Кланът Тръмп и неговият невероятен патриарх

Тръмп със своето голямо семейство

Върл плейбой, кандидат-президентът си пази безмилостно и трите семейства

Доналд Джуниър и Джей Ди Ванс – младите лидери на Републиканската партия

Кай Тръмп: Много хора се мъчат неистово да превърнат живота на моя дядо в ад, но той е все така накрак и непоклатим. Дядо, ти си страхотен извор на вдъхновение!

Вече три съботи, както тази и през следващите два съботни дни, чрез сглобка на текстове от американския, италианския и френския печат, правим опит да се разходим из „Планетата Тръмп“ с цел да я опознаем и разберем малко повече. И за да поумуваме върху въпроса дали ако бяхме американци, щяхме да пуснем на 5-ти ноември бюлетината за Доналд Тръмп или за Камала Харис?

На миналия 17 юли вечерта към 50 хиляди делегати на Националния конгрес на Републиканската партия и нейни симпатизанти от цяла Америка изведнъж изпаднаха в умиление. Половината бяха в огромната зала на центъра за спортни и обществени прояви „Fiserv Forum” в най-големия град на северния щат Уисконсин - Милуоки, останалата част пред големите екрани наоколо, като до оня момент на разнежване всички бяха настроени доста ентусиазирано, даже войнствено. Но борбеният им ищах започна да се изпарява и да преминава в мълчаливо възхищение, щом на сцената се появи със сияещо загоряло лице и походка на манекенка стройно и красиво момиче в бяла секси рокля. А когато нейният баща - Доналд Тръмп - младши, я представи и каза името ѝ Кай, делегатите и симпатизантите започнаха да ръкопляскат, като само след минута залата и пространството около нея се разтресоха от истинска аплодисментна бомба.

Защото красивата като всички жени от „Клана Тръмп“ седемнайсетгодишна девойка бе обявила пред микрофона: „Много хора се мъчат неистово да превърнат живота на моя дядо в ад, но той е все така накрак и непоклатим. Дядо, ти си страхотен извор на вдъхновение!“ Последва съвсем чистосърдечното: „Медиите карат дядо ми да изглежда необяснимо различен човек, но аз го познавам такъв, какъвто е. Той е много грижовен и любящ. Дядо наистина иска най-доброто за тази страна и ще се бори всеки ден, за да направи Америка отново велика!" Когато ръкоплясканията лека-полека секнаха, мнозина – и жени, и мъже, започнаха да трият скришом появилите се в очите им сълзи. Виновникът пък за тях - номинираният от участниците във форума за кандидат-президент на републиканците и едва избягнал куршума само три дни по-рано Доналд Тръмп, бе засечен от камера да казва на съседа си – губернатора на щата Северна Дакота - Дък Бъргъм: „Много е добра!“.

Прегърната силно от баща си - най-големият син на бившия и евентуално бъдещ президент на САЩ, за нула време Кай се превърна не само в атракция на вечерта, но и в очарователния актив занапред на дядо си. Роля, поета през 2016 г. и играна успешно през цялото му президентство от неговата дъщеря Иванка, която също присъстваше на конгреса в Милуоки заедно със съпруга си Джаред Кушнър, но сега съвсем дискретно. Всъщност по време на тридневния шеметен форум, превърнал се в неописуемо тържество на „тръмпизма“, семейството на кандидат-президента бе непрекъснато под светлината на прожекторите. На практика нищо ново, тъй като още от 2016 г. тази „разширена фамилия“, заформена от трите последователни брака на Доналд Тръмп, е непрекъснато в центъра на медийното внимание.

