Шефката на КФН подава оставка От 1 март Карина Караиванова става представител на България в ЕБВР

40 овце изгоряха в пожар в Берковица

Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил пред „Труд“: Очаквам хора да се изселят от Хитрино

Ще окажа съдействие като човек и кмет на хората да съдят виновните

– Г-н Исмаил, жп линия, която преминава през центъра на населеното място, ви донесе ужасна трагедия. Какво си мислите след преживения ад – опасно ли е наличието на такава инфраструктура до стотици домове?

– Аз не съм се притеснявал никога, въпреки че съм имал сигнали и за бързо преминаване на някои от влаковете. Познавам се със стрелочници, ръководители на движение… Мисля, че не е опасно, но само ако технически са издържани и съоръжения, и локомотиви, и вагони. Ако нещата се правят по правилата, мисля, че няма проблем.

– А очаквате ли след ужаса хора да напуснат Хитрино завинаги?

– Да, очаквам. Защото те изпитаха огромен страх и паника. Смятам, че ще има такива, които повече няма да искат да живеят тук. А тези, които ще останат, ще искат да бъдат защитени със сигурност.

– Познавахте ли седемте души, които загинаха?

– Познавам ги и затова ми е толкова болно. Аз живея в съседното село Трем, на 10 км от Хитрино. На 15-ата минута вече бях в селото. Видях най-страшното, което едва ли ще забравя лесно. Писъци, хора в тъмното, кой накъде бяга – не се знае, много огнища на пожари. Сега виждам развалини, няма улици, няма живот, няма ги хората… Аз живея с тях, от години сме заедно. И сега като влезеш вътре в Хитрино, е пусто и няма нито един човек. Няма как да не ти е мъчно.

– Днес (понеделник – б.а.) ще бъдат погребенията, днес е ден на национален траур.

– Да, днес 5 или 6 души ще бъдат погребани. За едната жена са взети ДНК проби от близките, за да се идентифицира трупът… (Има вероятност същата процедура да се приложи и за последната открита жертва, 45-годишния Бедри – б.а.)

– Плакахте ли?

– Как да ви кажа, много… (и сълзите тръгват отново). Много е тежко, разберете!

– Г-н Исмаил, вие вече казахте, че ще помогнете на близките на загиналите да съдят транспортната фирма. Как ще стане това?

– Следствените органи ще кажат по-нататък с точност каква е причината, но за мен от самото начало и досега основното остава високата скорост. Без значение каква и на кого е вината – на БДЖ, на хората, които стопанисват жп прелезите и линиите, или на фирмата превозвач, аз ще окажа пълно съдействие на пострадалите хора да бъдат обезщетени по всякакъв начин. Юридически нямам виждане точно как и за какво биха имали претенции. Ще се консултирам, ще наема адвокатски кантори, които до последно да защитават техните интереси. Няма как в едно семейство бащата и майката да ги няма, да са останали децата им само и те да нямат сигурност в живота. Аз ще им окажа съдействие и като човек, и като кмет.

– Какво точно могат да очакват хората с разрушени домове – ремонти, нови къщи, какво?

– Очакванията на хората и моите искания са напълно да бъдат възстановени щетите. Имам уверението първо на държавата, на нея се надяваме най-много, хората да бъдат подпомогнати. Очакваме 100% възстановяване на сградите, които ги няма.

– Кои точно са те?

– Успяхме в неделя да влезем да вземем карта на населеното място и от дрон, който е снимал по картата, ще ги идентифицираме. А там където частично са съборени къщите, ще искаме да бъде осигурено тяхното възстановяване. Също и инфраструктурата. Комисията работи, за да уточни разрушените сгради. Работят конструктори  и инженери с частично влизане в Хитрино и по снимки да можем да имаме до края на деня стойността на щетата.

– Училището, сградата на общината са пострадали. Кои други?

– Младежкият дом, детската градина, полицията. В сградата на общината още не сме влезли, но се вижда, че няма врати, тавани, покриви, няма нищо. Да се надяваме в най-скоро време да влезем и да върнем хората към нормален живот.

– Да, хората наистина настояват да се върнат по домовете си.

– Кой не би искал да се върне, колкото и добре да е посрещнат някъде. Нашите хора са много сплотени и търпеливи, но всеки иска да си бъде в къщата, там ти е най-хубаво. Макар и да са развалини, ние ще гледаме да направим организация за най-важното. Лошото е, че при нас зимата е много люта, чакат се минус 10 градуса и основното е хората да могат да се приберат.

– Очаквате ли да нарушават блокадата своеволно?

– Аз ако знам, че няма рискове за хората, лично ще ги водя, но оценявам, че рискът е много голям. Настоявам фирмата, която се занимава с източване на газа, да бъде по-експедитивна, за да се съкратят дните работа.

– Още на първия импровизиран брифинг в Хитрино в събота премиерът Бойко Борисов каза, че за общината са били направени много неща, планирал да ви посети, но сега той видя половината село пустиня. Какви инвестиции бяхте направили?

– Много неща – обликът на Хитрино, което е център на общината, беше променен. А това накара и хората да останат да живеят в него и те започнаха да обновяват къщите си. Имаше много нови строителства започнати, сериозни ремонти на къщите. Съживи се селото, с други темпове живееха хората… Сега сте видели, че министадионът е напълно унищожен, централният парк е призрачен и всичко е изгоряло, самият жп прелез беше с най-модерна настилка изграден, детската градина беше напълно обновена отвън и отвътре с нови мебели. Всичко, нужно на хората, го имаше, но сега го загубиха. И не говоря за един-два милиона, а за много повече направени вложения. Кмет съм повече от десет години.

– Да се върнем на ужасяващото начало, на което сте очевидец – бяха ли адекватни действията на спасителите?

– Аз не мога никого да обвинявам. В началото паниката беше голяма. Селото е разделено на две от жп линията и идвайки от горната страна на Хитрино, на спасителите им трябваха още 10 минути да минат от другата. Но аз виждах как реагират екипно помежду си, даваха информация на ръководителите си, стиковаха доколко да се доближат до цистерната. Има една гръмнала цистерна, още над 20 закачени, обсъждаше се може ли да има следващ взрив… Беше много опасно.

– Още в същия ден хиляди се солидаризираха с трагедията. Вие очаквахте ли такава съпричастност и помощ от ваши колеги кметове, които бяха тук, от цялата страна?

– Очаквал съм, но чак на толкова от цялата страна, от хора които нямат общо с региона, не съм се надявал. Искам да им благодаря от цялото си сърце.

– Усетихте ли, че и държавата беше с вас?

– Е, как да не усетя, като лично премиерът Бойко Борисов беше на четвъртия час тука. В 10,10 ч в събота дойде в Хитрино и два дни стоя тук. Не можеш да не почувстваш подкрепата.

– Имаше и много политици. Видях Ахмед Ахмедов, депутат от ДПС и бивш кмет на град Цар Калоян, който преди десетина години беше потопен от вода.

– Да, той прекара един такъв инцидент с наводнението и говорихме как и по какъв начин да търсим съдействие, най-вече за да се възстановят щетите на хората, точно как да им се помогне. Човек винаги има нужда от съвет в такъв момент.

– Всичко ще мине, може да се изгради, но жертвите няма да се върнат…

– Така е, не можем да върнем хората, които починаха, и болката ще остане.

– Финансово подкрепяте ли хората за погребенията на близките им?

– Да, но това е най-малкото, което можем да направим за пострадалите. Продължаваме. Оттук нататък могат да бъдат сигурни, че ние също ще сме с тях неотлъчно. Това, което и материално са загубили, ще намерим начин да бъде възстановено.

 

Нашият гост

Нуридин Исмаил е роден на 12 август 1962 г. Той е кмет на община Хитрино от 2003 г. Преди това е бил един мандат зам.-кмет и председател на общинския съвет. Преди да оглави общината, е бил кмет на родното си село Трем (1990-1995 г.). Работил е и в СМК-Шумен като строителен техник. Завършил е Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, специалност „Социална педагогика“. До март т.г. Исмаил беше областен лидер на ДПС-Шумен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. За Шумен веднага след решението на МС за отпускане на 10 млн. лв трябваше да замине зам.министър на МФ и с кмета на Хитрино да разпределя парите. Не го направихте. Нещо повече, мин. в оставка Бъчварова изгони кмета на селото, та да не им се пречка със своето искане за ускорена работа и да се привлече Станков да си върши работата. Сега заваля сняг. Цистерните с утечка на пропан-бутан не са обработени, не е сведена утечката на газ до минимум , така че да се изведат те извън селото и именно това задържа хората да се върнат да си ремонтират, доколкото могат, . Онзи хитрец от Булмаркет чака вие да му преточите цистерните с пропилен. Може ли вие, българските управници, да сте толкава разсредоточени, объркани, некоординирани и да не можете да се справите вече няколко дни с разпределението на отделните видове работа и вместо вие да тичате , всеки зам.министър, командирован там , да си върши работата в определения му ресор. Ясно е, че не случихме на кадърни и сериозни министри. Имате само петима такива: Танева, Рашидов, Ангелкова, Павлова (защо нея я държите в София, а не в Шумен) и до днес – зам.премиерът Дончев, който побърза сутринта да се изака на (не)метеното…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.