Кейт Босуърт: Не мога без книги

От топмодел до сериозна актриса

Държа да съм моногамна

Пазя личния си живот от медиите

Когато срещна някой брилянтен и невероятно талантлив артист и започвам да се притеснявам. Това още ми се случва, не го отричам

Всеки актьор е длъжен да участва в промотирането на филма, за който е подписал договор да участва. Снимаме се по корици на списания, даваме интервюта и после се опитваме да живеем нормален живот

Великолепната американска дива Кейт Босуърт развива кариера паралелно в киното, телевизията и фешън индустрията. Тя е талантлива актриса и топ модел с шампионско минало в конната езда. Представете си тази изящна дама в конно състезание – това е картина на аристократичната сексуалност и естествената еманципация без излишни и модни феминистки простотии. Кейт прави удар още в тийнейджърска възраст с ролята си в “Повелителят на конете”, където партнира на Робърт Редфорд. После се затвърждава като талант с “Помни титаните”, а със “Синьо влечение” вече е млада звезда. Босуърт участва в независими филми и комерсиални продукции. Не я е страх да експериментира и рискува. Тази година ни предстои да я гледаме в “Дяволът си има име”.

- Кейт, разкажете малко за новия си филм “Дяволът си има име”?

- Филмът е черна комедия и ще изследва историята и мащаба на петролния бизнес през призмата на конфликт между петролен предприемач и фермер. Ше засегнем много от важните въпроси, които изникват, когато говорим за петрол, но идеята ни е да представим темата в естетическия ключ на черния хумор, абсурда и сатирата. Режисьор е големият актьор Едуард Джеймс Олмос, който всички познаваме от шедьовъра на сър Ридли Скот “Блейд рънър”. И от много други филми, разбира се. “Дяволът си има име” разчита на много силен актьорски състав – Хейли Джоел Осмънт, Мартин Шийн, Дейвид Стратеърн и Алфред Молина. За мен беше привилегия и удоволствие да бъда част от такъв престижен екип и такъв интригуващ проект. Нямам търпение да видя реакциите на публиката.

-Вие често сменяте цвета на косата си. Как се харесвате най-много?

-Мисля си, че хората ме възприемат по-сериозно, когато съм брюнетка. Не знам, може би това се дължи на обществения предразсъдък към блондинките. Все още съществува стереотипът за глупавата блондинка. Разбира си, в киното отношението е малко по-различно, но при всички положения няма как да избягаме от всички предразсъдъци и стереотипи. Другият важен момент е свързан със себеусещането. Толкова по-различно се чувствам, когато сменя цвета на косата си. Все едно съм друг човек. Наистина намирам това за особено забавно преживяване. Истината е, че обичам да сменям цвета на косата си и нямам един единствен любим вариант.

-Какво ви даде актьорската професия?

-Актьорската игра е житейско приключение и преживяване. Тя е път на себепознание и помъдряване. Научавам толкова много неща всеки път, когато правя филм. Известността върви с работата, но аз я приемам, защото извличам прекалено много ползи от професията. Помня, че в началото ми беше невероятно смущаващо и в същото време страшно забавно, когато гледах филм с родителите си. Филм, в който аз участвам и има любовни сцени, например. Техните реакции, когато целувам мъж на екрана са безценни.

- А какво Ви взе известността?

- Славата неизменно отнема част от личното пространство, от анонимността на човека в морето от хора. Всеки актьор е длъжен да участва в промотирането на филма, за който е подписал договор да участва. Снимаме се по корици на списания, даваме интервюта и после се опитваме да живеем нормален живот. Аз се старая да пазя личния си живот от медиите. Но при всички положения е лудост да си част от този свят. И аз не бих искал да добавям още повече лудост. В този бизнес може да ти се завърти и главата, и сърцето. Но целта е да останеш верен на себе си.

- Какво Ви е мнението за професионалната филмовата критика, четете ли рецензии на филмите, в които участвате?

- Критиката е част от нашия свят. Независимо дали ни харесва или не, винаги ще има хора, които ще изказват положителни и отрицателни мнения за работата ни на екрана. Разбира се, чистата омраза и лошото отношение не са особено здравословни, но аз гледам да не задълбавам в професионалните или аматьорски рецензии. Особено в епохата на социалните мрежи. В същото време е важно за един артист да се запознае поне с част от критичните аргумените за своите изпълнения. Срещата лице в лице с критиката ни прави по-силни и по-добри.

- Интересувате ли се от театър, бихте ли се посветили на сцената?

- Не мисля, че е моята чаша чай. От една страна бих искала да изляза на сцена, но от друга там съществува съвсем друг вид напрежение и нервност.

- Каква е рецептата Ви за успешна романтична връзка?

- Гордея се с факта, че поддържам добри отношения с повечето от бившите ми гаджета. Има нещо удовлетворявашто в това да останеш близък приятел, с човек, с когото си бил в интимна връзка. Моята майка все още поддържа чудесни отношения с първия си съпруг. Харесва ми идеята да пренесеш една връзка в друга форма и да продължиш да имаш нещо общо с човек, който не ти е безразличен. Лично аз държа да съм моногамна. Никога не съм била твърде самоуверена във връзките и с мъжете. Дори преди бях нещо като социална смотанячка. Най-важното в една връзка е да дадеш нужното количество свобода на партньора си и да не поставяш под напрежение. И да не се преструваш. Преструването винаги води до усложнения.

- От малка работите с големи звезди. Прави ли Ви вече впечатление, когато срещнете холивудска икона?

- Вече не се стряскам от големите звезди, но изпитвам огромно уважение пред таланта на актьорите, с които работя. Имала съм щастието да участвам във филми редом до някои от любимите си изпълнители и това ме е обогатило толкова много като човек. Когато срещна някой брилянтен и невероятно талантлив артист и започвам да се притеснявам. Това още ми се случва, не го отричам.

- Без какво не можете да живеете?

- Обожавам да чета. Не мога без книги. Просто не мога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта