10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Кметът Иван Портних: Пролетта във Варна ще бъде сезонът на ремонтите

????????????????????????????????????

– Рекорден бюджет на Варна за 2017 – без вдигане на данъци и без нови заеми! Какви са изводите, г-н Портних?
– Изводът е, че Варна се развива! Около 300 млн. лв. вложихме през изминалите две години и половина в проекти за мобилност, подобряване на градската среда, за образователна и културна инфраструктура. Тази година имаме рекорден бюджет с макрорамка от 270 млн . лв. Ако прибавим и финансирането, спечелено от европейските програми, размерът на средствата, с които ще оперираме, надхвърля 420 млн. лв. Градът никога не е разполагал с толкова сериозна финансова опора – и то без увеличение на местните данъци и без поемане на дългове. За сравнение – през 2012 г. бюджетът на Варна е бил 187 млн лв. Важен приоритет за нас остава образованието, за което сме осигурили 104 млн. лв. Ще инвестираме 35 млн. лв в пълното обновяване на 7 училища, 3 професионални гимназии и 3 детски градини, за да създадем модерна среда за обучение. По данни на НСИ през 2015 г. Варна и регионът са на второ място по преки чуждестранни инвестиции в страната, веднага след София. Туристическият бранш отчетe много силен сезон, а записванията за лято 2017 към момента само от Германия гарантират двуцифрен ръст на туристи. Индиректен показател за развитието на града е и агресивната политика на нискотарифните авиокомпании – 5 обявиха, че пускат целогодишни полети до 10 нови дестинации от летище Варна. Това са отлични възможности за бизнес, туризъм и развитие на проекта „Варна – дестинация 4 сезона“.

– Какво предвижда инфраструктурната програма на общината?
– Последователни сме в обновяването на градската среда. Направихме сериозни инвестиции в централната зона, сега влизаме в кварталите. Предвидили сме над 100 млн. лв. за ремонт и изграждане на булеварди, улици, тротоари, паркове. Проектите са готови, процедурите са на финала, през април машините влизат на терен.

– Кои са обектите, предвидени за ремонт?
– Обектите са много и са разположени във всички райони на Варна – ул. „Студентска“, ул. „Цар Борис III“ – за Виница; бул. „Ян Палах“ – от ул. „Зюмбюл“ до ул. „Прилеп“, ул. „Ана Феликсова“ и кръстовището на бул. „Цар Освободител“. Продължаваме пробива на бул. „Левски“ – между бул. „Сливница“ и бул. „Владислав“ . Готово е временното кръгово кръстовище на бул. „Република“ , защото започваме разширение на булеварда, за да облекчим трафика към Западната промишлена зона и ул. „Девня“. Предстоят ремонти в Аспарухово – ул. „Мара Тасева” , бул. „Първи май”, бул. „Народни будители“, както и вторият етап от благоустрояването на двата охранителни канала. Започваме работа по бул. „Приморски“, „Левски“ , „Янко Мустаков“, „Трети март“, „Анна Феликсова“, „Михаил Колони“, „Цар Симеон I“ , „Георги Бенковски“ и други. Проектите обхващат и много междублокови пространства с цел облагородяване на районите пред домовете на хората.

– Сериозен проблем е липсата на улична мрежа в селищните образувания. Предвиждат ли се решения на тези проблеми?
– Да, проектираме улична мрежа по плана на жк „Св. Никола“. Поех ангажимент към хора, които поискаха сигурен достъп до плажа на Кабакум. За целта в бюджета сме заложили средства за подпорни стени и стълбище до крайбрежната алея на плажа. В момента започнахме обновяване на уличното осветление във всички райони. Поетапно решаваме и ВиК проблеми в града – в СО „Ален Мак“, например, в петък ще направим първа копка на канализация, която е част от проекта за ПСОВ „Златни пясъци“. Там ще изградим 4 битови канализационни клона с обща дължина от близо 5 км и 265 отклонения, защото в момента тази територия има едва 20% от необходимата канализационна инфраструктура. Това е сериозна стъпка и по отношение на превенцията на свлачищните процеси в района. Готови сме и с 16 проекта за ВиК инфраструктура за различни квартали и селищни образувания. Чакаме отварянето на оперативна програма, за да ги внесем за финансиране. Така ще бъдат решени проблемите на кв. „Бриз”, местността Св. Никола и много други. Предвиждаме и изграждане на колектор на ул. „Пирин” и „Битоля”, който ще поема битовите и дъждовните води от централната част на града, която е силно претоварена.

– Ще има ли ремонт на Аспаруховия мост?
– Категорично сме изразили позицията си, че е необходим ремонт на цялото съоръжение, което е държавна собственост. Знаете, че м.г. бе завършен първият етап, защото правителството чрез Агенция „Пътна инфраструктура“ осигури средствата. Знам, че имаше заложени средства и за т.г. като преходен остатък . Надявам се служебният кабинет сега да ги отпусне, за да може преди началото на активния сезона да бъде извършен поне част от ремонта на Аспаруховия мост, защото наистина положението е сериозно.

– Обявихте, че след изграждането на над 230 детски площадки предстои строителство на спортни игрища. Колко и къде ще бъдат?
– Развитието на масовия спорт има стимулиращо влияние върху хората. Затова сме се амбицирали да създадем условия за това – с изграждане на 80 спортни площадки и 4 комбинирани игрища за футбол, баскетбол, стрийт фитнес във всички райони на Варна, включително в „Галата“ и „Виница“. Миналата година открихме такова във „Възраждане“ и получаваме отлични отзиви от хората в района. Успоредно с това в момента преустройваме 10 училищни двора – в спортни зони, които ще могат да се ползват извън часовете от хората, които живеят в съседство. Смятам, че това е удобна възможност за спорт в квартала.

– Представяте амбициозна инфраструктурна програма и обновяване на града. Как обаче ще опазите духа на Стара Варна, съхраняван от прекрасните стари сгради?
– Уникалните ни сгради наистина са огромно богатство, което е заплашено от изчезване. В момента подготвям писмо до министъра на културата по повод обявения конкурс за длъжността директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). В писмото споделям притесненията си относно съдбата на културните паметници във Варна, че вече 2 години чакаме статут на 160 прекрасни варненски сгради, който да ги защити от събаряне. Предложените от нас обекти са уникални къщи, отразяващи най-красивите архитектурни инициативи, предприемани във Варна след Освобождението, дело на архитекти като Торос Тороманян, Херман Майер, Стефан Венедикт Попов, Дабко Дабков, Манол Йорданов. Градът ни пази образци на европейската архитектура в различни стилове – барок, неокласицизъм, ренесанс и сецесион, които трябва да опазим. Знаете, че създадохме специализирано общинско звено, което работи много активно. Наши експерти обследват сградите, изпращат покани до собствениците на къщи-паметници и следят ремонта и реставрацията на отделните обекти. Има и добросъвестни стопани, които ги обновяват. Тревожното обаче е, че докато чакаме зелена улица за новия списък, част от къщите изчезват. И това обезличава Варна!

– Нали наложихте вето за такива строежите?
– Издадох заповед, с която наложих строителна забрана за имоти, предложени за деклариране като недвижима културна ценност, за които процедурата не е приключила. За съжаление, правомощията ми в рамките на закона са ограничени и временни. Затова опасността за красивите варненски сгради е напълно актуална и реална. Поставени сме в ситуация, при която се налага да се надбягваме с времето и да вървим след събитията, тоест след багерите, сриващи нашата материална памет и изкуство. Дано има реакция от страна на НИНКН.

####

09-2
Модерният спортен комплекс в кв. „Възраждане“ бе открит през 2016 г. Още четири такива – с футболно, баскетболно игрище и фитнес уреди, ще бъдат изградени тази година в различни райони на Варна.

##########

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Най-успешният кмет в България! Всичко, за което пое ангажимент предизборно е спазено. И обръща внимание на всеки, даже на тези, които го плюят. Няма друг такъв политик. Затова варненци го уважават.

 2. И аз съм много доволен от Портних. Градът ни претърпя много позитивна промяна през последните няколко години.

 3. Думите са едно действията други. За няколко месеца събориха две сгради, паметници на културата. В центъра масово се събарят сгради и се строи. В цяла Европа пазят старите центрове и се гордеят с историята си и се надпреварват да доказват колко са стари, дори и в Румъния а във Варна всичко се заличава. Би било добре, ако поне новото строителство е стилно и качествено и не се допуска загрозяване на фасадите, но не е така. Погледнете само новата сграда до ДКЦ „Св.Климентина“ И

 4. 100% платена публикация! Някои от твърденията на кмета са меко казано оспорими…

 5. А какво става с инфраструктурата на кв. Изгрев?

 6. Още има наивници, които си мислят, че в Бургас нещо се случва

 7. А КЪДЕ СА ЗАВОДИТЕ В ЦЯЛАТА РАБОТА?? С 400млн ЩЕ СЕ ОБНОВЯТ НЯКОЙ СТАРИ ЗАРЯЗАНИ ЦЕХОВЕ И ФАБРИКИ.ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА НИ ТРЯБВА ,НЕ РЕМОНТИ НА ПЪТИЩАТА КОИТО НА 2РИЯТ МЕСЕЦ СА ХЛЪТНАЛИ,А НА 2РАТА ГОДИНА С ГОЛЕМИ ЯМИ!!!

 8. Прекрасна перспектива! Вярвам на този кмет, защото за краткото време, в който той е градоначалник, като с вълшебна пръчка, градът ни се разхубави и продължава…Горда съм като видя туристи с камери и фотоапарати да снимат обновения ни център, цвутята, шадраваните и прекрасната ни Морска градина. Останаха грозни и трудно за преминаване преките улици, които свързват пешеходната зона на бул.“‘Княз Борис“ и бул.““Мария Луиза“: Ал. Малинов, марко Балабанов, 27 юли, Ил.Макариополски, Воден, Иван Вазов, Шейново и Драгоман. Те са преходни към Историческия музей на Варна, към Общината и Катедралата. Планирани ли са за ремонт и кога ?

 9. “А КЪДЕ СА ЗАВОДИТЕ В ЦЯЛАТА РАБОТА?? С 400млн ЩЕ СЕ ОБНОВЯТ НЯКОЙ СТАРИ ЗАРЯЗАНИ ЦЕХОВЕ И ФАБРИКИ.ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА НИ ТРЯБВА ,НЕ РЕМОНТИ НА ПЪТИЩАТА КОИТО НА 2РИЯТ МЕСЕЦ СА ХЛЪТНАЛИ,А НА 2РАТА ГОДИНА С ГОЛЕМИ ЯМИ!!!“Заводите бяха ‘изпарени“ и окрадени след 1989г. Сигурно сега не е модерно да има заводи:))) Лошото е, че паметници на културата се рушат, новите постройки 90% са грозни и нефункционални. Миналата година прекарахме на Златните 11 дни края на май, началото на юни, и не бяхме доволни от транспорта. Транспорта на красива Варна е в ръцете на транспортната мафиозия. Хотела 4 звезди миришеше , канализацията, а пред него се носеше друга миризма от бараките с китайски стоки при това закриващи прекрасната гледка към родното Черно моренце:( Тази година пак сме там, но вече по на север:) и не сме към Варна.

 10. Лъже , ГЕРБ нечестно увеличи данъка за закупуване на имот, съдът ги осъди но те не възстановиха парите на гражданите!!!

 11. Моля, обърнете внимание на детска градина „Моряче“ в кв. Младост. Идва пролет, а децата нямат почти никакви съоражения за игра навън.

 12. Много хубaво кмете вземи и съдеиствaи нa хорaтa дa си вземaт пaрите от Пикaдили,много изгоряхa

 13. Дано се досетят да отремонтират и 15 метровия тротоар. от бариерата на Автогарата до Гранд Мол и премахнат тези „украшения” – надгробните паметници.А това е и една от входните врати на Варна…

 14. Стига тези платени лъжи! Варна от китна морска столица се превърна в мръсен, ориенталски мутренски град

 15. Улица Д-р Железкова от спирка Дубровник до светофара на Генерал Колев е в безобразно състояние – нито за пешеходци нито за коли особено вечер. Предвижда ли се ремонт?

 16. Защо нищо не се казва и прави за Боровиц нали и той е към община Вара

 17. В КАЙСИЕВА ГРАДИНА НЕ ВЛИЗА НИТО ЛЕВ. САМО СЕ УСВОЯВАТ ПОЛЯНЕТЕ МЕЖДУ БЛОКОВЕТЕ.СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ 0. ВСИЧКО ОТИВА ВЪВ ВЛАДИСЛАВОВО.

 18. Боже мой колко наивни хорица има в България. Имитира се качествена работа и се краде (УСВОЯВА),като за последно. Бургас-това „село“ е дадено на фирми от ДПС,нищо че кметът е от ГЕРБ. Варна има същата незавидна съдба,ако не се спрат и остранят от власт мафиотите .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.