Китайска Tesla

Китайската компания Nio представи електрическата лимузина ET7, която с техническите си характеристики превъзхожда сериозно Tesla Model S.

Електрическата лимузина Nio ET7 минава 1000 км с едно зареждане

Мощност 648 к. с.

Китайският вариант на Tesla слага в малкия си джоб оригинала, поне що се отнася до технически характеристики. Най-късно до една година производителят на електромобили Nio от мегаполиса Шанхай ще пусне на пазара лимузината ET7, която прилича на американската Tesla Model S и впечатлява с огромния си ресурс.

Солидна батерия с капацитет 150 киловатчаса във върховия вариант позволява на китайския автомобил да измине повече от 1000 км без презареждане. Гигантският пробег е сериозно предимство в конкуренцията с останалите електромобили, които не могат да се доближат до тази стойност. Разработената от Nio твърда батерия работи без течен електролит (за разлика от литиево-йонните) и предлага тройно по-висока енергийна плътност, по-кратко време за зареждане, по-добра безопасност и по-компактни размери.

Производителят Nio започва да изгражда в Китай мрежа от 500 станции, където собствениците на лимузината ET7 бързо ще могат да заменят батерията си с вече заредена. Така се елиминира неудобството от по-дългото чакане за зареждане на изпразнена батерия с ток. Във всяка станция ще има налични заредени батерии, готови за инсталиране. Купувачите на модела ще имат избор между различни по мощност батерии с капацитет 70, 100 и 150 киловатчаса.

Електромобилът ET7 с дължина 5,09 м се задвижва от два мотора. Предният е с мощност от 245 конски сили, а задният - с 407 конски сили. Системната комбинирана мощност възлиза на 648 конски сили и гарантира зашеметяваща динамика. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 3,9 секунди.

Футуристично оформеният интериор в електрическата лимузина е съчетан с хайтек функции и изкуствен интелект. Високоскоростен процесор извършва над 1000 операции в секунда и обработка на 8 гигабайта данни. Основно място в интериора заема 12,8-инчов екран. Цените на модела са в диапазона 50 - 70 хиляди евро.

Коментари

Задължително поле