Синовете на милиардера Доналд-младши и Ерик

Но в Милуоки семейството изплува в друга светлина, още по-щедра и по-бляскава отпреди, сякаш бе излязло от страниците на лъскаво модно списание. И с една истинска новост, появила се бледа, бледа в началото на тази година, но набрала страхотна скорост на конгреса и след него. Става дума за ангажирането в мисията на Тръмп на двамата му големи синове – 46-годишният Доналд-младши, който заедно с бившата си жена Ванеса е родител на Кай и 43-годишния Ерик. В Милуоки те също събраха върху себе си както „откосите“ на прожекторите, така също и очите на всички делегати и симпатизанти. Може би защото рисуваха под път и над път, с още по-катастрофални „тръмпистки акценти“ от тези на баща им, картината на една Америка на ръба на хаоса. На конгреса бяха посрещнати с аплодисменти и словата, които произнесоха съпругата на Ерик - Лара Тръмп, която е съпредседател на Републиканския национален женски комитет и минава за приказлива блондинка, както и Кимбърли Гилфойл – сегашната спътница в живота на Доналд-младши, с латино корени. Тя е известна като „медийна личност“, въпреки че не е журналистка, защото е постоянно присъствие в консервативните социални мрежи, където критикува безспир мигрантската политика на демократите. Виж, съпругата на кандидат-президента - Мелания, тя не взе думата в Милуоки и се изяви там повече в ролята на изящна и загадъчна статуя. Може би и защото знойната словенка все още пази лошите спомени от 2016 г., когато беше обвинена, че в речта си при тогавашната номинация на Тръмп била изплагиатствала Мишел Обама. Но изглежда Мелания бе завладяла предварително делегатите на форума на републиканците с публикуваното от нея веднага след стрелбата на 14 юли срещу съпруга ѝ сърцераздирателно писмо, в което призоваваше американците да се обединят около него, пък и не само. А разпространената от медиите след края на конгреса снимка, „запечатала“ груповия образ на едно някак обновено „кралско семейство“, според политическите наблюдатели на Америка демонстрираше мощта и единството на голямата фамилия зад нейния бурен и уникален „патриарх“.

„Политиката в Америка е много брутална, това е кървав спорт и ето защо семейството на Тръмп защитава със зъби и нокти членовете си начело с неговата „глава“, както всъщност почти винаги е било и трябва да бъде във фамилията на виден политик“ - отбелязва бившата коментаторка на телевизията на Рупърт Мърдок „Fox News“ - Моника Кроули. Тя е смятана за приятелка на Тръмп и бе заместник-министър на финансите по време на първия му мандат в Белия дом. Та, според нея, за разлика от френската републиканска традиция или авторитарната руска, където семействата на водещите политици рядко се появяват в обществото заедно с тях, политиката в Америка почти винаги се върти от целокупното семейство, то е „клан“ в най-положителния смисъл на думата. В този дух всички помнят Кенеди - княжеското семейство „par excellence“ на Америка и ролята в него на Джаклин Кенеди и Боб Кенеди - здравата опора на президента Джон Фицджералд Кенеди. Същата сплотеност в името на властта е също така ясно видима в семейството на Бил Клинтън и в „династията Буш“, като според Моника Кроули „тази традиция датира от началото на Америка, когато Марта Вашингтон, съпругата на нашия първи президент, беше нейният най-голям поддръжник“. И съвсем естествено „фамилията Тръмп“ не е изключение, макар и в нея да се намират „гнили ябълки“. Защото приказната семейна „картинка“ неотдавна бе смутена от Мери – дъщерята на по-големия брат на бившия и може би бъдещ президент на САЩ. Ами, тя обвини в злобна книга чичо си, че бил ограбил семейното наследство и бил изградил финансовата си мощ с полагащи се на неговите роднини пари. Може би преценявайки „браздата“ като обещаваща, братът на Мери - Фред III, преди няма и два месеца заора в нея, напълвайки цяло томче с обиди и претенции към Доналд Тръмп. А за мнозина американци връх на нахалството му стана неговата изцепка, че щял да гласува за Камала Харис, ама все пак щял да отиде на встъпването в длъжност на чичо си, ако той го поканел...

В интерес на истината Доналд Тръмп – ужасното някога според медиите отвъд Океана дете на Ню Йорк, където любовните му похождения, последователните му бракове и разводи изпълват години наред първите страници на списанията за знаменитости, не може да бъде смятан за точното олицетворение на римското понятие „pater familias“. Тоест, за безгрешния „баща на семейството“, всевластната негова безгреховна „глава“. Но строгостта в управлението на фамилните дела, която „The Donald” наследява от баща си Фред, съчетана със здравия разум на жените, с които последователно минава под венчило, успява да задържи семейното сцепление и позволява на децата му да оцелеят психически и морално във връхлетелите го политически и лични бури. „Семейството на Тръмп е мощен политически аргумент за него, защото обикновено съдим за характера и ценностите на даден човек чрез неговите деца“ - отбелязва Моника Кроули. „Фактът, че наследниците на Тръмп са добре възпитани, активни и практични хора, говори много за родителите“ – обяснява журналистката пред интервюирали я колеги, подчертавайки - „Тръмп е много близък с трите си деца от брака му с неговата първа съпруга Ивана, но също и с Тифани - трийсетгодишната дъщеря от съжителството му с манекенката Марла Мейпълс. Видяхме също така, че 18-годишният Барън, който му роди Мелания, направи с негова помощ през юли многообещаваща и интелигентна политическа изява.“ За журналистката тази настанила се в разширеното семейство хармония се дължи както на толерантността на Мелания, така също и на добрите отношения, които Доналд Тръмп винаги е поддържал с бившите си съпруги Ивана и Марла, подкрепили и двете с ентусиазъм впускането му през 2016 г. в голямата политика. Като Ивана, за съжаление починала преди две години при домашен инцидент, дори отпразнувала през 2008 г. брака си с италианеца Росано Рубиконди в компанията на бившия съпруг и в неговото прочуто имение в Палм Бийч - „Мар-а-Лаго“!

