Кириакос Мицотакис - Политик от класа

Мицотакис си е Мицотакис. Гръцки политик, министър-председател на Гърция от 8 юли 2019 г. Под негово ръководство партията “Нова демокрация” спечели мнозинство на изборите на 7 юли за първи път от 2009 г. Произхожда от семейство на политици и е потомък на сестрата на Елефтериос Венизелос. Правнук е на политика Костис Мицотакис, внук на Кириакос Мицотакис и брат на бившия външен министър Дора Бакояни. Неговият племенник е кметът на Атина Костас Бакоянис.

“Съдете за мен по CV-то, а не по името ми”, обича да казва Кириакос Мицотакис, който показа на гърците, че държи на християнските ценности и се закле върху Библията през 2019 година, когато стана премиер.

Роден е на 4 март 1968 г. в Атина. Семейството му е една от най-влиятелните политически династии в южната ни съседка. Баща му Константинос Мицотакис е от най-дългогодишните гръцки парламентаристи, гръцки премиер между 1990 и 1993 г. и почетен президент на “Нова демокрация”.

Кириакос е само на няколко месеца, когато семейството заминава в самоизгнание в Париж, тъй като бащата е персона нон грата за военната хунта. Връщат се в родината през 1974 г., когато демокрацията е възстановена.

Кириакос Мицотакис завършва Атинския колеж през 1986 г. и продължава обучението си в САЩ. Учи социални науки в Харвардския университет, който завършва с най-високото отличие “summa cum laude”, където е удостоен с “Hoopes” и “Tocqueville” за дисертацията си за американската външна политика спрямо Гърция. Продължава обучението си в Станфордския университет в областта на международните икономически отношения и го завършва в Harvard Business School в областта на бизнес администрацията.

Връща се в Гърция да отбие военната си служба в авиацията, след което отново заминава за САЩ за магистратура.

Преди да се занимава с политика, той е работил десетилетие в частния сектор в Гърция и в чужбина. Бил е финансов анализатор в Chase Investment Bank и консултант във водещата консултантска фирма McKinsey в Лондон.

След завръщането си в Гърция работи като главен инвестиционен изпълнителен директор в Alpha Ventures на Alpha Bank, а след това се премества в Националната банка на Гърция, където работи като главен изпълнителен директор на National Business Holdings в продължение на три години. За своята професионална дейност има отличия, най-важното от които е наградата му през 2003 г. от Световния икономически форум като “Глобален лидер за бъдещето”.

През 1997 г. се жени за Марева Грабовски, с която имат три деца - две дъщери и син. Кириакос се среща със съпругата си в Харвард и веднага е запленен от чара є. Малко след сватбата им на бял свят се появява София. След това се раждат синът им Константинос, а после и втората им дъщеря Дафни. Двойката се разделя през 2008 г., но през 2013 г. отново се събират.

Кириакос Мицотакис излиза на политическата сцена за първи път на изборите на 7 март 2004 г. По традиция става част от “Нова демокрация”. Партията е създадена през 1974 г. след падането на военната хунта в Гърция. Получава най-много гласове от който и да било друг депутат и триумфално влиза в парламента. Оттогава на всички избори получава депутатско място. До изборите през 2012 г. е ръководител на политиката за околната среда на “Нова демокрация”.

Участвал е в десетки конференции за околната среда в Гърция и в чужбина, сред които международните конференции на ООН за изменението на климата в Бали, Познан, Канкун и Копенхаген. През юни 2013 г. става министър по административната реформа и електронното управление в правителството на Андонис Самарас. На 10 януари 2016 г. е избран за лидер на “Нова демокрация”.

Говори английски, френски, немски и е издал книгата “Спътниците на външната политика”.

 

Предлага много сериозни реформи

Гърция за първи път от 19 години провежда редовни избори. Всички останали от 2004 година насам бяха предсрочни. Реформите, които Кириакос Мицотакис предлага, са толкова сериозни, че му трябва стабилна изпълнителна власт. А и самото общество трябва да се реформира.

Димитър Гърдев, международен анализатор

 

За щастие е начело на правителството

За щастие на Гърция, за щастие на гърците, за щастие на гражданите на тази страна начело на правителството е Кириакос Мицотакис, който е единствен.

Василис Контозаманис, гръцки политик, съветник на премиера по здравните въпроси

 

Гръцкият народ направи мъдър избор

Поздравления за Кириакос Мицотакис и ръководената от него “Нова демокрация” за категоричната победа на парламентарните избори в Гърция! Гръцкият народ направи мъдър избор и даде мнозинство на дясноцентристките политици, за да продължат икономическият растеж и стабилизирането на страната.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

 

Изпълни 80% от обещанията си

Смятам, че Кириакос Мицотакис има план. През всичките години, в които гласувам, за пръв път съм свидетел на това политик да е изпълнил 80% от това, което е обещавал предизборно.

Георгиос Адамопулос, избирател от Атина

Почива с приятели във вилата си на остров Крит

Кириакос Мицотакис има петима близки приятели от около тридесет години, с които поддържат връзки от годините обучение в Атинския колеж. Всяко лято петимата прекарват една седмица ваканция в къщата на семейство Мицотакис на остров Крит. Повечето от въпросните приятели са бизнесмени. Обикновено се шегуват с носовете им, с височината им и с това колко бели коси има всеки. Въпреки че използва TikTok, за да се свързва с младите хора, гръцкият премиер няма приложението на мобилния си телефон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети