлявам, е следната. Първо, Румъния е суверенна държава. Второ, парламентът е единствената власт, която пише и приема закони, както е във всяка демократична държава. Трето, парламентът е суверенна институция на румънския народ. И четвърто, в Румъния съществуват и функционират всички процедури за контрол, що се отнася до изработването на законодателството. А това означава: когато веднъж е лансирана една инициатива, тя се обсъжда в обществото. Това предполага обществени дебати и евентуални поправки. След това се обсъжда в парламента и накрая става дума за конституционен контрол. Той се прави от КС и винаги се имат предвид и гледните точки на Венецианската комисия.

- Известни са доста случаи напоследък, в които румънски политици и бизнесмени искат политическо убежише в различни страни – Англия, Германия, в страни от Третия свят. Защо се случва това?

- Безспорно е, че редица от предприетите действия срещу бизнесмени имаха мафиотски характер – да овладеят бизнеса им. Има термин в английския език: Поемане против волята на собственика. Тоест - „Искам да ти взема бизнеса, а не да ти го закупя”. Може би поради тези съображения те са взели своите решения. Това, което се случи в икономиката на Румъния, беше постепенно отстраняване на големите фирми. И се направи, за да няма никаква местна конкуренция за компаниите, идващи отвън, или за фирми, зад които има други интереси.

- Тоест да се освободи място за големите, най-вече западни компании...

- Да. Или за други румънски компании, които се радват на услугите на паралелната държава. Корупцията, внесена от големите многонационални компании, не се разследва, защото тя минава за „добра” корупция.

- Как бихте коментирали думите на бившия президент Траян Бъсеску, който заяви, че „Румъния се управлява в мафиотски стил, контролирана от г-жа Кьовеши и генерал Колдя и те трябва да бъдат незабавно арестувани”?

- За съжаление, Бъсеску вече не се ползва с голямо доверие от страна на хората тук. Защото и Колдя – бившият оперативен директор на Румънската разузнавателна служба, и Кьовеши са неговите „деца” – той ги назначи. Той създаде една система, която да ползва срещу неговите политически съперници. И винаги така става – системата се връща като бумеранг срещу този, който я е създал. Той започна да говори за мафиотската държава, когато неговият брат, дъщеря му, внукът му – неговите роднини, бяха въвлечени в този механизъм. А дотогава нищо не казваше за това.

- Вярно ли е, че в организираните многохилядни протести в Румъния пръст имал Джордж Сорос? Имате ли информация за срещи между него и висши румънски политици?

- Това, което забелязвам, е, че са налице различни неправителствени организации, в които действат много дейци – такива като предишните партийни дейци, които имат една единствена грижа – да организират митинги, да прокарват фалшиви послания и токсични информации. Естествено, ние разкрихме, че те са финансирани от мрежата на Джордж Сорос. Румъния не е единствената страна, в която нещата се провеждаха по този начин. От Щатите до Европа тази система беше развита сериозно и постоянно.

- Резултатът от случващото се в Румъния са унищожени човешки съдби, разбити семейства. А подобна чистка сега не изглежда ли връщане към едни други времена?

- Материалните щети плаща румънската държава, тоест всеки един гражданин. Обаче страданието, разрушените семейства - за съжаление, това никой не може да върне на нито един човек.

- Това не ви ли кара да се чувствате безсилен?

- Не се чувствам безсилен. Смятам, че първото задължение, което поех, е да говоря смело пред обществото за тези неща. Трябва да помогнем гражданите да отворят очите си и да разберат за тези злоупотреби - нямам предвид само при политиците. Защото и много невинни хора бяха въведени в тази т.нар. мелница. И тук е ролята на парламента да коригира законодателните грешки. Той трябва да упражнява своите функции за контрол на правителството и, съгласно конституцията, ние разработваме и законодателството. Всичко, разбира се, трябва да бъде контролирано и да се направят необходимите корекции. Министърът на правосъдието прие много сериозно своята роля и за първи път след 10 години ще дойде пред парламента да представи доклад за дейността на прокуратурата с всички дирекции, които са там. Като представители на гражданите, ние не можем да останем безразлични спрямо тези сериозни отклонения. Те ни гласуваха доверие и е наше задължение да поправим тези неща. Затова съм оптимист.

- С кого от българските политици поддържате близки контакти, господин Търичану?

- Възприемам България и българския народ с голям респект. Имах много добри отношения със Симеон Сакскобургготски, с когото бяхме премиери по едно и също време - точно преди да приемат страните ни в ЕС. Въпреки че Румъния приключи успешно подготовката за присъединяване преди България, която закъсняваше, от Еврокомисията много ясно ми бе заявено, че няма да има различни дати, а страните ни ще бъдат присъединени в пакет. Искам да ви кажа, че ако тогава ваш премиер не беше Симеон, България нямаше да влезе в ЕС на 1 януари 2007 г. Може би щяхте да се присъедините по-късно. Вие не осъзнавате това и го казвам с цялото си приятелство към вас – свидетел съм на това с какво уважение и какъв голям респект всички европейски лидери приемаха Симеон. Той беше с една глава над всички.

Нашият гост

Калин Попеску-Търичану е роден през 1952 г. в Бyкурещ. Завъpшил е Техническия строителен институт в Букурещ, има магистратура по математика и информатика. Премиер е на Румъния в периода 2004-2008 г. Председател е на Национално-либералната партия в Румъния и вицепрезидент на Европейската партия на демократичните либерали. От 2014 г. е председател на румънския Сенат, втората държавна длъжност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта