Кметът на Велино, Шуменско, Димитър Димитров: Като няма полицаи, камери във всяко село вършат работа

Кметът на Велино Димитър Димитров пази в телефона си рекордните преспи по 4 метра, затрупали тази година селото.

Какво им е на българските села, че хората бягат от тях? Вихри се престъпност, хората са на произвола, улиците са като след торнадо, а обществените сгради се рушат. Тези констатации ги знае всеки, но малцина са намерили отговорите как да се справят. В шуменското село Велино например, пет камери за видеонаблюдение от миналата година са пресекли доста "лоши практики" и дават сигурност на хората.

Кметът Димитър Димитров е трети мандат управленец и казва, че хората му от ден на ден се чувстват по-спокойни в домовете си. Иначе инициативата полицай във всяко село е прекрасна. "Много е хубава, но май няма как да стане, защото липсват достатъчно кадри. Ето оня ден кварталните отговорници идват да правят годишен отчет пред населението и полицаят казва, че всеки униформен има разпределени 4 села", разсъждава Димитров, който е бивш военен, по чин старшина.

В село Велино от миналото лято са открили сезона на Биг брадър, както се шегуват помежду си. "Основната причина да сложим камери бяха гонките по главната улица "Вела Пискова". Тя е равна, удобна, дълга. Ремонтирахме я няколко пъти с дарения. Единия път отидоха 15 000 лв., после още 12 000 лв. и община Шумен помогна. Но шофьори я използват за писта. Сутрин като отида на работа, виждам кръгчетата на центъра. Бабите и дядовците вечер са пред телевизорите, но ще се обърне кола и ще се убие този, който кара", обяснява Димитров. Така на общоселско събрание взели решение да се поставят камери за видеонаблюдение. По традиция в селото всичко се решава с общо гласуване. Да, но от община Шумен им казали, че не могат да отпуснат средства само за Велино. Ще поискат и другите села. Така местни спонсори сложили точка на колебанията и камерите се озовали на най-възловите места. Кметът не ги издава, само уточнява, че вече има поглед върху цялото село, а картината върви на неговия служебен компютър, дори се записва. Резултатът бил светкавичен - гонките спряли моментално.

А първия крадец, който заловили, бил четириног. Провадачът в местния магазин се оплаквал, че всеки ден не му излиза един хляб. Насъщния се доставял сутрин до 6,30 ч. пред обекта, а той отварял в 7. "Връщам записите и какво да видя?.. Едно куче грабва хляба и си го яде настрани. Тогава дадох ключ за входа на кметството да прибират хляба там, докато магазинът отвори. Аз си знаех, че не е наш човек, защото велинчани не крадат, а камерите го доказаха", разказва Димитров.

С тях сложили край и на посегателствата по изоставени, необитаеми къщи. Иначе тарашите били редовни - влизат неизвестни, вземат тръби, бакъри, нещо метално, което може да се предаде. Кметът веднага прави извод: "Значи има информатори по селата и веднага се разчува, че в село Велино има камери. Рекли са си "Там недейте пипа". С една дума важи старата поговорка - страх лозе пази", коментира селският управленец. Много му е драго и че е бил полезен на полицията, защото камерите записват всичко, което преминава по селските улици, включително и лисици нашественички, но засекли и издирвана кола. Менте майстори, които поставят улуци по къщите, обикаляли с нея из Каолиновско и местни хора запомнили само, че е тъмна и две цифри от регистрационния номер. Като му казали дата и час, Димитров бързо открил в записите въпросното возило, виждал се целият номер и така собственикът бил издирен лесно.

Той се грижи са сигурността на хората си. Разказва, че още като влязъл в сградата на кмеството през 2007 г. първата му работа била да обясни на велинчани, че са длъжни да му се обаждат и за хубаво, и за лошо. Е, вече хората са толкова разглезени, че му звънят късно вечер и за неработеща улична лампа, но какво да се прави... Втория мандат обаче, така изловил издирван рецидивист. Пенсионерка се обадила, че непознат младеж обикаля и пита къде е пътят за Шумен. Кметът запалил колата, открил го накрая на селото и му обяснил, че на завоя напада глутница кучета. Оня се уплашил, качил се в колата и кметът го приютил, облякъл и нахранил в дома си. "Питам го това, онова, имам подход, но усетих, че ме лъже. Излязох да запаля цигара и се обадих на дежурния в МВР, но му казах да пратят кола без обозначителни знаци. Излезе, че е рецидивст, обявен за национално издирване. Хванахме го кротко и безболезнено", сеща се Димитров.

Телефонните измамници също нямат шанс във Велино, кметът не пропуска общоселско събрание без да разкаже за новите им схеми. И понеже хората са научени да го информират за всичко, така една нощ през февруари 2013 г. Димитров предотвратил дузина ало измами.

Във Велино имат и още едно предимство - разчитат на над 1000 дка училищни земи. Гледа ги местната кооперация и според реколтата дава рента, годишно се събират до 50 000 лв. "Благодарение на това спасихме читалището си, което е от 1900  г. Ремонтирахме пробития покрив, концертната зала, над 85 000 лв. излезе. Ремонтирахме пенсионерския клуб. Спасихме и църквата, която е от 1832 г.", доволен е Димитров. Като станал кмет в храма "Св.Николай Летни" се били нанесли кучета, но сега сградата е вечна - опасали я с железобетонни пръстени и колони. Покривът е поправен, оградата е ремонтирана и стенописите са обработени срещу дървояди. Миналата есен пък, с пари от рентата превърнали стара къща в гробищния парк в ритуална зала. "Преди съвестта ме бореше, че като има погребение в студ и дъжд хората не могат да си направят ритуала и за минути се прощават с близкия. Сега са на завет и са благодарни", доволен е кметът.

Последно решили да ремонтират селската библиотека и да кандидатстват с проект по ПУДООС за обновление на 10 дка селски парк. Какво да се свърши във Велино се решава на общоселско събрание, там се обсъждат и офертите от фирми-изпълнителки. Всичко е прозрачно, правят се протоколи и досега никой не е проявил съмнение, разказва Димитров.

През лютата зима на тази година обаче, на кмета най-много му дотежало, че Велино останало 4 дни и половина без ток, а хората го питали "ти как решаваш на коя къща да пуснеш ток, половината село свети, половината не?". Като електроинженер по образование проблемът му бил ясен, но не можел да го отстрани сам, а селото било затрупано от 4 метра преспи. Не си бил ходил у дома седмица, спал в кметството и накрая се принудил да потърси съдействие от губернатора на Шумен. Така докарали до Велино техниците на „Енерго-Про“ с верижна техника на пожарната, сменили предпазителите и за три часа проблемът бил отстранен.

"Така са селските кметове - и доктори, и полицаи, и електричари, и попове, всичко...", разсъждава от опит Димитров. Зарекъл се е третия да му е последен мандат, но на наследника си ще обясни, че има една много съществена подробност, за да управляваш добре - ако хората не са зад теб и не ти вярват, нищо няма да постигнеш.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи