Крайбрежните заведения готови за туристите по Великден

Даляните се поставят в тихи заливи.

Най-скъп пърженият калкан, най-евтина хамсията

Ресторантьори чакат бум от гости край морето, рибарите- пасажите сафрид

Започва "далянджийският сезон"

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден. Те предлагат всякакви вкусотии от морски дарове. В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите. 
Най-скъп е пърженият калкан. 38 лева излиза порция от вкусната риба, а най- евтина е хамсията.  9. 90 лв. струва чиния пържена хамсия, която е значително по- едра от цацата. 

Пролетният сезон за рибарите още не е започнал. Морето е топло, но те чакат да спре вятърът и да могат да запърпорят с лодките си. Пасажите пролетен сафрид са първите, които с нетърпение чакат.  

„Щом една лодка улучи пасажи от риба, морските звънят по мобилните телефони на свои колеги и приятели. За кратко време лодките се събират и всички се радват на добрата слука. Затова се казва , че в рибарлъка най- важни са "аверите", т.е. приятелите“, коментират в култовата кръчма на Ченгене скеле- "Морски сговор".  

До 1-ви май трябва да са сложени и даляните.  Там ще се ловят цаца и хамсия, после сафрид.

Не може на всяко място да се слага съоръжението на даляна, обясняват опитните рибари. Трябва заливът да е тих, за да не може вълнението да събори съоръжението - конструкция от мрежи, които се поставят в морето на колове, високи 17-20 метра. 

Далянът е  свързан с брега с още една мрежа- наричана от рибарите- „хавлията“.  На „далянджийски език“, „палози“ се наричат коловете, на които се крепят мрежите. Най-големият от тях, е в центъра - „бащата на даляна“.   „Шадрафоли“ пък са страничните котви, а има още „сапаци“, „ципи“, „двор“ и „къща“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България