Данаил Кирилов: Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването

Ердоган засили ограничителните мерки за спиране на бързо нарастващите случаи на коронавирус в Турция

Премиерът разпореди да бъде освободен бордът на директорите на ББР

Китай започва да отменя карантината в Ухан от днес

Тръмп заплаши да спре финансирането към СЗО заради реакцията й срещу коронавируса

Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

581 са болните от коронавирус у нас

Основателят на Туитър дарява 1 млрд. долара за борба с Covid-19

В Германия започна тестването на хора за антитела срещу коронавируса

За последните 24 часа в САЩ са починали 1736 души от коронавирус

Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

На 8 април 2020 да почерпят

Кои са най-добрите танкове в света? Не е зачеркнато мястото им в бъдеща война

До неотдавна воените експерти водеха спорове има ли място танкът в съвременната война? Песимизмът обаче вече е преодолян и се счита, че този тип оръжие има бъдеще при евентуални мащабни бойни действие. Просто без него не може да се планират и осъществят, за да се завоюва превъзходство по суша. Затова водещите във военно отношение държави не са се отказали да го развиват и усъвършенствуват. Днес ви представяме едни от най-добрите модели.

К 2 – „Черната пантера“ на Южна Корея

31-k2

Южнокорейската “Черна пантера” на корпорацията “Хюндай” е един от най-модерните бойни танкове в света. Нито Китай, нито Северна Корея разполагат с машина от такъв клас, отбелязват западни военни експерти.
Този танк използва композитни материали за бронята. Твърди се, че тя може да устои на директно попадение от 120 мм снаряд. Защитата на танка е подобна на американския “Ейбрамс”, независимо, че корейската машина е по-лека. Тя има и активна защитна и контразащитна система, която й дава висок процент на оцеляване. Въоръжението е 120 мм оръдие, подобно на това, което се използва в германския “Леопард” 2. Насочването и воденето на огъня са напълно автоматични – може да се стреля не само по наземни цели, но и по ниско летящи хеликоптери.
Вече са доставени по договор първите 100 танка са Южнокорейската армия. Предвижда се те да достигнат 320 броя.
Екипажът е от трима души, мощността на двигателя е 1500 конски сили, скоростта достига до 70 км/ч. Цената на една машина е 8,5 млн. долара.

„Тип 90“ – японската ос с Германия

31-type-90

Японският танк “Тип 90” е разработен от “Мицубиши” в кооперация с германски производители. Има много близка визия с немския “Леопард 2”. Официално е приет на въоръжение през 1989 година. Първоначално заявките са били за 600 бройки, но поради високата единична цена те са намалени до 340. Този танк никога не е бил изнасян – Япония няма право на експорт на военна техника след Втората световна война.
Въоръжението – 120 мм оръдие, също е заимствано от Германия, но се прави по лиценз в Страната на изгряващото слънце. Машината е оборудвана с автоматична система за зареждане, което позволява екипажът да бъде редуциран до трима души. Има и две картечници. През 2012 година Япония приема на въоръжение и по-малката машина “Тип 10”. Тя обаче е предназначена за поддръжка на пехотата, по-лека е и не може да се използва за сражения между танкове.
Мощността на агрегата е 1500 конски сили, развива до 70 км/ч по нормални пътища, бойният радиус на действие е 400 км. Цената на единична бройка е 7,4 милиона долара.

„Армата“ – първото страшилище от 4-о поколение

танк армата

Най-новият руски танк “Армата” е първият в света от четвърто поколение . В това стоманено чудовище е вложен писъкът на оръжейните технологии. Очаква се руската армия да поръча 2300 бр. с разчет да бъдат произведени от “Уралвагонзавод” до 2023г. Повечето от техническите параметри на “Армата” са дълбоко засекретени. Според някои източици танкът е оборудван с дизелов двигател от 1500-2000 к.с.и 125-152 мм гладкоцевно оръдие с изнесен навън боекомплект, което позволява да се запази животът на екипажа в случай на детонация на снарядите. Една от революционните новостите е, че тричленният екипаж се намира извън оръдието в специална бронирана капсула, която трябва да запази живота на бойците в случай, че машината бъде поразена. Тя издържа на ударите на всяко противотанково средство. А самото оръдие се управлява дистанционно и се зарежда без човешка намеса- т.н. “цифрово оръдие”. Нито “Абрамс”, нито “Леопард” имат автоматично зареждане на оръдието, това става ръчно и екипажът е от четирима танкисти. “Армата”е снабден с радари за близко действие, които фиксират летящи към него снаряди от всяко направление. По сигнал на радара в посока на заплахата се изстрелва сноп от поразяващи елементи, които унищожават приближаващият се обект на разстояние 15-20 м от танка. Това е т.н. система Hard kill и Soft kill.Този руски танк има и други предимства пред западните аналози. Оборудван е със система за управление, която осигурява вероятност от попадение при първи изсрел почти на 100%. Тя контролира територия с радиус от 100 км. около танка. Способна е да води до 40 наземни и до 25 въздушни цели и летящи към танка снаряди и ракети. В “Армата” е вградена стелт-технология, която го прави труден за откриване на бойното поле. Цената му е около $ 5 млн.

„Меркава“ – главната мисия е сигурност на екипажа

30-merkava

“Меркава” са серия израелски бойни танкове, чиято концепция е насочена предимно към сигурността на екипажа. Последната модификация е Меркава4. По време на израелската офанзива в Ливан от 2006 г. 50 танка тип Меркава са ударени от вражеско противотанково оръжие. В 44% от случаите се стига до пробив в бронята на танковете, при което загиват 23 души от екипажите на танковете, а повече от 100 души са ранени. Приет е навъоръжение през 1979г. и след няколко години вече влиза в истински бой. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени. Двигателят се контролира от компютър. Скоростната кутия е петстепенна, автоматична. За подобряване на задния ход е монтирана задна камера.Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж, намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие, което изстрелва снаряди и управляеми ракети, три картечници и 60-mm минохвъргачка. През 2007 г. танкът получава системата за активна защита , която унищожава в полет изстреляни по него снаряди и ракети. Цената му е $7 млн.

„Чалънджър“ – предизвикателството на Обединеното кралство

Challenger 2 Tank

Понастоящем британският “Чалънджър” се явява един от най-добре защитените танкове в света, благодарение на уникалната си броня “Чобхам”. Има монтирано високоточно 120 мм оръдие, което може да поразява цели на над 5 километра, както и две-три картечници.
Боезапасът е от 49 снаряда. Машината държи световен рекорд по далечина на точно попадение в сражение между танкове.
Досега са произведени около 460 танка – основно за британската армия и 38 за Оман. Екипажът е от четирима души, мощността на двигателя – 1200 конски сили, скоростта е 59 км/ч. Автономността му е 550 км по пътища и 250 км офроуд. Единичната цена е 4,2 милиона британски лири.
Има само един случай на унищожен танк от този тип, но това е станало след “приятелски огън” в Ирак през 2006 година. Участвал е и във военни мисии в Косово и Босна.

Руският „Т-90“ – най-успешен на световните пазари

T-90S

“Т-90” е най-масовият руски танк в момента. Той е и най-успешният по продажби в света, смятат военни анализатори. Предимствата му са в по-ниската цена и в някои конструктивни особености.„Т-90” не е толкова ефективен при обстрела на по-далечни цели, но може да използва противотанкови управляеми ракети, освен класическото въоръжение.
През 1990 година, когато е приет на въоръжение, системите му за управление на огъня са били модерни за времето си. Но сега те изостават от западните аналози. Понастоящем е на въоръжение в Русия – 700 броя, Алжир – 305, Азербайджан – 20, Индия – 620, Туркменистан – 40 и Венецуела – около 100. Изнасян е и за Уганда.
Има и по-моредна версия “Т-90 МС Тагил”, с нова броня, двигател, оръдие, целеуказателна система, модерни системи за защита на екипажа и машината. Но засега няма заявки за износ.
Мощността на двигателя е 1120 конски сили, развива 65 км/ ч по шосе, автономността му е 650 км, екипажът е от трима души. Цената на базовия модел е 4,2 милиона долара.

„Леопард“ – унищожава врага от 5 км

танк леопард

Леопард е основен боен танк на германската армия от трето поколение. Оказва се обаче, че е и най-търсеният на пазара танк от западен образец. Освен в Германия, машината е на въоръжение в още 16 страни. Ориентировъчната му цена е близо $ 8,5 млн.
Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и замества тогавашната му по-стара модификация, тъй като отстъпва по огнева мощ и бронировка на съветските танкове Т-62 и Т-64. Така Леопард бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията му преминава през осем обновявания. Най-съвремената версия е Leopard 2A7+ е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. Преди три години немската армия получи първите 15 броя от този последен вариант. Танкът тежи 62 тона и е въоръжен със 120-мм гладкостволно оръдие. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на разстояние от 5 км. при максималната си скорост на бойното поле 45 км/ч. Близо 21-тонният му купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около остта си. Бронята е композитна, съставена от закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. От модификацията Leopard 2 са произведени 3480 машини, като 2125 от тях към 1994 г. са принадлежали на Бундесвера. Танкът участва в мисиите на НАТО в Босна и Херцеговина и Афганистан.

„Ейбрамс“ – американската гордост
от „Пустинна буря“

танк ейбрамс

М1 Abrams(Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Отличава се с голямо бойно тегло, устойчива композитна броня, обогатена с обеднен уран за по голяма здравина и мощен газотурбинен двигател от 1500 к.с. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължва и до днес. Цената на един Abrams започва от $4,3 млн.и достига до $8,6 млн. според модификацията. Гордостта на американската оръжейна индустрия е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Последната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона – с близо 20 т повече от нашите Т-72, които имаме на въоръжение. А това създаде известни трудности при придвижванвето им на полигана Ново село и тряваше да се укрепват мостове по шосетата. М1 влиза в бой за първи път по време на операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Въоръжен е с 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да му се монтират допълнително още две. По шосе развива максимална скорост от 68 км/ч ,а по пресеченв терен – 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Всяка машина е толкова добра, колкото хората, които я обслужват.
  Човешкият фактор е с пъти по-важен от каквито и да са военни машини.

  1. Като стана въпрос за човешкият фактор има разлика дали се биеш “ ЗА РОДИНУ “ или за долари. Ако недай си боже някой ден настане война тези които се бият за долари ще видят силата на духа на руският народ.

   1. Не ми пука за руския народ, не са ми орали на нивата.

   2. Айде стига вече с тия заучени фрази. Човешкия фактор. Питай Сталин колко го е интересувал човешкия фактор.

    1. Явно го е интересувал след като не е пращал ариите да се бият залудо. Справка – варшавското въстание.

   3. Добре, че умря донбаската циганка, че сега българските цигани да хвалят руското. Видяхме ги и тях през различните им сражения как им начупваха канчетата в Афганистан, Чечня…Че и в Сирия им се видя бойната техника: За 2 месеца в Сирия 2 паднали сами самолета от вертолетоносача на въглища. Смях. Въпроса е обаче какво прави статия като тази и каква цел има освен пропагандна разбира се.

 2. всички те са съоръжени с предпазни устройства в предната част – а иначе войник, който не се страхува, ще го удари отзад с руско РПГ /СПГ…

 3. Руския Т 90 най-успешен… Но къде: Алжир, Азърбайджан, Уганда, Венецуела. Да умреш от смях. Се страшни армии и силни икономики. По тая логика и Трабанта е по-успешен от Порше, щото е произведен повече бройки. Защо е сложен Армата-един макет дето стана за смях пред целия свят ,заедно с действащи и доказали се в сражения машини? За германския Леопард не е споменато главното му приемущество, че стреля и улучво в движение повече от 50 кмч на неравен терен. Благодарение на сложна електроника, която компенсира сътресенията при прицелване. Никой друг образец танкове не го може това. За руския Т90 да не говориме.
  Пита си авторът некомпетентен ли е или изпълнява поръчка на пАсолството, или и двете. Във всеки случай иска да внуши, че Русия е наравно с най-добрите оръжейни производители, а това на е така. Т90 е безвъзвратно остарял, а Арматата никой не я е виждал, не само в бойни условия, но и в завършено състояние, годно за продажба.

  1. Да не беше писал за германския танк да премълча… Я кажи защо беше паниката в германия свързана с този танк преди години …
   А за продадените бройки си прав. Германците са всеизвестни с куфарчртата шмергелд чрез които продават я криви подводници на гърция, я радари определящи крави за самолети…

  2. Много се забавлявам на индивиди , които са виждали танк само на снимка. За уточнение Т-72 развива 111 км на шосе. В България Т-72 са наричани Маймуни, защото не са това което е Т-72 в Русия. Бронята им няма нищо общо с руската. Руснаците продават техника- менте на купувачите си, истинската я оставят за себе си. Това е тяхна политика за да не им откраднат технологията.

 4. Че те Труд ако не постнат таква статия тип всичко руско е страшилище и се продава най-много… а останалите са гордост и могат да стрелят ще им спрат кранчето от руското посолство и Блъсков пак няма да плати заплатите на журналистите, както едно време направи впрочем. Трудно се става милионер нали Блъсков.

 5. petro,да те блъска Блъсков , а аз татка ти , пача миризлива !
  Аман от кривоглави миризливци !
  Чий го търсиш в наще сайтове манго , незнам!?
  Babani sikiem , dale !

  1. Бягай бе трудовашки подкупен циганин. Сайтът като е ваш си го затвори да не влизат такива като мен. Ма тогава и кинтите от реклами ще спрат. Ще спрат и кинтите за пропаганда от руското посолство. И чаветата гладни ще останат.

   1. Стрино petroha, заритал за теб Труд, ако те няма теб шафрантийо миризлива, Труд ще се закрие. Аре оди да лапаш юрдеци боклук миризлив.

 6. уточняващ, нека уточним Т90 е най добър в на майка ти п.тката.
  Или на нея по скоро и подхожда Ф90,пендел .

 7. Koi ot Vas e bil tankist i kolko ot vas znaiat ot kade pikae tankista i kade

 8. Дежурната статия за пропаганда на сайта Труп.

 9. Човекът е тай-висше творение на природата. Само той има разум. Но от как свят светува разумът на човека не го е издигнал над останалите живи същества. Точно преди пет века един прозорлив писател е написал „Утопия“. И – какво? В музеят на мадам Тюсо няма фигура на автора Томас Мор. Там се пъчи Хенрих осми – неговият палач.

 10. Към днешна дата пет-шест човека владеят над половината от световното богатство. Никой не ги е избирал. Ние, останалите, сме се хванали да определяме чий танк е по-добър. за да убива повече себеподобни. Какъв позор за човешката раса.

 11. Историята на човешките цивилизации е история на войните, които са водили… Красиво е да говориш за хуманизъм, но реалностите са по-други…

  1. Политиците говорещи за хуманизъм са най големите уроди. Пример са евроатлантиците кат меркел и блеър …

 12. Турция вкара в Сирия 20 танка Леопард.За няколко дни при Ел Баб им бяха унищожени 10.Другите веднага бяха върнати у дома! Снимките на унищожените Леопарди с откъснати куполи обиколиха целия свят! И то унищожени от демодирани РПГ7 и ПТУРС фагот!

  1. Е ся ще ти залепят снимката във всички офиси на соросоиди и психодесни и ще бъдеш враг номер един с такава информация.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.