Първата му съпруга Ивана

Но няма да са излишни още няколко думи за ролята на жените в предприемаческата и политическата кариера на Тръмп, защото те винаги са били негов непоклатим гръб. Доналд е на 30 години, когато през 1976 г. среща избягалата от комунизма красива чехкиня Ивана Зелничкова, която е ски-шампионка и от време на време се изявява като модел. Тя е асертивна личност, тоест стабилна, спокойна и уравновесена млада дама, която отговаря напълно на представите му за съпруга - „такава жена, на която можех да разчитам спокойно у дома“ - пише Тръмп в книгата си „The Art of the Deal“ /“Изкуството на сделката“ в превод/. „Тя беше силна личност“ – казва и Моника Кроули, подчертавайки, че Тръмп винаги е харесвал „силни, независими жени“. Двамата се женят през 1977 г. в протестантската църква „Marble Collegiate“ в Ню Йорк, където служи пастор Норман Пийл.

Божият служител е възхитен от Тръмп заради „силата на позитивното му мислене“ и ще остане близък на семейството до края на дните си. А животът на двамата младоженци изведнъж става златна мина за светските медии, които го раздухват яко, давайки така хляб на сценаристите на не един и два американски телевизионни сериала за богаташите на Манхатън и въобще на Америка. Интелигентна и нетърпелива да поеме отговорност, Ивана помага много на Тръмп в бизнеса му, като междувременно му ражда три прекрасни деца. Фараонските проекти на магната за строителство на казина в Атлантик Сити, както и многобройните му романтични приключения, все пак успяват да разклатят семейството. И когато Доналд среща младата актриса и модел от щата Джорджия Марла Мейпълс, бракът експлодира. Ивана държи твърдо на децата си, които ще отгледа, но няма нищо против вече бившият ѝ съпруг да продължава да се вижда с тях, когато си поиска, както и да ги води на строежите си. Така, както правел навремето баща му с него, поверявайки им постепенно отговорности в империята си за недвижими имоти. Междувременно Тръмп се жени за Марла през 1993 г. и двамата изживяват продължил пет години бурен роман, а през 1997 г. той се влюбва от пръв поглед в Мелания Кнаус - младата словенска красавица, която среща в клуб, където има среща... с друг модел!

Тя е до него през 1998 г., когато Доналд погребва баща си – починалият на 96 години Фред Тръмп. Момент, който Тръмп описва в книгата си като „най-трудният в живота ми“, но който го прави и „патриарх“ на фамилията. За Мелания той се жени през 2000 г. в имението „Мар-а-Лаго“, а по-късно Моника Кроули ще натърти: „Никой не подкрепя президента Тръмп повече от Мелания, защото тя му казва истината“. А как техният брак оцелява след униженията от съдебните дела срещу Тръмп на стриптийзьорката Сторми Даниелс и след още плейбойски афери на милиардера, остава дълбоко пазена тайна. Но когато Тръмп започва президентството си през 2017 г., не е Мелания тази, която е непрекъснато до него, а дъщеря му от Ивана – Иванка. Държавният глава я прави негов пръв политически съветник – „мозък зад трона“ според запознати, кандърдисва да му служи и зетят Джаред, който е ортодоксален евреин с много връзки в Близкия Изток. Но сега, преди евентуалния втори мандат на таткото, Иванка няма амбиции за завръщане в Белия дом и често заявява пред репортери, че желае да се посвети единствено на образованието на трите си деца.

Дъщерята на Доналд Тръмп Иванка

Същото обаче не може да се каже за Доналд Младши, който изглежда най-изкушен от политиката. Особено след като брат му Ерик обеща на всеослушание в Милуоки да се заеме изцяло с управлението на семейната империя, ако баща му спечели вота на 5-ти ноември. На конгреса най-големият син на Тръмп съвсем се впусна в политическите води, като изрази „гордост" от това, че е част от "великото политическо движение", инициирано от баща му, приветства горещо и избора на Джей Ди Ванс за кандидат за вицепрезидент. Тогава не един и двама републиканци видяха в двамата мъже победоносното младо поколение на партията си, чийто символ е мощен, но същевременно и весел, оптимистично гледащ напред слон. Да не забравяме и Кай Тръмп, нали?!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл