С благотворителна инициатива ще отбележи рождения си ден кметът на Стара Загора

Борисов на откриване на нов завод в Петрич: Скоро градът ще стане на час път от София

Гешев: До хакерската атака с НАП държавата подценяваше този проблем

Сотир Цацаров: Киберпрестъпленията да се криминализират

Министър Маринов: Хакерството започва да се превръща в мода сред младежите

Константин се закача с Гери-Никол Феновете му не одобряват

Цветан Цветанов учреди Евро-атлантически център за сигурност Млад кадър на Американския университет е изпълнителен директор, в екипа са журналистът Христо Христов и психологът Росен Йорданов

Индия е най-опасното място за жени на света

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света литургия в столичния храм „Св. София“ (СНИМКИ)

Виктория Бекъм не обича да носи прашки

Зелена светлина за детската болница КЗК отхвърли жалбата, която стопира конкурса за доизграждане но новото лечебно заведение

Урсула фон дер Лайен: Трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми

Премиерът на празника на София: Гордейте се с града си, който е един от най-древните в Европа, но и един от най-бързо развиващите се

Диляна Попова сбъдна детската си мечта, замина за Австралия

Над 2,7 млн. лева вложиха в саниране на блокове в Свищов

Кметът на Монтана Златко Живков: Изправяме снага, част от най-неблагоприятните тенденции са преодолени

– Г-н Живков, през януари обявихте, че общината има най-големия бюджет за последните над 20 години – 42 млн. лева, които със средствата от европейските проекти ще надхвърлят 50 млн.лв. Къде и как ще бъдат вложени тези пари и ще усетят ли хората реално това?
– Бюджетът вече стигна 60 млн. лева, 4,5 млн. лева са само собствените ни приходи дотук. Основен акцент на дейността ни е обновяване и увеличаване на зелената среда в Монтана. Инвестираме 6,3 млн. лева в цялостната реконструкция на четири парка и една от алеите. И се надявам, че хората вече усещат променената среда – т. нар. „зелена Монтана”. Заедно с четирите градски парка и бул. „Хаджи Димитър” реконструираме и още шест зелени зони – Слънчевата градина, градината на „Иван Вазов”, парка Свети дух, градината на музея , на гарата и зад хотел „Огоста”. Монтана е град с огромна зелена система – над 600 дка. Всички паркове вече са много по-различни – уютни, осветени, с места за отдих, спорт и игри за децата. Иска ми се онези, които говорят как в Северозапада е мизерия и няма хора, да видят парковете ни, пълни с майки и деца. Втората тема, много важна за нас е образователната инфраструктура. 40 % от децата от Лом до Ком учат в Монтана.Тук е учебният център на целия регион. Затова сме се заели да реновираме най-големите училища в града – сградата на Природо-математическата и Езиковата гимназии, 3-то и 4-то училище и на най-големите детски градини. Изградихме и нова детска градина в квартал „Кошарник”. Инвестициите ни в образованието са за 8 млн. лева – най-значителните капиталовложения в образование през последния половин век.

– Общината инвестира ли и в икономиката на града и района?
– Разбира се, изключително важна е и промишлената зона на града. Със своите около 2400 микро, малки и средни фирми Монтана е икономически център на Северозапада. Заели сме се да отворим тази зона, урегулираме имотите, с 2,5 млн. лева правим ремонт на улица „Индустриална”. Технологичният ни парк, изграден с европейски средства, вече е почти изцяло зает от наши и чужди фирми и обмисляме разширяването му. Това са новите крачки и новият път на града и общината. Монтана изправя снага и част от неблагоприятните процеси, които са типични за Северозапада, не важат в тази степен тук.

– Как ще обясните обаче парадокса, че предприятията и работните места, макар и с не високи темпове, се увеличават, а хората намаляват? Много работодатели се оплакват, че няма не само специалисти, но и работници?
– Безработицата отдавна не е най-големият проблем за града и общината ни, тя е най-ниска в целия Северозапад – малко над 6 %. По-ниските доходи са проблем. Наистина все по-малко се намира качествена работна ръка. И това не е проблем само на Монтана, а на цяла България, като изключим може би София и 2-3 по-големи града. Затова се опитваме да подобрим максимално жизнената среда, и ако това се съчетае и с по-добри доходи за хората, може да настъпи частична промяна, която да продължи. Един професионален държавен колеж, подкрепян от частния бизнес, също би помогнал да привлечем, подготвим и задържим млади хора в района.

– В предизборните си програми – вече пет, вие акцентирате на опазване и строеж на читалища и храмове във всичките 23 села на общината. Докъде стигна изпълнението на тази задача?
– Стремежът да запазим читалищата и храмовете, а където няма – да построим, не е фикс идея или кампания. Изключително важни за нас като народ са училището, семейството и религията. За съжаление не навсякъде има училища, но полагаме огромни усилия да запазим всичко и да го разширим. Затова навсякъде ще има читалища и църкви, както има и кметства. Три храма в момента се изграждат и довършват – в Трифоново, Войници и Крапчене, ремонтира се черквата в Смоляновци. На 3 юни правим копка за последния храм в село Долна Рикса. С него всичките ни 23 села ще имат молитвени домове. Пред завършване е и новият голям храм „Свети Дух” в Монтана, предстои иконописването му. Но черквите и читалищата, колкото и да са важни, не са единствената ни грижа за селата. Всяка година инвестираме в благоустрояването им, защото хората там имат нужда от добри условия за живот, така запазваме и селищата, и традициите си. За селата тази година са отделени 1,5 млн. лева, но очакванията на хората са големи и вероятно ще актуализираме тази сума. Селата на 30 км около Монтана се съживяват, хора купуват и реновират запустели къщи, за да живеят и отдъхват в тях.

– Неотдавна бяхте в Китай, където подписахте споразумение за сътрудничество с град Инчуан , наричан „Града на бъдещето”. Това партньорство ще има ли и икономически измерения?
– Очакваме посещение на китайска бизнес делегация. От Китай проявяват интерес към строеж на терминал в България и Монтана е един от районите, който проучват. При нас се кръстосват два еврокоридора, по които минават пътищата към Европа и Близкия изток и имаме шанс да привлечем китайски инвестиции.

– Ще почерпим ли от Китай опит и в развитието на „умните градове”?
– Първата стъпка към създаването на „умен град” в Монтана вече направихме като монтирахме аналитична видеосистема на входовете и в центъра. Това осигурява обществен ред, сигурност и спокойствие на гражданите . С един от мобилните оператори наскоро демонстрирахме и как модерните технологии контролират чистотата на въздуха, управлението на отпадъците, уличното осветление и автомобилното паркиране като спестяват ресурси и намират решения на дългогодишни проблеми. Това е бъдещето – технологии, които повишават сигурността и качеството на живот и имаме амбицията Монтана да върви в тази посока. Но трябва да си дадем сметка, че преди да станем „умен град”, трябва да станем „умни хора”. В умните градове няма счупени пейки и лампи, незаконни гаражи, автомобили по тротоарите… Затова полагаме усилия да въведем първо ред и грижа за създаденото. И отзвукът и подкрепата сред хората са много добри, макар че има и недоволни.

– Какво ще пожелаете на жителите и гостите на Монтана за празника?
– Казвам им – вижте добре и не подминавайте тази изконна земя между Хемус и Дунав. Имайте самочувствието, че живеете в един древен и красив град. Въпреки проблемите, които има всеки един човек и град, трябва да имаме воля да ги преодолеем. Градът ще бъде по-хубав, по-зелен, по-чист, когато всеки от нас се грижи за него. Бъдете живи, здрави и щастливи!

 

Златко Живков е роден на 5 ноември 1959 г. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, магистър по история. Специализирал е „История на българското Възраждане” в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е учител, директор и началник на Инспектората на МО в област Монтана. Пети мандат е кмет на Монтана. От 2007 г. е зам. председател на НСОРБ и член на Комитета на регионите в ЕС. Женен, с две деца.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. За сметка на 35% почвишени данъци, смет, жилища и други и други……

  2. Гаражите ви пречат в централната част, а незаконните неща в махалите, не.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.