Китай обвини Тръмп, че захвърля отговорностите си към СЗО

Снимка: Twitter/Архив

 Пекин американския президент Доналд Тръмп, че очерня Китай и е „захвърлил отговорностите“ към Световната здравна организация (СЗО), след като американският президент заплаши, че ще изтегли окончателно САЩ от здравната служба на ООН, предава AFP.

Както отбелязва френската агенция, САЩ и Китай изостриха силно взаимоотношенията си на фона на обвинения за произхода на пандемията от новия коронавирус и търговските си противоречия, а последно Тръмп заплаши да прекрати отношенията на Вашингтон със СЗО, защото първоначалната й реакция на епидемията е била неадекватна, което е причинило икономическо опустошение и е струвало животите на много хора из целия свят.

Освен това в понеделник американският президент заяви, че СЗО е „марионетка на Китай“ преди да съобщи в Туитър , че е изпратил писмо до генералния секретар на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус, с което го заплашва да превърне временното замразяване на вноските на САЩ в постоянно.

В отговор Китай обвини Тръмп, че се опитва да „очерни Китай: и да „изостави отговорностите и да се пазари за международните задължения към СЗО“, заяви говорителят на външното министерство Жао Лян.

„Отвореното писмо на американския лидер, което споменахте, е пълно със намеци, „може би“ и „ако“ и цели да използва съмнителни методи, за да заблуди обществото и да послужи за очерняне на антивирусните усилия на Китай. То цели да свали отговорността за неадекватния отговор (на кризата) на самите САЩ“, заяви говорителят на китайското МВнР.

„САЩ се опитват да използват Китай, за да му хвърлят отговорността и да се пазарят за международните си задължения към СЗО. Това изчисление е погрешно и САЩ са си избрали грешната мишена“, добави той.

Жао добави, че САЩ отклоняват вниманието от собствените си „неадекватни контрол и превенция“ срещу вируса.

Повече от 317 000 души са умрели от COVID-19 от близо 4,8 милиона инфекции по целия свят, а правителствата се борят да овладеят вируса, докато търсят начини да реанимират своите и чуждите икономики. „Франс прес“ отбелязва, че САЩ имат много повече жертви и заразени от която и да е друга държава и поставеният под натиск Тръмп обвинява СЗО за това, че в началото не е направила достатъчно, за да предотврати разпространението на COVID-19 по целия свят.

„Единственият път напред за СЗО е да демонстрира, че е независима от Китай“, гласи писмото на американския президент до Тедрос.

Китай от своя страна призовава САЩ да „спрат да прехвърлят вината“ и вместо това да се фокусират върху собствените си проблеми с вируса. Преди това в понеделник от СЗО обявиха, че ще започнат независимо разследване за действията си в хода на пандемията от коронавируса. Пекин яростно отрече твърденията на САЩ, че е омаловажил заплахата, а китайският президент Си Дзинпин повтори на Световната здравна асамблея, че нацията му е била „прозрачна“ през цялата криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия