Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Мъж загина на място при тежка катастрофа на път Е-79

Хванаха товарни автомобили със сладки и сокове без документи и с изтекъл срок на годност

Стадиони вместо нов самолет на властта (обзор) Фалконът ще бъде ремонтиран в Женева

Гърция съобщи за два нови случая на коронавирус Отмени всички карнавали

Финансовият министър на Румъния получи мандат за премиер Флорин Къцу има 10 дни да предложи правителство

Дават на концесия летище Пловдив

Лондон не иска сделка с Брюксел на всяка цена Правителството обяви целите си в преговорите

Калоян Паргов, председател на БСП-София, пред „Труд“: В ГЕРБ има страх, БСП играе за победа Не е добре да попаднем в ситуацията от 2017 г., когато ни вкараха в калъпа на антиевропейска партия

Дни преди заседанието на конгреса на БСП основната интрига е Сергей Станишев ще намери ли място в листата на левицата за евроизборите. Националният съвет на партията гласува отношението към Истанбулската конвенция да е един от критериите за влизане в листата. Станишев твърдо стои зад конвенцията, която от БСП категорично отказаха да подкрепят. За интригата около листата на левицата за евроизборите, както и за местния вот и амбициите на БСП за отвоюване на кметове от ГЕРБ разговаряме с Калоян Паргов.

– Г-н Паргов, ГЕРБ казаха, че имат амбицията за 7 мандата на евроизборите. Каква е амбицията на БСП?
– Нашата цел е БСП да бъде първа политическа сила на изборите през май. А броят на мандатите е въпрос на математически изчисления и преизчисления. Естествено, колкото повече представители имаме в Европейския парламент, толкова по-ефективно ще можем да реализираме леви политики, в полза на България. А е важно и да дадем нашия достоен принос към политическото семейство, към което принадлежим като член на ПЕС. Тези избори са залог за бъдещето на Европейския съюз.

– Как тълкувате думите на премиера Бойко Борисов, че БСП диша във врата на ГЕРБ?
– По-скоро има страх, че БСП не само доближава, но и задминава ГЕРБ, според данните на социолозите. Тази положителна тенденция не бива да ни отпуска, това е много опасно. Видяхме какво ни се случи през 2017 г. и се надявам да сме си научили урока. Има и един скрит вот, който социологическите проучвания не го ловят.

– За кой скрит вот говорите?
– Това е административно-корпоративният вот, който е част от изборния инструментариум на ГЕРБ. Този вот излиза наяве едва в изборния ден.

– А кой владее циганските гласове?
– Последните десетина години, наблюдавайки ромския вот в различни секции в страната, не можем да кажем, че това малцинство гласува устойчиво в определена посока. Много по-притеснителна е тенденцията на ислямизация на тази общност, която, от гледна точка на сигурността на държавата, е много опасна. Институциите трябва много внимателно да следят този процес и заплахите, свързани с него.

– Ясни ли са вече критериите, по които ще бъдат номинирани кандидатите за евродепутати на БСП?
– На заседанието на конгреса на 26 януари, заедно с отчета на сегашните евродепутати, ще приемем платформата, с която ще се явим на изборите за ЕП. След това ще започне процесът по номиниране. А крайното решение за подредбата на листата ще бъде взето от Националния съвет.

– Чия беше идеята отхвърлянето на Истанбулската конвенция да бъде един от критериите?
– Трудно мога да кажа чия персонално е била идеята. Това е решение на партията ни. Темата дълго време беше в дневния ред на обществото, но след решението на Конституционния съд вече не е актуална.

– Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е гласувал „за“ конвенцията. Това означава ли, че той няма да намери място в листата на БСП за евроизборите?
– Не мисля, че Истанбулската конвенция може да бъде основният препъникамък. Има решение на Конституционния съд и самият Станишев заяви, че ще се съобрази с това решение. Т.е. това не може да бъде водещ критерий. Според мен водещ критерий би следвало да е отстояването на националните интереси, така както стана при обсъждането на пакета „Макрон“. Това е и най-важният критерий за оценка за свършената работа през изминалия мандат. Когато един евродепутат е допринесъл за решаване на един или друг проблем на българските граждани в рамките на Европейския съюз, тогава неговата кандидатура ще бъде оценeна положително.

– На какви хора ще заложите за Европарламента?
– На такива, които имат желание и хъс за работа, които са доказали, че могат да отстояват позиции и прокарват политики. Ако говорим за конструкцията на листата, трябва да има приемственост плюс нови лица, включително и такива, които имат европейски и световен опит. А Националният съвет ще реши кой на коя позиция да бъде поставен.

– Пак ще попитам, възможно ли е Станишев да не намери място в листата на БСП за евроизборите?
– Всичко е възможно, но да не стигаме до крайности и абсурди. Важно е след подреждането на листата да влезем в предизборната кампания единни и мотивирани за успешно представяне на евроизборите. Има няколко риска пред нас преди тях. На първо място са конфликтите в национален, регионален и местен план в партията, без значение от какво са продиктувани те. Вторият проблем е листата – т.е. как излиза БСП след подреждането й. Винаги след него е имало радостни, сърдити, доволни и недоволни. В крайна сметка трябва да осъзнаем, че такава е била волята на членовете на Националния съвет, които са били натоварени с избора. Третото нещо, което е много важно, е каква ще бъде риториката на БСП в предизборната кампания. Не е добре да попаднем в ситуацията от 2017 г., когато ни вкараха в калъпа на антиевропейска партия.

– Какво имате предвид?
– Чисто статистически 60-65% от българите имат положително отношение към ЕС и това трябва да се има предвид. Важно е в тази кампания да кажем каква Европа искаме. Не Европа на две, а от вторник и на три скорости, не на двойните стандарти на храните и детските стоки, не Европа със сегашния регионален дисбаланс, не Европа, разделена на централна и периферна част. „Да“ за една силна Европа. Европа, в която всяка нация има своето място и роля. Европа, която е глобален фактор. Европа, която може да отстоява интересите си и да бъде равностоен партньор на големите играчи като САЩ, Китай и Русия. В момента Европа е доста слаба и трудно може да влияе на един или друг световен процес.

– Защо твърдите, че от вторник Европа е на три скорости?
– Договорът за сътрудничество между Германия и Франция създава нова геополитическата ситуация. Това се случва на фона на неясната развръзка от Брекзит. Европейският съюз се променя при това в посока, която не е ясно дали е благоприятна за България и за българските граждани. Точно за това е важно присъствието на българските социалисти в ЕП.

– Ясно ли е вече какво ще е съотношението между партийната и гражданската квота в листата ви?
– Това ще бъде решено на заседание на Националния съвет. Със сигурност Изпълнителното бюро ще направи предложение. Ще има място и за гражданска, и за коалиционна квота. Какво ще е разпределението, предстои да се реши. Нормално е едно от местата в първата петица да е за гражданска квота. Това винаги сме го правили.

– Коректни ли ще са паралели между представянето ви на евроизборите и прогнозата за резултатите ви на местния вот?
– Европейските избори са завръзка, а не развръзка. Развръзката ще дойде на местните избори. Европейските избори са и тест дали страната ще тръгне към предсрочни избори, т.е. дали сегашното управление е достатъчно легитимно. Ето защо е важно представянето на евроизборите. Резултатът от тях ще е в основа на подготовката за местния вот, който за повечето хора е по-важен от този за ЕП. На местните избори БСП трябва да си върне позициите, които загуби през 2015 г. и да разшири влиянието си в местната власт. Имаме амбиция да ликвидираме монопола на ГЕРБ в областните градове.

– Приемате ли тезата на проф. Михаил Константинов, че ако ГЕРБ и Обединени патриоти имат повече спечелени мандати от БСП и ДПС, няма основания за предсрочни избори?
– Това е удобна формула, но тя дава математически, а не политически аргументи. През 2016 г. Борисов направи грешката да каже, че ако загуби президентските избори ще си подаде оставката. Сега надали ще я повтори. Друг е въпросът, дали патриотите, които днес са всичко друго, но не и обединени, ще спечелят и един мандат. Целта на подобни твърдения е да се запази властта на всяка цена. Ще се правят всякакви аритметики, за да се легитимира продължаването на мандата им.

– Набелязани ли са вече градовете, в които БСП иска да има кметове, защото в момента левицата няма в нито един от областните градове?
– Амбицията ни е да се върнем в мача, не само в София, но и във всички областни градове.

– Не си спомням кога БСП е имала кмет на София.
– БСП не е имала кмет на София, но е била първа политическа сила през 2003 г. и е имала районни кметове през годините.

– Кои са областните градове, в които БСП иска властта?
– Във всеки областен град. БСП е национално представена масова партия със структури във всяко населено място. Има региони, в които организациите са в по-добра кондиция, в други има организационни слабости, но навсякъде ще търсим максимален резултат.

– И все пак, не може да не сте набелязали градове, в които имате шансове.
– Анализът все още не е завършен, защото последен тест ще бъде резултатът от европейските избори в областните градове. Заради миграцията към големите градове през последните 30 години в тях са съсредоточени много гласоподаватели и на първо място е София. Не случайно ГЕРБ са си поставили за цел да държат електоралния ресурс, като владеят местната власт точно в областните градове. Това им даваше основание да се чувстват спокойни и стабилни. Ето защо ерозията на доверието в ГЕРБ в София е показателна и знакова – от София започна възхода им. Загубата на позициите им в столицата ще поведе ГЕРБ към краха им.

– Имате ли вече яснота на каква формула ще заложите на местните избори в София – на чисто партийна кандидатура или ще повторите играта с президента?
– Формулата, на която заложихме през 2016 г., даде своя резултат и успяхме. Дори още на първи тур в София победихме ГЕРБ. Трябва да призная, че това надхвърли очакванията ни. Очаквахме добър резултат, който да даде своя принос за достигането до балотаж, но не и чак да ги победим. Това показа, че форматът има предимства и ще работим на тази база. Преди 2 години обявихме, че тръгваме в тази посока, че ще търсим кандидатура тип Румен Радев. Не, разбира се, 1:1, със същите качества, пол и способности. Но човек, който може да вдъхне доверие на софиянци и да зададе нова посока за развитие на града. Мисля, че има не малко подходящи хора. През последните месеци все повече се увеличават желаещите да се включат в надпреварата за кмет на София с подкрепата на БСП. Това е показателно, че политическата ситуация предполага добри шансове за успех.

– Казахте, че има много кандидати, Мая Манолова сред тях ли е?
– Обсъждаме много имена. Като приключим с подреждането на европейската листа, през месец април предвиждаме да стартира процедурата по номиниране на кандидатите ни за местна власт – за съветници и кметове – общински, районни и селски. Всички, които са получили номинации, ще бъдат преценени и според това как са подпомогнали европейската кампания. Те ще имат възможност да се докажат в кампанията през май. След анализа на европейските избори, ще пристъпим към официалния избор на кандидатите, както е заложено в устава.

– Сергей Станишев каза, че ако го попитате, ще ви каже кандидатура за кмет на София, попитахте ли го?
– Той е член на градската организация, членува в една от основните партийни организации в район Възраждане. Така, че ще има възможност през април да каже мнението си. Ако го изрази публично – също ще го имаме предвид. Всички предложения са добре дошли.

– Работите ли вече по профила на номинациите за кмет на София?
-Отдавна приключихме тази процедура. Профилът е ясен – човекът трябва да е доказан мениджър, умеещ да управлява процеси и хора, доказан в своята професия. С отношение и към социалната проблематика. Все пак сме лява партия и това ще е решаващо да подкрепим даден кандидат, без значение колко близко стои до БСП. Има много хора, които не са членове на партията, но пък имат развита социална чувствителност и усет за справедливост. Профилът е насочен към професионалисти с добър административен, стопански и управленски опит. Все пак софийският кмет е четвъртият човек в държавата – след председателя на Народното събрание, президента и премиера. Да си кмет на столицата е по-различно от това да си кмет на друг град. Не малко кметове са споделяли тази констатация, защото в столицата си пред очите на всички институции и дипломатически мисии. Работата ти се оценявана ежедневно от хора, които имат изисквания и високи критерии за оценка и не е лесно да се отговори на техните очаквания. Виждаме как, особено през последната година, започна да се пропуква авторитетът на г-жа Фандъкова. Изпуска темпото и не успява да гарантира качество на извършваните дейности и това се отразява на отношението на софиянци към работата й. А тя не се изчерпва само с едно метро. То вече се счита от хората като нещо нормално, а не за голямо постижение. Хората искат да се премахнат дисбалансите в развитието на града – те са видими, особено между централната част и кварталите. Искат София да заприлича на европейски град в своята цялост, каквито са Виена, Берлин, Рим, Милано, Париж. Градове с добра инфраструктура и високо качество за живот, което е основният критерий за измерване на работа на кмета. На този етап качеството за живот в София не е задоволително. Не го казвам аз, такава е оценката, която чувам всеки ден от хората. Не е решен проблемът с детските заведения, не са санирани всички училища. Не е решен проблемът с трафика и паркирането. А мръсният въздух ни мори ежедневно, особено през зимните месеци. Общината уж беше готова с пакет от мерки, щеше да има „зелен билет“. Добре, че е вятърът – единственият фактор, която влияе върху чистотата на въздуха. Има още редица проблеми, които изискват сериозен подход и отговорно отношение, защото с „ремонт на ремонта“ и „контрол на контрола“ едва ли управляващите Столична община ще убедят софиянци, че си изпълняват задълженията и си вършат работата, за която са избрани.

