Коронавирусът си отивал през юни

Ръкавици се ползват от служители, които са в досег с предмети или пари, а хората трябва да си мият ръцете по 20 пъти на ден и да ползват спирт за дезинфекция, коментира пред “Труд” проф. Тодор Кантарджиев.

Аспиринът помага в ранен стадий на болестта

Експерти съветват: Не слагайте ръкавици, мийте си ръцете по 20 пъти на ден 

Коронавирусът ще изчезне през юни, прогнозираха пред “Труд” вирусолози. “Очаквам епидемията да приключи съвсем скоро. Според мен тя ще има подобна съдба на случилото се с друг вирус - SARS, който през един прекрасен юни си отиде завинаги” коментира пред “Труд” доц. Атанас Мангъров. Той бе категоричен, че час по-скоро трябва да се отворят ясли, детски градини, училища и университети. “Няма защо да се питат родителите дали искат да пускат децата си на детска градина. Отворете забавачките и който иска ще праща децата си, който не иска ще ги държи у дома”, коментира още Мангъров.

“Анализираме ситуацията у нас и на Балканите. Засега мерките у нас работят”, категоричен бе членът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той посъветва да си мием ръцете 20 пъти на ден и навън да не посягаме към очите, носа и устата си.

“Много се заговори за ръкавиците - те се ползват от служители, които са постоянно с контакт с предмети, потенциално заразени с коронавирус или работещите с пари. Ръкавици се ползват, когато трябва много често да дезинфекцираш ръцете си. Те най-добре се дезинфекцират със спирт”, препоръча проф. Кантарджиев. Все повече лекари изтъкват че в ранната фаза на COVID-19 пиенето на аспирин в малки дози намалява усложненията, при които се появява т. нар. цитокинова буря. “Аспиринът е антиагрегантно средство, което възпрепятства образуването на тромби”, коментира пред “Труд” проф. Кантарджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве