Кобе Брайънт - Черната мамба

Който играе – печели, а Кобе Брайънт печели и без да играе. Към десетките си спортни трофеи той сензационно добави „Оскар” за най-добър късометражен анимационен филм. Знаменитият гард на „Лейкърс” е продуцент и сценарист на 5-минутната лента „Скъпи баскетбол”, с която неговата звезда изгря и на холивудския небосклон. Анимацията илюстрира кратко поетично обяснение в любов към баскетбола, написано от Кобе при отказването му от играта.

На 29 ноември 2015 г. в медийната платформа на американските топспортисти The Player’s Tribune се появява най-вълнуващата от общо десетте публикации с автор Кобе Брайънт. Тя е озаглавена “Скъпи баскетбол” и анонсира края на изключителната му 20-годишна кариера под кошовете в НБА. В стихове големият шампион разкрива как се е влюбил в играта на 6-годишна възраст, как е вложил в нея цялата си същност (”от мислите и тялото до духа и душата”) и как сезонът 2015-2016 е последен за него (”тялото знае, че е време да каже довиждане”).

Същата вечер откровението “Скъпи баскетбол” е напечатано и раздадено на привържениците на “Лейкърс” в залата преди мача срещу “Индиана”. Феновете четат трогнати обръщението на своя любимец: “Това, което вие правите за мен, е много повече от това, което аз съм направил за вас. Моята любов към този град, към този отбор и към всеки един от вас никога няма да угасне!”

По същото време играта на 37-годишният баскетболист се влошава. Формата му пада, мъчат го контузии. И въпреки че предпочита да го освиркват за слабо представяне, вместо да го аплодират за цялостната му кариера, последните му мачове в НБА се превръщат в тур за овации. Което искрено го учудва, защото винаги е бил от най-уважаваните, но не и от най-обичаните баскетболисти. За заключителното си участие в мача на звездите получава най-много гласове от всички играчи – 1,9 милиона, с 300 000 повече от втория Стив Къри.

Последният двубой на Кобе в НБА е на 13 април 2016 г. при победата на “Лейкърс” със 101:96 над “Юта”. Срещата се превръща в лебедова песен. Той завършва с рекордните реализирани 60 точки за сезона, който е най-слабият за отбора му в историята. На 37 години и 234 дни Брайънт става най-възрастният играч, който вкарва 60 точки в един мач.

Това е само едно от многобройните уникални постижения във визитката му. И понеже цифрите никога не лъжат, някои от тях заслужават да се споменат. Кобе е трети във вечната ранглиста на най-добрите реализатори в НБА с 33 643 точки след Карийм Абдул-Джабар (38 387), Карл Малоун (36 928) и пред Майкъл Джордан (32 292) и Уилт Чембърлейн (31 419). Статистиката му в НБА е 25 точки средно на среща. Рекордът - 81 точки в един мач, като само Уилт Чембърлейн има повече – 100. Кобе шест пъти е вкарвал над 60 точки на среща, 26 пъти – над 50 точки, 134 пъти – над 40 точки. Носител е на пет шампионски титли (2000, 2001, 2002, 2009 и 2010 г.) и участва в още два загубени финала (2004 и 2008 г.). Олимпийски шампион за 2008 и 2012 г., след което се отказва от националния отбор, а предишните две олимпиади пропуска заради сватбата си (2000 г.) и заради обвинение в сексуално насилие (2004 г.). Два пъти е топреализатор на сезона в НБА (2006 и 2007 г.), веднъж най-полезен играч (2008 г.) и веднъж печели конкурса за забивки (1997 г.). Той е първият играч с повече от 30 000 точки и 6000 асистенции.

Цялата му кариера в НБА преминава в “Лейкърс”. Това са 20 сезона с екипа на един отбор – рекорд. През 1996 г. е избран в драфта от “Шарлът” и впоследствие е изпратен в Лос Анджелис като размяна срещу опитния Владе Дивац. В началото играе рядко за “Лейъкърс”, но на третия сезон става основна фигура в състава заедно с центъра Шакил О’Нийл, с когото често е в конфликт. След три поредни титли от 2000 до 2002 г. Шак отива в “Маями”. Тогава Кобе става едноличен лидер на отбора, но не се разбира добре и с новопривлечения център Карл Малоун. Дори търпелив треньор като Фил Джексън вдига ръце от него.

Брайънт обаче никога не е имал нужда от външна мотивация, за да подобрява играта си. Той е болезнено амбициозен и фокусиран върху целите си. Показателна е следната разказана от самия него случка. Кобе се проваля тотално в първия си мач срещу фамозния гард Алън Айвърсън (тогава във “Филаделфия”), който вкарва 41 точки и прави 10 асистенции. Ядосан, започва трескаво да разучава играта му и да търси начини да го неутрализира. При следващата им среща Кобе отново пази персонално Айверсън и не му позволява да реализира нито една точка.

 

Арестуван за изнасилване

През лятото на 2003 г. Кобе Брайънт е арестуван по обвинение за упражнено сексуално насилие върху 19-годишна служителка на хотел. Той признава, че е имал сексуален контакт с нея в стаята на хотела, но отрича да я е насилвал. Имиджът му пада рязко, някои спонсори се оттеглят. Кобе урежда скандала със публично извинение и солидно извънсъдебно обезщетение за потърпевшата. Успява и да разубеди жена си да не се развеждат. В кариерата си баскетболистът е спечелил близо 700 милиона долара, от които половината са от договорите му с “Лейкърс”. Развива различни бизнеси. Освен с правене на филми се занимава и с музика, но от двете му хобита явно е по-близко до “Оскар” отколкото до “Грами”.

 

За него

Мой малък брат

Аз съм голям фен на Кобе и се наслаждавах на играта му в НБА. Той направи великолепна кариера. Допринесе много за развитието на баскетбола. Сигурно е един от малкото, да не кажа единственият, срещу когото бих могъл да загубя мач един срещу един, ако играем в най-добрата си форма. Това е така, защото го подозирам, че ми открадна движенията. Сигурно по тази причина го харесвам и го имам за мой малък брат.

Майкъл Джордан

 

Изключително постоянен

Кобе често играеше контузен. Играеше в тежко състояние, с болки. Благодарение на него спечелихме последните си пет титли. Те му костваха кръв, пот и здрав труд. Трябва изключително постоянство да стигнеш до №3 в реализаторската листа за всички времена и да изпревариш машина за точки като Майкъл Джордан. Постоянството е едно от най-силните качества на Кобе.

Ървин Меджик Джонсън

 

Най-великият в „Лейкърс“

Най-великият отбор в НБА е “Лейкърс”. В него са играли Уилт Чембърлейн, Джери Уест, Карийм Абдул-Джабар и Меджик Джонсън. Най-великият от всички в “Лейкърс” обаче е Кобе. Трябва да му се признае, макар че не го обичам много. Играхме заедно, имали сме скандали. После сме се срещали като съперници, но аз го уважавам като страхотен баскетболист.

Шакил О’Нийл

 

Присъствието му ти дава крила

Едно от най-трудните неща в живота ми бе да кажа на Кабе, че повече няма да играем заедно в “Лейкърс”. Заедно спечелихме две титли в Лос Анджелис, след което аз реших да отида в Чикаго да печеля още с “Булс”. Аз не успях, а Кобе успя. Признавам, че ми липсваше на игрището. Там се усеща неговото присъствие, неговата подкрепа. Мисълта, че е е от твоя отбор, ти дава крила.

Пол Гасол

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети