Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Нона Йотова излови Ангела Меркел да пазарува в супермаркет (СНИМКИ)

Красимир Каракачанов: Пускането на Джок Полфрийман е гавра

Ван Дайк – от мияч на чинии до номер едно в света Най-добрият защитник на планетата направи феноменален сезон, очаква Златната топка

Гърция засилва бреговата охрана заради засилен приток на мигранти

Манди Мур става съпруга на пилот

Калин Попеску-Търичану, председател на румънския Сенат: Протестите и у нас се финансират от Сорос

Във вчерашния брой на „Труд“ г-н Калин Попеску-Търичану разказа какво се случва в момента в Румъния, коментира скандалните разкрития във връзка с борбата с корупцията там през последните дни. Той сподели, че са пострадали много невинни хора и изрази разочарованието си от бездействието на румънския президент Клаус Йоханис и европейските си партньори. Днес ви предлагаме втората част на интервюто с шефа на румънския Сенат г-н Търичану, който бе любезен да приеме екип на „Труд“в кабинета си.

– Господин Търичану, бихте ли ни дали съвет, който да ни предпази от румънските грешки? Проблемът с корупцията и при нас е един от основните, а и г-жа Кьовеши бе тук по време на предизборната кампания миналата година.
– Ако имате предвид грешките, които се направиха в Румъния, тогава може да се опитате да ги избегнете. Ако ще правите институция, която да е над закона, и ако ще поставите лица, които да смятат, че са над закона, тогава ви гарантирам, че ще стигнете до същата ситуация като при нас. Лаура Кьовеши смята точно това – че е над закона. Когато беше поканена в специалната парламентарна комисия, разследваща това, което ние наричаме паралелна държава, и от която самата Кьовеши е част, тя отказа да дойде. Конституционният съд (КС) беше сезиран няколко пъти относно междуинституционалните конфликти, създадени от Държавната агенция „Антикорупция” (ДНА). И решенията на КС подчертаха много ясно, че ДНА се е намесила неправомерно, скрито и противоконституционно. Нищо обаче не стана. Както ви казах, госпожа Кьовеши се чувства недосегаема. Върховният съдебен съвет в Румъния има необходимите лостове за контрол, но той не ги използва. И е ясно, че в този случай се ражда тумор, който е голям проблем.

– Известно е, че САЩ не са харесали някои от промените във вашия Наказателен кодекс. Разбрах, че сте изпратили писмо до Департамента на Щатите, в което искате да знаете кои текстове ги притесняват. Имате ли отговор?
– Изпратихме Декларация по този въпрос, но не е задължително американците да ни пишат гледната си точка и да ни отговарят. Моята позиция и на коалицията, която представлявам, е следната. Първо, Румъния е суверенна държава. Второ, парламентът е единствената власт, която пише и приема закони, както е във всяка демократична държава. Трето, парламентът е суверенна институция на румънския народ. И четвърто, в Румъния съществуват и функционират всички процедури за контрол, що се отнася до изработването на законодателството. А това означава: когато веднъж е лансирана една инициатива, тя се обсъжда в обществото. Това предполага обществени дебати и евентуални поправки. След това се обсъжда в парламента и накрая става дума за конституционен контрол. Той се прави от КС и винаги се имат предвид и гледните точки на Венецианската комисия.

– Известни са доста случаи напоследък, в които румънски политици и бизнесмени искат политическо убежише в различни страни – Англия, Германия, в страни от Третия свят. Защо се случва това?
– Безспорно е, че редица от предприетите действия срещу бизнесмени имаха мафиотски характер – да овладеят бизнеса им. Има термин в английския език: Поемане против волята на собственика. Тоест – „Искам да ти взема бизнеса, а не да ти го закупя”. Може би поради тези съображения те са взели своите решения. Това, което се случи в икономиката на Румъния, беше постепенно отстраняване на големите фирми. И се направи, за да няма никаква местна конкуренция за компаниите, идващи отвън, или за фирми, зад които има други интереси.

– Тоест да се освободи място за големите, най-вече западни компании…
– Да. Или за други румънски компании, които се радват на услугите на паралелната държава. Корупцията, внесена от големите многонационални компании, не се разследва, защото тя минава за „добра” корупция.

– Как бихте коментирали думите на бившия президент Траян Бъсеску, който заяви, че „Румъния се управлява в мафиотски стил, контролирана от г-жа Кьовеши и генерал Колдя и те трябва да бъдат незабавно арестувани”?
– За съжаление, Бъсеску вече не се ползва с голямо доверие от страна на хората тук. Защото и Колдя – бившият оперативен директор на Румънската разузнавателна служба, и Кьовеши са неговите „деца” – той ги назначи. Той създаде една система, която да ползва срещу неговите политически съперници. И винаги така става – системата се връща като бумеранг срещу този, който я е създал. Той започна да говори за мафиотската държава, когато неговият брат, дъщеря му, внукът му – неговите роднини, бяха въвлечени в този механизъм. А дотогава нищо не казваше за това.

– Вярно ли е, че в организираните многохилядни протести в Румъния пръст имал Джордж Сорос? Имате ли информация за срещи между него и висши румънски политици?
– Това, което забелязвам, е, че са налице различни неправителствени организации, в които действат много дейци – такива като предишните партийни дейци, които имат една единствена грижа – да организират митинги, да прокарват фалшиви послания и токсични информации. Естествено, ние разкрихме, че те са финансирани от мрежата на Джордж Сорос. Румъния не е единствената страна, в която нещата се провеждаха по този начин. От Щатите до Европа тази система беше развита сериозно и постоянно.

– Резултатът от случващото се в Румъния са унищожени човешки съдби, разбити семейства. А подобна чистка сега не изглежда ли връщане към едни други времена?
– Материалните щети плаща румънската държава, тоест всеки един гражданин. Обаче страданието, разрушените семейства – за съжаление, това никой не може да върне на нито един човек.

– Това не ви ли кара да се чувствате безсилен?
– Не се чувствам безсилен. Смятам, че първото задължение, което поех, е да говоря смело пред обществото за тези неща. Трябва да помогнем гражданите да отворят очите си и да разберат за тези злоупотреби – нямам предвид само при политиците. Защото и много невинни хора бяха въведени в тази т.нар. мелница. И тук е ролята на парламента да коригира законодателните грешки. Той трябва да упражнява своите функции за контрол на правителството и, съгласно конституцията, ние разработваме и законодателството. Всичко, разбира се, трябва да бъде контролирано и да се направят необходимите корекции. Министърът на правосъдието прие много сериозно своята роля и за първи път след 10 години ще дойде пред парламента да представи доклад за дейността на прокуратурата с всички дирекции, които са там. Като представители на гражданите, ние не можем да останем безразлични спрямо тези сериозни отклонения. Те ни гласуваха доверие и е наше задължение да поправим тези неща. Затова съм оптимист.

– С кого от българските политици поддържате близки контакти, господин Търичану?
– Възприемам България и българския народ с голям респект. Имах много добри отношения със Симеон Сакскобургготски, с когото бяхме премиери по едно и също време – точно преди да приемат страните ни в ЕС. Въпреки че Румъния приключи успешно подготовката за присъединяване преди България, която закъсняваше, от Еврокомисията много ясно ми бе заявено, че няма да има различни дати, а страните ни ще бъдат присъединени в пакет. Искам да ви кажа, че ако тогава ваш премиер не беше Симеон, България нямаше да влезе в ЕС на 1 януари 2007 г. Може би щяхте да се присъедините по-късно. Вие не осъзнавате това и го казвам с цялото си приятелство към вас – свидетел съм на това с какво уважение и какъв голям респект всички европейски лидери приемаха Симеон. Той беше с една глава над всички.

Нашият гост
Калин Попеску-Търичану е роден през 1952 г. в Бyкурещ. Завъpшил е Техническия строителен институт в Букурещ, има магистратура по математика и информатика. Премиер е на Румъния в периода 2004-2008 г. Председател е на Национално-либералната партия в Румъния и вицепрезидент на Европейската партия на демократичните либерали. От 2014 г. е председател на румънския Сенат, втората държавна длъжност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. много хубаво описание на същността на евроатлантическите ценности….

  2. и в българия ще дойде тази зараза в този час в парламента се приема новия корупционен закон и какво мислите ще стане след това румъния две признавам сороз за много изтънчен лъжец и озурпатор на държави но за това което направи в румъния дори не съм и подозирал ,,първо в украйна смятаха да направят този номер ,но не успяха и прехвърлиха фбр в румъния и за две години разбиха политиката в тази държава уж се борят с корубцията

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.