„Хидрострой“ с акт за нарушение заради почистването на коритото на река Вит край Боаза

Обявиха извънредно положение на Тасос и в Кавала

Купуваме половината от виното, което пием Намалява производството на бутилки със защитено наименование за произход

Европарламентът оцени „изцяло положително“ изслушването на Мария Габриел Италия иска тя да отговаря и за културата

На ход е родният фен

Лекар от Свищов предложи брак на съученичка в юбилеен школски алманах Книгата „55 + вдъхновяващи истории“ е издадена за 55-годишнината на СУ „Николай Катранов“ в крайдунавския град

Президентът Радев се срещна с посланика на Великобритания Ема Хопкинс

Стево Пендаровски в Белград: ЕС не трябва да изоставя Западните Балкани

Асоциацията на прокурорите: Недопустимо е съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор

Румънски ученици правят възстановка на Освобождението

Путин обезпокоен от космическото въоръжаване на НАТО

Виктор Орбан: „Фидес“ може да напусне ЕНП

Министър Кирилов: Няма правен мотив кандидатурата на Гешев да се прати към Конституционния съд

23-годишен мъж от Северна Ирландия арестуван във връзка с камиона-ковчег в Есекс

Френската общност посрещна новото Божоле в София

Карфиолът е истински аристократ

Наричан още цветно зеле, карфиолът е от едно семейство с броколи, зеле и къдраво зеле. Също като роднините си е много богат на витамини, особено на С, В5, В6, К, на омега-3 мастни киселини, фибри, микроелементи. Няма почти никакви мазнини и само 28 калории в 100 грама. Карфиолът има нежна текстура, затова трябва да се готви за кратко. За да не покафенее, докато се бланшира в метален съд, се добавят няколко капки лимонов сок във водата. Може да се приготви на пара за около 15 минути. Ако искате да го задушите с масло и вода, са достатъчни 7 минути. Панирането също е вкусен начин за приготвянето му. Подхожда си поднесен с чеснова майонеза.

 

Крем супа от карфиол

Необходими продукти:
30 г краве масло
1 глава кромид лук
1 стрък целина
600 г карфиол
440 мл пилешки бульон
315 мл прясно мляко
1 дафинов лист
1 стрък прясна мащерка
125 г заквасена сметана
сол
смлян черен пипер
зелен лук

Начин на приготвяне:
Лукът и целината се почистват и нарязват на дребно. Карфиолът се почиства и накъсва на малки розички. Кравето масло се разтопява в тенджерата. Лукът и целината се задушават на тих огън до омекване. Прибавят се карфиолът, бульонът, млякото, дафиновият лист и мащерката. Супата се кипва, след което огънят се намалява. Вари се 20 минути или до омекване на карфиола. Супата се охлажда за кратко и се пасира в блендер или с пасатор. Добавя се сметаната и супата се загрява, без да завира. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Поднася се топла с крутони и ситно нарязан зелен лук.

 

Шницели от карфиол на фурна

Необходими продукти:
1 голяма глава карфиол
2 яйца
1/2 ч.ч. сирене пармезан (настъргано)
2 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
2 с.л. сух босилек
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Карфиолът се измива и се настъргва. Посолява се и се оставя за 20 минути. Слага се в кърпа (или марля) и се изстисква от водата. Добавят се яйцата, пармезанът, зехтинът, босилекът, смленият чесън, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, от която се оформят 6 шницела и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 30-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поднасят се със сос по желание.

 

Печен карфиол с кайма, домати и кашкавал

Необходими продукти:
1 глава карфиол
250 г кайма
1 глава лук
1 морков
3 домата
100 г кашкавал
5 яйца
150 мл прясно мляко
магданоз
черен пипер и сол на вкус
олио

Начин на приготвяне:
Разделете карфиола на съцветия, които сложете в подмазана с олио тава. Лука обелете и нарежете ситно, моркова настържете на едро ренде, магданоза накълцайте. Прибавете така подготвените продукти при каймата и подправете на вкус. Получената комбинация разпределете равномерно върху цветното зеле. Върху нея подредете кръгчета домати. Разбийте яйцата с прясното мляко и залейте съдържанието на тавата. Изпечете ястието в загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути. След това поръсете с настърган кашкавал и върнете за 5 минути във фурната, за да се разтопи.

 

Пица с блат от карфиол

Необходими продукти:
За блата
2 ч.ч. сварен и настърган карфиол
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
зелени подправки по желание

За гарниране
3 с.л доматено пюре
200 г броколи
10 маслини
5-6 сушени домата, нарязани
10-15 каперси
4-5 слайса моцарела

Начин на приготвяне:
Карфиолът се сварява леко (пуска се във вряща вода за 10-15 мин.), без да се преварява, и се настъргва на ренде. Разбърква се с яйцето и киселото мляко и се разстила в тавичка върху намазнена хартия за печене. Пече се 20-30 минути в умерена фурна до готовност. После се изважда, намазва се с доматеното пюре и се гарнира със зеленчуците и моцарелата, може да сложите и прошуто. Запича се още 5-7 мин., докато се разтопи моцарелата. По- вкусна е, когато изчакате леко да се охлади.

 

„Пържоли“ от карфиол

Необходими продукти:
1 голяма глава карфиол
1/4 ч.ч. зехтин
2 зелени лимона (лайм) – изцеден сок
2 скилидки чесън
1 ч.л. сироп от агаве (или друг)
1 с.л. кимион
1 ч.л. сол
1/4 вр. ситно нарязан магданоз
резени лимон за гарнитура

Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете карфиола на дебели филии във вид на пържоли. Останалите цветчета може да съхраните и да използвате за супа например или да си приготвите сок. Смесете всички подправки с изключение на кориандъра. Използвайте четка за намазване и нанесете от получената смес върху „пържолите“ от карфиол. Останалата смес ще вди послужи за сос, като я оставите в тигана по време на готвенето. Запържете карфиола на средно висока температура в продължение на 3-5 минути от всяка страна. Готово е, когато карфиолът стане мек и с приятен златист цвят. Сервирайте с прясно изцеден сок от лайм, смесен с кориандър.

 

Пилешки бутчета с карфиол

Необходими продукти:
4 пилешки бутчета
1/2 глава карфиол
2 с.л. мед
1 с.л. горчица
2 с.л. соев сос
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват до готовност, а карфиолът се накъсва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода за няколко минути, докато омекне. Течният мед, горчицата, соевият сос, черният пипер и солта се смесват и се разбиват до получаването на хомогенна смес. Внимава се със солта, тъй като и соевият сос е солен. Със сместа се намазват бутчетата и карфиолът и се сотират в тиган с незалепващо покритие. Сервират се топли и се поръсват с пресен магданоз.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.