Китай посочи Италия като първоизточник на коронавируса

Китай използва ново проучване за ранно, скрито разпространение на коронавируса в Италия, за да оспори твърденията, че заразата е тръгнала от Ухан.

Китайските държавни медии цитират изследване на Италианския национален институт по ракови заболявания доказва, което доказва, че инфекцията вероятно е започнала в Италия, а не в Китай, пише британският вестник „Таймс“. "Това за пореден път показва, че търсенето на източника на вируса е сложен научен въпрос, който трябва да бъде оставен на учените", заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Световната здравна организация призна, че вирусът може да е "циркулирал тихо другаде", преди да бъде открит в Ухан. Много учени обаче са скептични към констатациите от италианското проучване, а други отбелязват, че не се изключва коронавирусът все пак да произхожда от Китай.

"Знаем, че Китай забави обявяването на епидемията, така че не е известно кога е започнал там, а Китай има много силни търговски връзки със Северна Италия", каза Джовани Аполоне от Националния институт по ракови заболявания в Милано пред „Таймс“.

Коментари

Задължително поле