– На миналите мести избори доста късно извадихте кандидатурата, поучихте ли се от тази грешка и кога ще бъдете готови с кандидат за кмет на София?
– Взехме си поука и започнахме да работим за местните избори още след парламентарните през 2017 г. Тогава пред софийския актив обявих, че започваме подготовка за местни избори, а много хора се изненадаха. Имам основание да благодаря на групата съветници за тяхната активност. Наистина се раздават и успяват да компенсират липсата на достатъчно съветници и да покрият всички теми в София с добро разпределение и дисциплина. Благодаря и на районите организации и председатели за активността. Разбира се, още много се очаква и желае от тях, защото тепърва навлизаме в решителната фаза. Ние работим активно от първия ден на мандата. Това се забелязва от ГЕРБ и видимо ги дразни, но това си е техен проблем. Решихме да компенсираме броя на съветниците – само 7 сме, с количество и качество на свършената работа в Столичния общински съвет. И резултатите не закъсняха. Хората ни се доверяват и все по-често ни търсят за решаване на проблемите им – от такива, които засягат целия град, до локални, но важни за хората от конкретния квартал или улица. През 2018 г. свършихме доста неща и положихме добра основа за 2019 г. Искаме да успеем да постигнем това, което сме си поставили като цели, за да се поздравим с подобаващ резултат на местните избори.

– За колко съветника се борите в Общинския съвет в София?
– Борим се за такъв брой съветници, който ще направи групата на БСП незаобиколим фактор в СОС. Фактор, който ще определи модела на управление на София. Местната власт има една специфика – дори да имаш кмет, без мнозинство в общинския съвет не можеш да управляваш. Тенденцията за БСП е положителна, но не искам да се ангажирам с конкретни прогнози. Амбицията на БСП е да направи пробив в София. Играем за победа. Вярваме, че можем да успеем, а колкото повече хора повярват, че промяната е възможна, толкова по-лесно ще постигнем тази цел. Това е най-голямото предизвикателство.

Нашият гост
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност международни отношения. Магистър е по европейска интеграция. Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Член е на Изпълнителното бюро на НС на БСП, председател на Градския съвет на БСП в София и на общинските съветници от групата на БСП Лява България в Столичния общински съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. ГЕРБ ттррееппери оотт стттраххх. Олее, ккаквоо ш’ппрайм?

  1. Ибрика си остава такъв за цял живот.Ти си ненормален бе.Някой пише простотии а ти още по просташки се нареждаш да праниш свирки на ГЕРБ.Какво падение.

 2. Споко, БСП! Нинова ви каза преди 1 година „Гответе се да управлявате.“ Накупихте ли костюми, къщи, яхти и скъпи коли? Бенчо Бенчев и Георги Гергов са готови, а останалите? Не забравяйте най-важното – говорихте ли с Макаров и Путин за поне един десант в София и един полк в Силистра, че да имате чии задници да лижите? Трябва да приготвите и една марионетка като говедото живков – питайте Путин, той знае кого да сложи.

  1. Прав си! Путин е пич и защитава интересите на русия, вместо да лиже зaдници като бойко борисов.

 3. Тоя се прави на политически мъжкар, нинова го пробутва за наследник. Смешник, борисов точно това възнамерява – да им пробута власт заедно с дпс, да оберат натрупалите се негативи и за пореден път да ги свалят с протести и посланици в калта а герб да се върне с ръкопляскания като единствена партия способна да управлява.

 4. Дреме му на херсонския хамстер за България. Вече излъга публично в медиите.

  1. Да не кажеш, че Путин и неговите подчинени не лъжат? Аз от тях не съм чул досега истина. Всяко изречение е 100% лъжа – истината обърната обратно.

   1. Шизи слабоумно, аз не слушам путин като теб…
    И си вземи хапчетата…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.